:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOVE ME OR LEAVE ME
LOVE ME OR LEAVE ME
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-12
FILM
Ruth Etting (Doris Day) is een jonge danseres die haar werk in de slonzige nachtclubs van Chicago meer dan beu is. Ze droomt dan ook van het grote podium, maar vanwege haar belabberde attitude slaagt ze er niet in een job voldoende lang te behouden en het nodige geld te sprokkelen. Een collega zegt het haar klaar en duidelijk: je zult nergens geraken als je blijft nee zeggen tegen de klanten. Ruth komt onder de aandacht van Marty "The Gimp" Snyder (James Cagney), een lokale gangster met heel wat connecties. Marty zet haar aan het werk als koordanseres, maar Ruth wil dolgraag zingen. Ze beseft maar al te goed waar Marty op uit is, maar zo makkelijk laat ze zich niet inpalmen. Er ontwikkelt zich een kat-en-muis spel tussen de twee waarbij Ruth haar zin haalt en Marty op zijn honger blijft zitten. Hij gaat zelfs zo ver dat hij Johnny Alderman (Cameron Mitchell) inhuurt om Ruth te coachen. Bovendien zorgt hij zelf voor het publiek bij een aantal kleinere cabaretvoorstellingen en geeft iedereen het bevel om luid te applaudisseren, ongeacht de prestatie van Ruth. Na een tijdje beseft hij dat het applaus oprecht is en begint hij de carrière en het leven van Ruth te manipuleren. Ruth op haar beurt, maakt handig gebruik van Marty om hogerop te komen, maar zijn bulldozertactieken groeien uit tot een gesel wanneer Ruth haar grote doorbraak maakt. Hun huwelijk is een hel gevuld met fysiek en psychologisch geweld. Marty maakt van Ruth een ster, maar Ruth had nooit verwacht zo’n hoge prijs te moeten betalen voor haar succes.



Love Me Or Leave Me is een wat atypische film voor zijn periode. Tijdens de jaren '50 leek Hollywood alleen maar vrolijke musicals te produceren. Love Me Or Leave Me daarentegen is een biografie, die zich er niet voor schaamt om de meer donkere aspecten van zijn centrale personages bloot te leggen. De film is één van de meest gedetailleerde MGM producties. Er werd bijzonder veel aandacht besteedt aan de art direction. De sets zijn bijzonder nauwkeurig opgebouwd en geven de sfeer van de periode uitstekend weer. Het werk van alle betrokkenen resulteerde in nominaties voor liefst 6 Academy Awards waaronder die voor Best Costume. De film wist uiteindelijk slechts 1 van die nominaties te verzilveren: Daniel Fuchs kreeg de Oscar voor Best Writing. Gezien de uitstekende muzikale score en het heerlijke zangwerk van Doris Day is het dan ook jammer dat de film op dat vlak geen prijzen in de wacht wist te slepen.



De regie was in handen van Charles Vidor, die bekend staat als de meester van het biografische drama. Naast Love Me Or Leave Me was hij ook verantwoordelijk voor films als A Song To Remember (1945) over het leven van Chopin; Hans Christian Andersen (1952) en The Joker Is Wild (1957) met Frank Sinatra in de hoofdrol als komiek Joe E. Lewis. Naast diverse successen, bleef Vidor ook niet gespaard van een aantal box office flops. Gelukkig hoort Love Me Or Leave Me niet in dat rijtje thuis. De film is een showcase voor talent met verrassende prestaties van de meest onverwachte personen. Kijkers die meer doorsnee entertainment verwachtten van Doris Day, waren misschien wat geshockeerd door de complexiteit van het script, maar ook zij hebben ongetwijfeld genoten van de prachtige muziek. Doris Day toonde zich moedig genoeg om het moeilijke script met een ruw verhaal op zich te nemen. Daarmee veranderde ze haar imago op een moment dat de meeste andere acteurs hun sterrenstatus liever niet op het spel zouden zetten. Ze is zonder meer spectaculair in haar vertolking van Ruth Etting en toont zich zowel vastberaden als kwetsbaar. Bovendien stond Day ook zelf in voor haar zang en dans. Haar stem klinkt zoet, helder en met momenten ook hartverscheurend. James Cagney herneemt zijn vertrouwde rol als gangster, maar zijn vertolking van Marty Snyder heeft meer emotionele diepte omdat hij de persoonlijkheid van zijn personage constant verandert van een gladde oplichter naar een gefrustreerde minnaar die zich bezondigt aan gewelddadige uitbarstingen. Hij levert zijn dialogen met een beangstigende overtuiging. De rest van de cast bestaat uit vertrouwde gezichten, die stuk voor stuk prima ondersteuning geven. Enkel Cameron Mitchell lijkt niet echt op zijn plaats als Ruth’s mogelijke minnaar.

BEELD EN GELUID
Warner presenteert de film met een fenomenale 2.35:1 anamorfische beeldtransfer. Het beeld is wondermooi gedefinieerd en blijft komt scherp voor de dag. Ook de kleuren ogen heel aantrekkelijk en levendig. Het zwartniveau is misschien niet altijd even sterk, maar dat doet geen afbreuk aan het eindresultaat. De transfer is bovendien ook nog eens vrij van opmerkelijke beschadigingen. Het voornaamste probleem doet zich voor bij de fades tussen verschillende scènes. Op dat moment verspringt het beeld eventjes en toont de film zijn leeftijd. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor hoeft niet veel onder te doen voor zijn visuele tegenhanger. De muzikale optredens van Doris Day zijn een waar genot om te beluisteren en de dialogen worden helder en duidelijk weergegeven.

EXTRA'S
Salute to the Theaters (16 min.27)
Dit zogenaamde eerbetoon aan de bioscoop had beter de titel A Salute To MGM met zich meegekregen, want het gaat om een presentatie van de andere producties die de studio in 1955 uitbracht waaronder Jupiter's Darling, Hit The Deck! en The Prodigal.

A Modern Cinderella (17 min. 24)
Kortfilm van VitaPhone met de echte Ruth Etting in de hoofdrol. Het begin is vergelijkbaar met dat van Love Me Or Leave Me.

Roseland (12 min. 13)
Net als de vorige extra een kortfilm van VitaPhone met de echte Ruth Etting in de hoofdrol. Ook dit filmpje vertoont gelijkenissen met de hoofdfilm.

Theatrical Trailer (3 min. 19)
Niets meer of niets minder dan de gebruikelijke bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Love Me Or Leave Me komt vandaag de dag misschien wat tam over, maar het is en blijft entertainment van de bovenste plank met een boeiende verhaallijn. Muzikale biografieën komen vaak nep over, maar dat is hier gelukkig niet het geval. De muziek en de stralende décors spreken tot de verbeelding alsook de uitstekende acteerprestaties. Op technisch vlak levert Warner alweer uitstekende prestaties en daarnaast zorgt de studio voor enkele interessante extra's.

Love Me Or Leave Me maakt deel uit van de Doris Day Collection. Die collectie bestaat uit 5 discs en bevat naast Love Me Or Leave Me ook de titels Billy Rose's Jumbo, The Glass Bottom Boat, Please Don't Eat The Daisies en Young Man With A Horn.


cover




Studio: Warner

Regie: Charles Vidor
Met: Doris Day, James Cagney, Cameron Mitchell, Robert Keith, Tom Tully

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
AL

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934729632


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Salute to the Theaters,
• A Modern Cinderella,
• Roseland,
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij