:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ISLAND, THE
ISLAND, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-20
FILM
2019. Lincoln Six-Echo rent voor zijn leven, een leven waar hij, op twee zaken na, niets van afweet. Een: de Gezaghebbers van de strengbewaakte instelling waar hij voor zijn veiligheid verbleef, hadden gezegd dat hij ooit in een paradijs zou leven, het laatste bewoonbare plekje op Aarde. Twee: alles wat ze zeiden was een leugen. Ewan McGregor en Scarlett Johansson vertolken respectievelijk Lincoln Six-Echo en Jordan Two-Delta, twee vluchtelingen die in een totaal onbekende buitenwereld op de loop moeten gaan voor hun dodelijke achtervolgers. The Island verzoent futuristische suspens met de actie en adrenaline van de beste ontsnappingsfilms. Terzelfder tijd ontrafelt het scenario stapje voor stapje een mysterieuze intrige rond een brandend actueel thema.

Michael Bay's nieuwste monsterproductie wist afgelopen zomer maar weinig mensen naar de bioscoop te lokken. De prent verdween na enkele weken uit de zalen en verschijnt nu zonder veel promotie op DVD. Geheel onterecht, want de film is een dijk van een sciencefiction spektakel dat werkelijk overloopt van de visueel verbluffende shots. Bay houdt hoofdrolspelers Ewan McGregor en Scarlett Johansson strak in het middelpunt en dompelt ze onder in een futuristische wereld waarvan de looks en achtergronden overduidelijk geïnspireerd werden op THX 1138, de eerste film van George Lucas. Het verhaal is een versmelting van bekende elementen uit literatuur als Brave New World en 1984, maar bevat nog voldoende originele invalshoeken om zich te onderscheiden. Het eerste gedeelte van de film fungeert als opbouw en spitst zich vooral toe op filosofische aspecten. Na een tijdje wordt de actie geïntroduceerd en wordt de kijker op een overdonderend kat-en-muisspel getrakteerd. Actie die door de gefunderende eerste helft van de film niet als hersenloos overkomt maar perfect binnen het geheel te plaatsen valt. Bay maakt gebruik van oldschool stuntwerk en beperkt de CGI-truukjes tot een strikt minimum. Nooit eerder zagen we een camera letterlijk doorheen crashende voertuigen vliegen. De film bevat nog meer van deze unieke cameratechnieken die de actiescènes zwaar boven de middenmoot uittillen. The Island is in zijn geheel een absolute aanrader.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld 2.40:1 breedbeeld is fenomenaal scherp, straalt een onwaarschijnlijke warmte uit en bevat een contrast en kleurenpalet waar je als kijker stil van wordt. Dit is digitale perfectie. Het Dolby Digital 5.1 geluid is evenzeer subliem. De enige manier waarop de geluidstrack nog beter had kunnen scoren was door de toevoeging van een DTS-track. Hierdoor had het geheel veel dynamischer en gedetailleerder kunnen klinken. Maar zoals algemeen geweten houdt Warner zich angstvallig afzijdig wanneer het op DTS-tracks aankomt (op de enkele uitzondering van de S.E-reeks van Batman na).

EXTRA'S
De enige extra die op de disc staat is een Making Of Documentaire van net geen vijftien minuten. Hierin komen regisseur Michael Bay, de production designer en de hoofdrolspelers aan bod in interviews. Ter afwisseling zijn er beelden van op de set en fragmenten uit de film te zien. De documentaire houdt er een stevige vaart in en ondanks de beperkte speelduur wordt er toch nog heel wat nuttige informatie verstrekt. De disc beschikt ook over DVD-Rom Content, maar die bleek voor onze computer spijtig genoeg onleesbaar te zijn. Hopelijk verschijnt er ooit nog een welverdiende special edition van deze film, maar dat zal uiteraard van de verkoop afhangen.

CONCLUSIE
The Island is een dijk van een Sci-Fi/Actie spektakel. De prent werd prachtig gefotografeerd, subliem en strak geregisseerd en kolkt werkelijk over van de goeie ideeën en briljant opgezette scènes. Michael Bay kiest voor een directe aanpak zonder te vervallen in psychologische diepgang. Het scenario mag dan wel een samenraapsel zijn van een handvol klassieke sci-fi flicks, er blijft voldoende stof en originaliteit over om de film te funderen. De blitste achtervolgingen komen hierdoor ook nergens hol of geforceerd over. De prent combineert de filosofie van Gattaca met de avontuurlijke actie van Total Recall. Dit is ongetwijfeld één van de sterkste SF-actiefilms van de laatste paar jaar. Pure zonde dat de bioscooprelease aan de grote massa is voorbijgegaan. Gelukkig bestaat er DVD zodat iedereen alsnog kan genieten van deze prent. The Island is een moddervette aanrader voor het hele gezin!


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Bay
Met: Ewan McGregor, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Djimon Hounsou, Sean Bean


Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932717303


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Making Of Documentaire
• DVD-Rom content

Andere recente releases van deze maatschappij