:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THIN MAN COLLECTION, THE
THIN MAN COLLECTION, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2005-12-27
FILMS
Tussen 1934 en 1947 liet MGM zes films op het grote publiek los waarin de detectives Nick en Nora Charles de hoofdrol speelden. Als een jetset koppel begaven ze zich in vrolijke high society kringen, waar ze keer op keer geconfronteerd werden met mysteries, moorden en verdwijningen. Het succes van de films – ook nu nog – valt deels te verklaren door de ongekende chemie tussen protagonisten William Powell en Myrna Loy, maar ook de gevatte humor en zowel de moderne kijk op een modern huwelijk als de politiek incorrecte behandeling van alcoholisme speelden ongetwijfeld een rol. De kwaliteit van de serie varieert tussen de betere middelmaat en de charmante mislukking, zodat het belang van de Thin Man zeker niet overschat dient te worden. Op zijn best zijn de films echter makkelijk degusteerbare champagnefluitjes: sprankelend, feestelijk en met mate te nuttigen.The Thin Man (1934)
The Thin Man, het eerste deel van deze serie, begint al meteen van een intrigerende premisse. Clyde Wynant, een verstrooide uitvinder, verlaat het land gedurende enkele maanden. Waar hij zich bevindt, weet niemand, zelfs zijn naaste familie niet. Maar wanneer zijn ex-vrouw dood wordt aangetroffen – vermoord – en een item dat aan Wynant behoort naast haar lijk opduikt, wil de politie niets liever dan de vermiste man aan de tand voelen. De dochter van de man is echter overtuigd van zijn onschuld en schakelt society detective Nick Charles in om de zaak tot op de bodem uit te pluizen. Die voelt daar eerst niets voor, maar na wat aanporren door zijn vrouw Nora gooit hij zich toch in het web van valse aanwijzingen, drieste familiegeheimen en onverwachte wendingen.After The Thin Man (1936)
Dit maal speelt de actie zich af aan de andere kant van Amerika, in San Francisco, waar Selma, een nicht van Nora, Nicks hulp inroept om haar verdwenen echtgenoot Robert op te sporen. De man blijkt echter geen doetje te zijn, en wil een liefdesrivaal afpersen om zo aan zijn op de klippen lopende huwelijk te ontsnappen. De monetaire transactie is nog maar net achter de rug of Robert wordt neergekogeld. Verdachte nummer één is Selma, die op de plaats van de misdaad was op het moment dat het fatale schot werd afgevuurd. Nick en Nora zullen er echter alles aan doen om haar onschuld te bewijzen, tussen de glazen whisky, cognac en gin door.Another Thin Man (1939)
Nadat het speurdersduo Nick en Nora Charles in de twee vorige films succesvol een stel moordzaken oploste, namen ze twee jaar vrijaf van de detectivebranche om zich toe te leggen op het opvoeden van hun zoon, Nick jr. Maar de huishoudelijke rust wordt onderbroken als een kennis, kolonel McFay, vermoedt dat zijn mysterieuze buurman hem naar het leven staat. Nick en Nora nemen de zaak serieus, maar kunnen niet voorkomen dat McFay inderdaad het tijdige voor het eeuwige ruilt. En hij is niet de enige. Een voor een vinden mensen uit zijn omgeving de dood. Het is aan ons speurderskoppel om een verklaring te zoeken voor de vloedgolf aan moorden en de dader te klissen voor hij opnieuw toeslaat.Shadow Of The Thin Man (1941)
De plot voert het centrale duo naar de westkust van de Verenigde Staten, waar ze hun gekende high society leventje voortzetten, in het gezelschap van hun zoontje Nick Jr. en hun onafscheidelijke hond Asta. Een bezoek aan de paardenraces gaat echter gepaard met de moord op een jockey en, niet veel later, de fatale aanslag op een journalist die zijn handen wou leggen op het zwarte boekje van het lokale goksyndicaat. Belangrijkste verdachte is een concurrerende reporter die meteen de hulp inroept van zijn vrienden Nick en Nora om zijn onschuld te bewijzen. Het belooft een ingewikkelde zaak te worden, bevolkt door ongure karakters met moordmotieven bij de vleet. Gewapend met liters martini dringt Nick door tot in de duisterste regionen van het goksyndicaat.The Thin Man Goes Home (1944)
Na een serie succesvol opgeloste moordzaken aan beide kusten van de Verenigde Staten, zijn Nick en Nora Charles aan wat verdiende rust toe. Ze brengen dan ook een bezoekje aan Nicks ouders, in het zuiden van het land, in de hoop daar een break te kunnen nemen van misdaad en detectivewerk. Maar moord schijnt het koppel te achtervolgen, want nauwelijks is Nick aangekomen in zijn ouderlijk huis, of een man zijgt in zijn armen neer, getroffen door een fatale kogel. Uiteraard storten Nick en Nora zich in het mysterie, waarbij ze niet enkel af te rekenen krijgen met een gewiekste misdadiger, maar ook de ware aard van een nostalgisch schilderij moeten achterhalen, en de honende blikken van Nicks vader – die de carrière van zijn zoon maar niets vindt – trachten te ontwijken.Song Of The Thin Man (1947)
Song Of The Thin Man, de laatste in de reeks detectivefilms die William Powell en Myrna Moy samen maakten, steekt van wal op een luxueus cruiseschip, waar Nick en Nora Charles feesten met andere leden van de high society. In al het feestgedruis valt nauwelijks op hoe de arrogante leider van de scheepsband een woordenwisseling heeft met een muzikant. Diezelfde avond wordt de bandleider dood aangetroffen. De muzikant – verdachte nummer één – zoekt zijn heil bij Nick en Nora, maar wordt door de detective aan de politie overgedragen. Hij is er immers van overtuigd dat de beklaagde veiliger zal zijn in een cel, want het leven van de muzikant is volgens Nick in acuut gevaar.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit van de films in de Thin Man Collectie varieert van goed tot zeer goed. Voor een bespreking van beeld en geluid per film verwijs ik naar de reviews van de afzonderlijke prenten.

EXTRA’S
Disc 1 t/m 6 bevatten trailers, korte films en cartoons als compagnons van de zes hoofdfilms. Voor besprekingen hiervan verwijs ik opnieuw naar de aparte reviews. Disc 7 herbergt louter bonusmateriaal. Hierop vinden we o.a. William Powell: A True Gentleman (31 min.) terug, een prima documentaire die leven en oeuvre van de acteur uit de doeken doet. Soortgelijk van opzet is Hollywood Remembers: Myrna Loy (46 min.), een ode aan de actrice die zich ook buiten de filmwereld als een barmhartige Samaritaan gedroeg. Afsluitend bevat schijf nummer 7 een aflevering van de Thin Man tv-serie (26 min.) die eind jaren vijftig de Amerikaanse woonkamers werd binnengestraald, met o.a Rat Packer Peter Lawford in de rol van Nick Charles. De tv-show is echter een heel ander beestje dan de filmreeks, aangezien de humor en de scherpe kantje van het origineel in velden noch wegen te bespeuren zijn. Hoe aangenaam deze selectie extra’s ook is, het blijft een spijtige vergissing van Warner om geen retrospectieve documentaire over de Thin Man filmreeks zelf als bonus toe te voegen.

CONCLUSIE
De films uit de Thin Man Collectie bezitten een overdaad aan charme, maar schieten geregeld tekort op gebied van een goede plot. Bovendien evolueert de serie – niet in gunstige zin – van een komische, gevatte detective naar een formulaïsche, met clichés overladen familiereeks. Toch mag deze boxset niet ontbreken in de dvd-collectie van iedereen die interesse heeft in de intrigerende Hollywoodmachine van de jaren dertig en veertig.


coverStudio: Warner

Regie: W.S. Van Dyke, Richard Thorpe, Edward Buzzell
Met: William Powell, Myrna Loy, Dean Stockwell, James Stewart, e.v.a.

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1934-47

Leeftijd:
AL

Speelduur:
565 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934730874


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch
Extra's:
• Trailers
• 5 korte films
• 5 cartoons
• Documentaire over William Powell
• Documentaire over Myrna Loy
• Aflevering van de Thin Man tv-serie

Andere recente releases van deze maatschappij