:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEAT
HEAT
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-01-17
FILM
A guy told me one time, "Don't let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner." Now, if you're on me and you gotta move when I move, how do you expect to keep a... a marriage? (Neil McCauley)

Neil McCauley (Robert DeNiro) vormt samen met de rest van zijn bende – ondermeer Chris (Val Kilmer) en Cheritto (Tom Sizemore) – een goed geolied team. Voor een volgende overval op een geldtransport hebben ze echter een vijfde man nodig. Ze besluiten hiervoor beroep te doen op de psychopaat Waingro (Kevin Gaige) die echter de boel in het honderd laat lopen. Detective Vincent Hanna (Al Pacino), een specialist wat betreft zware misdrijven, wordt belast met het onderzoek. Al snel ontstaat er een kat en muis spel tussen McCauley en Hanna.

Heat zal wellicht door velen herinnerd worden als de film waarin de twee grootste acteurs van hun generatie namelijk Al Pacino en Robert DeNiro voor het eerst samen een scène hebben. De film heeft echter veel meer te bieden dan de restaurant scène, zo zijn alle vertolkingen en de soundtrack (met werk van erg diverse artiesten als Moby, Einstürzende Neubauten, Eric Clapton en Elliot Goldenthal) van topniveau. Met een cast die bestaat uit namen als Robert De Niro, Al Pacino, Val Kilmer, Tom Sizemore, Ashley Judd, Jon Voight en Natalie Portman hoeft het natuurlijk niet te verbazen dat er op hoog niveau geacteerd wordt. Verder werden wij uitermate gecharmeerd door het sterke verhaal (met veel klassieke Film Noir elementen) en de prachtige fotografie van cinematograaf Dante Spinotti die ook meewerkte aan moderne klassiekers als The Last Of The Mohicans, The Insider en L.A. Confidential.

Heat vormt de tweede verfilming van een door Michael Mann geschreven scenario dat eerder door hemzelf al verfilmd werd als de tv-film L.A. Takedown uit 1989. Initieel was L.A Takedown voorzien als pilot voor de niet gerealiseerde tv-serie Made In L.A. Fans van Heat kunnen we in ieder geval ook L.A. Takedown aanraden. Alhoewel Mann slechts over een fractie van de middelen beschikte ten opzichte van Heat wist hij toch een leuke film in elkaar te steken met ondermeer Michael Rooker en Vincent Guastaferro.

BEELD EN GELUID
In vergelijking met de vorige Heat-release werd bijna geen vooruitgang geboekt wat betreft de beeld- en geluidskwaliteit. Zo blijven de opmerkingen die we hadden bij deze vorige beeldtransfer ook nu weer van toepassing: het beeld oogt voldoende scherp en gedetailleerd maar af en toe komt wat ruis en edge enhancement voor. De zwarttinten ogen nog steeds niet echt diep en solide. De Dolby Digital 5.1 track is identiek aan de vorige release, gemakshalve kunnen we herhalen wat wij toen vaststelden: De Dolby Digital 5.1 track (384 kbps) klinkt heel goed, zuiver, open, en maakt perfect gebruik van de beschikbare kanalen. De muziek en dialogen zijn duidelijk verstaanbaar en worden door de vele actiescènes nergens overstemd. De surrounds worden eveneens goed aangesproken waardoor je tijdens de overvallen het gevoel hebt middenin de actie te zitten. Een film als Heat leent zich met zijn indrukwekkende shoot-outs tot een stevige DTS track maar zoals de meeste liefhebbers wellicht zullen weten ondersteunt Warner dit geluidsformaat quasi niet. Tot voor kort was de enige Warner release met een DTS track de regio 1 Special Edition van True Romance. Gezien de recente Special Editions van de Batman-films met DTS-track kan het zijn dat Warner uiteindelijk overstag is gegaan voor de wensen van de consumenten. Wie echt een Heat-dvd release wil met een DTS-geluidsspoor vindt wellicht zijn gading bij de Japanse regio 2 editie.

EXTRA'S
In tegenstelling tot de eerste release bestaat deze Special Edition release uit twee blinkende schijfjes. Op het eerste schijfje krijgen we naast een grotendeels boeiend audiocommentaar door regisseur Michael Mann ook drie Heat-trailers genaamd Surprise of A Lifetime, Two Actors Collide en Closing In.

Op de tweede dvd troffen we het volgende lekkers aan:

True Crime (14:45 min)
Regisseur Michael Mann praat over zijn jeugd in Chicago. Chuck Adamson, een gepensioneerde detective en vriend van Mann, vertelt een aantal anekdotes uit zijn carrière. Verder komen ondermeer ook Dennis Farina, Tom Sizemore en Val Kilmer aan het woord.

Crime Stories (20:26 min)
Michael Mann belicht de lange weg van script tot film.

Into the Fire (24 :01 min)
Naast een aantal castleden die het hebben over hun wapentraining komt cinematograaf Dante Spinotti aan het woord over de "look" van de film.

Pacino and De Niro: The Conversation (9:55 min)
De memorabele ontmoeting tussen Hanna en McCauley in een wegrestaurant staat centraal bij deze extra.

Return to the Last Scene of the Crime (12:02 min)
Producent Gusmano Cesaretti en location manager Janice Polley bezoeken na 10 jaar nog eens de filmlocaties.

Deleted Scenes
Als afsluiter krijgen we 11 deleted scenes te zien:
- Season's Starting Early (0:33 min)
- Nicest Guy On The Block (0:39 min)
- Albert and Hanna (0:18 min)
- Shakedown (1:28 min)
- Murder in C-Block (0:35 min)
- Let’s Dance (0:45 min.)
- Late Arrival (0:38 min)
- Where's Ana? (2:19 min)
- Double The Worst Trouble (0:40 min)
- Nate Delivers (1:11 min)
- No Response (0:31 min)

CONCLUSIE
Heat is niet alleen de beste film uit het oeuvre van top regisseur Michael Mann, het is ook één van de allerbeste films uit de jaren '90. Ondanks de lange speelduur (164 minuten) verveelt de film geen seconde. Het interessante pakket extra's zorgt ervoor dat ook bezitters van de eerste release deze Special Edition in huis moeten halen.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Mann
Met: Robert De Niro, Al Pacino, Val Kilmer, Tom Sizemore, Diane Venora, Amy Brenneman, Ashley Judd, Wes Studi, Jon Voight, Ted Levine, Mykelti Williamson

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
164 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931289191


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Audiocommentaar,
• Making of,
• Deleted scenes

Andere recente releases van deze maatschappij