:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOCK, STOCK & TWO SMOKING BARRELS
LOCK, STOCK & TWO SMOKING BARRELS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-25
FILM
Vier vrienden spelen voor grof geld een kaartspel tegen een steenrijke maffiabaas. Hun partijtje blufpoker loopt stevig uit de hand en al snel zien ze hun toekomst als sneeuw voor de zon wegsmelten. Aangezien ze stevig in het rood staan door hun verlies, en de East End-boevenkoning heel ongeduldig is, zit er niets anders op dan hun schulden af te lossen met gestolen geld. In een aanpalende flat luisteren ze een gesprek af van mannen die een overval plannen op een drugsbende. Ze spreken onderling af om de boevenbende na hun hold-up te bestelen. Het duurt niet lang of de zaken lopen nog veel erger uit de hand. Met verwarrende, komische en complexe verwikkelingen tot gevolg.

Regisseur Guy Ritchie was, voor hij als echtgenoot door Madonna verneukt werd, best een veelbelovend talent. Getuige daarvan is zijn inventief, spontaan en grappig tweeluik Snatch, en diens voorganger Lock, Stock & Two Smoking Barrels. Films die steevast vergeleken werden met Reservoir Dogs en Pulp Fiction, waardoor Ritchie als snel de Britse Tarantino genoemd werd. Het is overduidelijk dat een Britse crime thriller als The Long Good Friday evenzeer als een filmische invloed kan opgetekend worden. Ritchie was de nieuwe upcoming man, die voor een habbekrats één van de financieel meest succesvolle Britse films allertijden maakte.
Doch na filmische diarree als Swept Away en Revolver raakte hij al snel van dit kwaliteitsstempel verlost. Als je getuige wil zijn van zijn ogenschijnlijk vervlogen talent, dan is de Special Edition boordevol relevante extra’s van Lock, Stock & Two Smoking Barrels een regelrechte aanrader. Eindelijk een stevige Beneluxversie!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld is lichtjes verbeterd t.o.v. de vorige single disc versie. De hoeveelheid grain is wat verminderd en het contrast is iets dieper. Verder blijft het wel merkbaar dat dit een film geschoten is met een klein budget. Dit hoeft uiteraard geen negatieve kritiek te zijn, aangezien de rauwe beeldkwaliteit en het naar sepia neigende kleurenpalet, net dat extra edgy kantje geven aan het totaalpakket. Het Dolby Digital 5.1 geluid is zuiver van vorm en focust zich vooral op de voorste kanalen. De sub speelt af en toe op fluistersterkte terwijl de surrounds nooit echt dominant aanwezig zijn. Een degelijke technische transfer dus met andere woorden.

EXTRA’S
De extra’s van deze Special Edition zijn zeer de moeite waard. We worden op de tweede schijf getrakteerd op maar liefst vijf degelijke documentaires. Elk mogelijk aspect van de film krijgt op voldoende wijze aandacht. Zo overlopen deze documentaires de start van het project, de draaidagen, de post-productie en montage, de promotie en wordt er teruggeblikt op de productie. Deze docu’s zijn samengesteld uit interviews, filmfragmenten en beelden van op de set. Wel ligt de nadruk soms iets te nadrukkelijk op de hype die de film teweeg gebracht heeft. Zo wordt onder meer verduidelijkt wat de rol van Tom Cruise bij een Amerikaanse distributiedeal van de film is geweest. De camera documentaire belicht de leukste scènes uit de film en voorziet die van een technisch commentaar. Erg leuk en informatief allemaal. Naast de bioscooptrailer, posters en de gebruikelijke TV-Spots kun je met de afstandsbediening ook over een virtuele kaart van Londen navigeren. Hierin komen verschillende delen van de Britse hoofdstad aan bod die een belangrijke rol voor de personages hebben gespeeld. Je kunt ook een potje Poker spelen door in het menu de stapel kaarten te selecteren. Als je wint dan mag je als beloning een politieagent op zijn bek timmeren. Niet echt noodzakelijk, maar voor een keertje is het wel leuk.

CONCLUSIE
Lock, Stock & Two Smoking Barrels was reeds eerder beschikbaar als single disc edition. De double disc S.E. is een zeer welkome verrijking. De transfer is verbeterd en de extra’s zijn zeer de moeite waard. Dit is de DVD-versie die overduidelijk de voorkeur geniet. Zeker een leuke eindejaarstip.


cover
Studio: Universal

Regie: Guy Ritchie
Met: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Jason Statham, Vinnie Jones, Nick Moran

Film:
7,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582376203


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaires
• Interactieve Kaart Londen
• Publiciteit
• Pokerspel
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij