:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 5 DEEL 1
KEEPING UP APPEARANCES - SEIZOEN 5 DEEL 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2006-01-04
SERIE
Never change a winning team. Dat moet het motto geweest zijn toen producent/regisseur Harold Snoad na een jaar sabattical voor de laatste keer het meest door eigenwaan geplaagde geesteskind van BBC comedy-expert Roy Clarke op de kijkers losliet voor een vijfde en laatste seizoen. We hebben het natuurlijk over the lady of the house, Hyacinth Bucket (Patricia Routledge), een achternaam waarvan sommige mensen menen dat het moet worden uitgesproken als Bouquet. Terwijl de status van haar echtgenoot Richard (Clive Swift) meer en meer legendarisch heroïsch wordt, omdat die het de godganse dag met haar uithoudt - zeker nu hij met vervroegd pensioen is - worden buren Emmet (David Griffin) en Elisabeth (Josephine Tewson) meer en meer zenuwziek.

Na de rode draad die door seizoen 4 liep, waarin Hyacinth per sé een (kamer in een) statig landhuis wilde kopen, dat achteraf toch wel wat aan de kleine kant bleek, bevat seizoen 5 weer tien min of meer losstaande afleveringen - min of meer, omdat elke aflevering wel begint met Hyacinths nymfomane zus Rose (Mary Millar) haar vrijer uit de vorige aflevering alweer aan de deur heeft gezet ten voordele van de volgende sukkel. Nog enkele opvallende nieuwigheden is dat we vanaf aflevering 4 ook voor de eerste keer Hyacinths befaamde zus Violet (Anna Dawson) te zien krijgen - U weet wel, die getrouwd is met de travestiete bookmaker Bruce (John Evitts), maar voor de rest beschikt over een Mercedes, een sauna, een zwembad en plaats voor een pony. En ook Daddy (George Webb) mag voor het eerst een paar - weliswaar niet altijd even zinnige - lijnen dialogen debiteren, naast zijn gebruikelijke lastig vallen van het vrouwelijke geslacht en panikeren als hij denkt dat de Tweede Wereldoorlog nog bezig is. Daisy (Judy Cornwell) wordt nog altijd wild van de verschijning van haar man Onslow (Geoffrey Hughes), die zijn tijd in bed liever doorbrengt met het lezen van Principles Of Condensed Matter Physics. De rest van de cast neemt manifest een bocht wanneer Hyacinth in hun buurt dreigt te komen: de dominee (Jeremy Gittins) en zijn vrouw (Marion Barron) en de postbode (David Janson) op kop.

De afleveringen van seizoen 5 zijn, net zoals die van seizoen 2, ditmaal over 2 discs gespreid. Helaas ontbreken de twee extra lange kerstspecials uit 1993 en 1994, Sea Fever en Angel Gabriel Blue, die tussen seizoen 4 en 5 zijn uitgezonden, en vangt de reeks aan bij de afleveringen uit 1995, en op het tweede deel ontbreekt ook de finale kerstspecial, The Pageant, wat meteen de definitieve afsluiter van de reeks was. Hint aan Warner: maak de reeks compleet en breng deze laatste drie afleveringen - liefst in de niet-ingekorte versie - ook nog uit op dvd.

AFLEVERINGEN
1. The Senior Citizen's Outing
Tot groot afgrijzen van de dominee heeft Hyacinth zich als vrijwilligster opgegeven om de bejaarden te begeleiden op een dagje naar de zee. De dominee heeft nu echter wel eens de kans om haar eens goed terug te pakken voor de vele bange momenten die hij van haar heeft moeten verdragen: hij zadelt Hyacinth op met Mrs. Lomax, die constant wagenziek is, zelfs al vóór ze is ingestapt, en de flamboyante Italiaan mr. Farrini, die zijn handen niet kan thuishouden. Ook Daddy had moeten meegaan, maar nadat die de hele nacht de wacht gehouden heeft bij zijn schepje en zijn emmertje, is die er bij het ochtendgloren weer van onderuit gemuisd. Het bonte gezelschap belandt op een kermis, waar Hyacinth de rijke familie Cooper-Bassett wil uitnodigen voor een candlelight supper, maar uiteindelijk belandt ze - mét Mr. Farrini - in een gênante situatie in het spookhuis...

2. The Mayor's Fancy Dress Ball
Hyacinth is pisnijdig omdat ze - nu haar man niet langer voor de gemeente werkt - geen uitnodiging meer krijgt voor het gekostumeerde bal van de burgemeester. Alhoewel: toen zij vorig jaar als Cleopatra ging en Richard als Marcus Antonius, had haar man danig wat schade aangericht met zijn speer. Dankzij zijn relaties kan Richard alsnog een uitnodiging versieren. Dit jaar heeft Hyacinth haar zinnen gezet op een kostuum van koningin Marie-Antoinette, maar spijtig genoeg - of misschien gelukkig - zijn de Marie-Antoinette-kostuums op, en moet Hyacinth genoegen nemen met een kostuum van een iets minder bekend lid van koninklijken bloede... Rose heeft intussen een relatie met een Pool van wie ze de voornaam, noch de achternaam kan uitspreken wegens een te vaak voorkomen van de letter Z, en die ze gemakshalve dan maar Mr. Dinges noemen.

3. Hyacinth Is Alarmed
Richard is vergeten een cadeau te kopen voor Hyacinths huwelijksverjaardag, terwijl zij zelfs de postbode aan het molesteren is omdat die voor haar geen pakje bij heeft. Wanneer hij echter hoort dat er in de buurt alweer is ingebroken (op nr. 23 om precies te zijn), krijgt hij de geniale inval om te doen alsof hij een week geleden al een alarmsysteem heeft besteld. Hyacinth is in de wolken, want bij haar zijn er toch zeker wel smaakvollere dingen te pikken dan bij die losers op nr. 23. Als beloning mag Richard een avondje gaan stappen met Emmet, maar dat heeft catastrofale gevolgen. Daddy durft intussen zijn slaapkamer niet meer in, nadat hij er een vrouwelijke verschijning heeft gezien. De familie vindt er dan niets beters op om de dominee te laten langskomen voor een exorcisme, een idee dat vooral Rose prima vindt.

4. A Riverside Picnic
Tijdens een wandeling heeft Hyacinth een idyllisch plekje langs de waterkant gevonden, waar ze per sé een waterside picknick with riparian entertainment wil organiseren (riparian: 1. "de oever betreffende"; 2. een woord dat Hyacinth uit het woordenboek heeft gevist en stijlvol klinkt). Vooraleer ze nee kunnen zeggen heeft Hyacinth de dominee en zijn vrouw, en ook Emmet en Elisabeth op sleeptouw genomen. Ook Violet is uitgenodigd, maar die houdt voet bij stuk dat ze niet komt, tenzij de rest van de familie (Daisy, Rose en Onslow) ook uitgenodigd is. Helaas voor Hyacinth wordt er op het idyllische plekje net gebaggerd, dus moet het hele gezelschap in een stel roeiboten op zoek naar een minstens even riparian plekje...

5. Skis
Hyacinth heeft voor Richards verjaardag in plaats van het traditionele paar pantoffels een paar ski's gekocht. Niet dat Richard überhaupt kán skiën, maar Hyacinth vindt het aan hun stand verplicht dat Richard met nieuwe ski's op zijn dak rondrijdt. Alleen hebben ze geen imperiaal op hun dak, dus is Hyacinth van plan om er eentje te gaan lenen bij Violet en Bruce. Die zitten echter voor de zoveelste keer weer eens in een huwelijksconflict, omdat Bruce meer van paarden houdt dan van zijn vrouw. En van jockey's. Onder impuls van Hyacinth wil Violet de dominee wel bezoeken, maar helaas heeft ook Rose plannen in die richting, omdat haar nieuwe vriendje wedergeboren christen is.

BEELD EN GELUID
Naarmate de seizoenen vorderen, wordt ook de beeldkwaliteit van de reeks overhand beter. Er zitten relatief weinig flikkeringen in het beeld, zo goed als geen printbeschadigingen, en alhoewel de kleuren mooi natuurlijk zijn, zijn ze nergens echt vibrant te noemen. Het contrast is redelijk, zeker voor iets wat duidelijk van een videobron afkomstig is, en alhoewel men compressiegewijs al eens een steekje laat vallen, is dit een aardige release. In de ondertiteling van de 4de aflevering zit er nochtans op 1:10 een merkwaardige fout in het Nederlandse ondertitelingsspoor: er zit nog de één of ander flard van een compleet andere televisiereeks in, in de één of andere Scandinavische taal. De geluidstrack is uiteraard gewone 2.0-stereo, maar het is niet echt de beste track aller tijden. Met name in de dialoog zitten er bij momenten serieuze audio-drops - luister maar eens naar de scène in aflevering 5 waarin Richard zijn verjaardagscadeautje mag openmaken.

EXTRA'S
Alhoewel er op het persbericht bonusmateriaal stond aangekondigd, is dit alweer niet te vinden op deze disc.

CONCLUSIE
Keeping Up Appearances blijft een voorspelbare maar leuke comedy met veel Britse flair, die zeker een dvd-release waardig.


cover
Studio: Warner

Regie: Harold Snoad
Met: Patricia Routledge, Clive Swift, David Griffin, Josephine Tewson, Geoffrey Hughes, Judy Cornwell, Mary Millar, Anna Dawson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
146 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932912098


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij