:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INDRINGER, DE
INDRINGER, DE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-12-18
FILM
Sinds het onverwachte, maar welverdiende kassucces van Erik Van Looy's De Zaak Alzheimer in 2003 is de Vlaamse film in betere conditie dan ooit. We krijgen op het moment van schrijven de ene productie na de andere in de zalen gekatapulteerd. Gaande van kleine persoonlijke films zoals De Kus, tot commercieel genrewerk zoals Verlengd Weekend en Buitenspel. U zal ons hierover niet horen klagen, want er is niets zo leuk als naar een vakkundig gemaakte Vlaamse film te gaan kijken. Bovendien was één van de beste films van 2005 een Vlaamse film. We hebben het uiteraard over De Indringer. Een sfeervolle en spannende thriller in een regie van Frank Van Mechelen en geschreven door de bijna legendarische Ward Hulselmans (Stille Waters, Witse).

Tom Vansant (Koen De Bouw) is een succesvol en gerespecteerd arts in een Brussels ziekenhuis. Hij staat alleen in voor de opvoeding van zijn 14-jarige dochter Louise (Lien Van Cant). Dit rustige alledaagse leventje wordt totaal overhoop gehaald, wanneer Louise plots verdwijnt. Achttien maanden later volgen we een wanhopige Tom op zijn zoektocht naar sporen van zijn dochter. Wanneer hij het pad kruist van de mysterieuze 16-jarige Charlotte (Maaike Neuville) geraakt zijn onderzoek in een stroomversnelling. Tom volgt Charlotte naar Bergmont, een klein en gesloten dorpje in de Ardennen. Ondanks alle tegenkantingen van boswachter Roland Dunewolt (Filip Peeters) en de vreemde inwoners, ontrafelt hij langzaam maar zeker de duistere waarheid achter de verdwijning van zijn dochter, de vreemde Charlotte en het bekrompen Bergmont...

De Indringer is een vakkundig gemaakte psychologische thriller van eigen bodem. Regisseur Van Mechelen neemt duidelijk de tijd om zijn verhaal uit de doeken te doen, maar dankzij het ijzersterke scenario van Hulselmans zit je echt vastgeniet aan het scherm. Koen De Bouw is zoals gewoonlijk uitstekend in de gestalte van de totaal wanhopige vader. Met zijn ruwe en ongeschoren look weet hij als geen ander het medeleven op te roepen van de kijker. Ook de rest van de cast zetten hun beste beentje voor. Els Dottermans is overtuigend als loveninterest Erika en Vic De Wachter en Sien Eggers zijn ontwapenend als het bejaarde koppel. Maar het zijn vooral debutante Maaike Neuville en boswachter Filip Peeters die met de meeste pluimen gaan lopen. De Indringer is voor Maaike hopelijk de start van een mooie acteercarrière!

Maar de hoofdrol in De Indringer is eigenlijk weggelegd voor de 'sfeer'. Regisseur Van Mechelen grijpt namelijk elke gelegenheid aan om zijn film onder te dompelen in een bevreemdende sfeer en spanning, die tegen het einde bijna onder je huid kruipt. Je voelt dat er iets mis is, alleen kan je nog niet plaatsen wat. De robuuste Ardense bossen lenen zich uitstekend tot enkele fraaie plaatjes, maar geven tegelijkertijd soms het gevoel dat je net in een horrorfilms bent terechtgekomen. De prachtige soundtrack zal hier ongetwijfeld mee aan de basis van liggen. De muziek, gecomponeerd door de talentvolle Steve Willaert, klinkt spookachtig en erg filmisch (lees: internationaal). Iets wat enkel maar versterkt wordt door het vloeiende camerawerk en enkele briljante beeldcomposities.

Door dit laatste liet buitenlandse interesse niet lang op zich wachten. Nadat de prent hoge bezoekersaantallen scoorde in ons eigen landje, staken er bijna onmiddellijk remakegeruchten de kop op. Regisseur Frank Van Mechelen werd trouwens voor de film genomineerd voor de "Grand Prix des Amériques" op het Canadese World Film Festival, te Montréal. Hoe dit ook allemaal evolueert, De Indringer is en blijft een sfeervolle en spannende Vlaamse thriller. Makers Frank Van Mechelen en Ward Hulselmans werkten zich voordien voornamelijk in de kijker met prestigieuze televisiereeksen als Heterdaad en Stille Waters. Maar dankzij De Indringer kijken we vol ongeduld uit naar hun volgende gezamenlijke bioscoopproject.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is scherp, met een prima contrast en schaduwdetail. De mooie kleuren ogen helder en realistisch. De gebruikte filmprint is vrij van vuiltjes en beschadigingen. Qua geluid heb je de keus tussen een Vlaamse Dolby Digital 5.1- en een Vlaamse Dolby Digital 2.0-track. Het Vlaamse 5.1-spoor klinkt helder, met goed verstaanbare dialogen. De muziek en de geluidseffecten worden prima weergegeven. Vervormingen, ruis of andere oneffenheden lijken niet aanwezig. Beschikbare ondertitels zijn Nederlands, Frans en Engels.

EXTRA'S
Ook extra's-gewijs is er behoorlijk wat te beleven. Ten eerste hebben we drie specials van het televisieprogramma De Rode Loper. In de eerste (3 min.) zien we acteurs Koen De Bouw, Maaike Neuville en Axel Daeseleire even voorbijkomen. Ze gaan even in op het personages dat ze vertolken. Schrijver Ward Hulselmans komt ook even aan het woord. In de tweede special (3 min.) worden we meegenomen achter de schermen van de openingsscène van de film. Axel Daeseleire, Koen De Bouw, Lanka Fleerackers en dokter Luc Beaucourt, welke supervisor was bij deze bepaalde scène, doen hun zegje. Maar het meest waardevolle is de derde en laatste special. We zijn gedurende 13 minuten getuige van de groots opgezette première van de film. We krijgen enkele reacties van cast, crew en uiteraard enkele bekende Vlamingen (zowel vooraf, als na de vertoning!). Daarna worden regisseur Van Mechelen, schrijver Hulselmans en de cast dieper geïnterviewd. Erg interessant! Hetzelfde kunnen we zeggen van The Making of The Indringer, een 25 minuten durende documentaire over het maken van de film. Over een resem bijwijlen amusante setbeelden horen we eerlijke en informatieve audiocommentaar van regisseur Van Mechelen. Afsluiten doen we met de originele bioscooptrailer en vijf promotietrailers van andere films die bij Bridge verschijnen.

CONCLUSIE
De Indringer was het bioscoopdebuut van Frank Van Mechelen en Ward Hulselmans en het resultaat is een aanrader van jewelste! De spannende film zit goed in elkaar, vol verassende plotwendingen en is ondergedompeld in een unieke sfeer. De cast is goed op dreef en hierbij springt vooral Maaike Neuville in het oog. De DVD van Bridge is een fraaie Special Edition, verpakt in een knappe en originele kartonnen verpakking. Het schijfje zelf heeft goede technische kwaliteiten en bevat enkele interessante en waardevolle extra's. Een must!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Frank Van Mechelen
Met: Koen De Bouw, Filip Peeters, Els Dottermans, Vic De Wachter, Sien Eggers, Maaike Neuville, Axel Daeseleire, Lien Van Cant

Film:
9/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983477285


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 3 De Rode Loper Specials
• Documentaire "Making Of De Indringer"
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij