:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG MAN WITH A HORN
YOUNG MAN WITH A HORN
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-11
FILM
Rick Martin (Kirk Douglas) begint trompet te spelen omdat het een goedkoop instrument is en omdat het bovendien makkelijk transporteerbaar is. We ontmoeten hem als een kleine jongen, het enige kind van een alleenstaande moeder. Zijn honger voor muziek gaat niet onopgemerkt voorbij aan het oog van trompetvirtuoos Art Hazzard (Juano Hernandez), die de rol van surrogaatvader op zich neemt. De enige droom van Rick is om net zo goed trompet te kunnen spelen als Art, maar helaas lopen de zaken anders dan gepland. Rick mag optreden met een dansorkest, dat zich beperkt tot het spelen van inspiratieloze dansnummers. Tot groot ongenoegen van Rick is er geen plaats voor improvisatie. Hij heeft het er enorm moeilijk mee om zich te moeten beperken tot voorgekauwde muziek en het duurt dan ook niet lang tot hij zich bij een betere groep voegt. Die promotie heeft hij te danken aan de interesse van de mooie zangeres Jo Jordan (Doris Day). Helaas voor haar maakt ze de fout om Rick voor te stellen aan haar rijke en neurotische vriendin Amy North (Lauren Bacall). Amy studeert geneeskunde in de hoop om later psychiater te kunnen worden. Wanneer ook zij haar oog laat vallen op Rick, raakt die verwikkeld in een driehoeksverhouding met Jo en Amy. Hij heeft er echter alle moeite mee om het grillige karakter van Amy te doorstaan.



Young Man With A Horn lijkt van twee walletjes te willen eten. Enerzijds krijg je het portret voorgeschoteld van Rick Martin als een toegewijde jazzmuzikant die zich afzet tegen elke vorm van voorgekauwde bladmuziek en bijgevolg ook van het gros van zijn kortzichtige werkgevers. Anderzijds klinkt zijn muziek heel vertrouwd in de oren en vertoont ze weinig afwijking met de gangbare norm in het genre. De trompetmuziek die je te horen krijgt, is trouwens afkomstig van de lippen van de populaire swingbandleider Harry James en klinkt net zo helder en zoet als de muziek waartegen het hoofdpersonage zou moeten rebelleren. Er was geen tekort aan vervreemde jazzmuzikanten in 1950 toen de controversiële bebopstroming op zijn einde leek af te stevenen. Maar het Hollywood van de jaren '50 zou nooit ofte nimmer een jazzfilm produceren met een protagonist die ofwel atonale muziek maakte, ofwel een enorm vreemde personaliteit had ofwel de zwarte huidskleur droeg. Daarom speelt het verhaal zich af in de jaren '20 en komen de verhitte dialogen over de eenzaamheid van een artiest die geen compromissen aanvaard wat hypocriet over van een film die wil entertainen. Dat wil echter niet zeggen dat de film mislukt in zijn opzet, want er is voldoende kwaliteit aanwezig om het vooropgestelde doel te bereiken.



De regie is van de hand van Michael Curtiz. Curtiz was afkomstig uit Hongarije en had al aardig wat films op zijn palmares alvorens hij de stap naar Hollywood zette. Die stap zette hij trouwens niet alleen, want tal van Europese regisseurs werden destijds "geïmporteerd" in Amerika om het haperende Hollywood uit de problemen te helpen. Hoewel de man verantwoordelijk was voor pareltjes als Captain Blood en The Adventures Of Robin Hood werd hij vaak aanschouwd als een studio director, een titel met een behoorlijk pejoratieve bijklank. Studio directors stonden in dienst van hun studio (in het geval van Curtiz was dat Warner Bros.) en moesten tegen sneltempo een bepaalde quota aan films produceren. Films van de hand van zo'n studio-director werden daarom vaak omschreven als een product dat van de band van een goed geoliede Hollywood-machine rolt en niet als de visie van een regisseur. Een regisseur had zodanig weinig voorkennis van de scripts dat het proces van het maken van een film niet meer of niet minder werd dan op een set wandelen en snelle beslissingen nemen. Curtiz wist die aanpak te verfijnen en zelfs om te toveren tot een kunst tijdens de productie van oscarwinnaar Casablanca. Ook Young Man With A Horn is tussen de – door de studio opgelegde – tekortkomingen een film met een prachtige uitstraling. Het gezicht van Lauren Bacall is vaak gedeeltelijk verduisterd terwijl de lichte huidskleur en het blonde haar van Doris Day baden in het licht. Zonder meer een mooie manier om de tegenstelling tussen beide personages weer te geven.



De voornaamste aantrekkingskracht van de film is echter het acteerwerk. Deze film maakt deel uit van de Doris Day Collection en in tegenstelling tot wat dat doet vermoeden, is het Kirk Douglas die de hoofdrol naar zich toetrekt. Hij zorgt voor een bijzonder geslaagde transformatie van een verlegen kind in een misbegrepen artiest. Hij stort zich hals over kop in een ongelukkig huwelijk en ziet geen andere uitweg dan zijn zorgen te verdrinken in alcohol. Doris Day duikt pas later op in het verhaal en moet zelfs dan nog het onderspit delven voor Lauren Bacall, die een geslaagde vertolking levert van Amy North, die bij gebrek aan een eigen talent alleen maar jaloers is op het talent van de mensen rondom haar en in het bijzonder dat van haar man Rick. Het personage van Doris Day, Jo Jordan, vertegenwoordigt alles wat goed is voor Rick, maar koppig als hij is, wil hij dat niet inzien. Ondanks haar sporadische aanwezigheid zorgt Doris Day met haar engelenstem voor een wat luchtigere sfeer in de zwaarmoedige verhaallijn.

BEELD EN GELUID
De film wordt gepresenteerd met een uitstekende zwart-wit beeldtransfer. Het beeld is scherp en bevat opvallend veel detail. Het zwartniveau staat uitstekend zijn mannetje net zoals het prima contrast. Er zijn natuurlijk ook tekortkomingen zoals printbeschadigingen, grain en hier en daar een lichte flikkering, maar dat alles blijft tot een aanvaardbaar minimum beperkt. Het is een waar genot om films van deze leeftijd in zulke omstandigheden te kunnen bekijken. Het Dolby Mono geluidsspoor heeft natuurlijk zijn beperkingen, maar de trompetdubs van Harry James en de zoete stem van Doris Day klinken bijzonder aangenaam in de oren. Ook de dialogen worden helder en duidelijk weergegeven.

EXTRA'S
De enige extra op deze dvd is een trailer (2 min. 16).

CONCLUSIE
Gezien de aanwezigheid van regisseur Michael Curtiz, wordt Young Man With A Horn nogal vlot versleten als het product van een gesmeerde Hollywood-machine en dat is jammer, want de film heeft tal van kwaliteiten waaronder een aantal aangename acteerprestaties. Het technische aspect van deze dvd is naar goede Warnergewoonte netjes verzorgd. Jammer genoeg hinkt het bonusdepartement achterop.

Young Man With A Horn maakt deel uit van de Doris Day Collection. Die collectie bestaat uit 5 discs en bevat naast Young Man With A Horn ook de titels Billy Rose's Jumbo, The Glass Bottom Boat, Love Me Or Leave Me en Please Don't Eat The Daisies.


cover



Studio: Warner

Regie: Michael Curtiz
Met: Kirk Douglas, Lauren Bacall, Doris Day, Hoagy Carmichael, Juano Hernandez

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1950

Leeftijd:
AL

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934729632


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij