:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EMPEROR'S NEW GROOVE 2, THE - KRONK'S NEW GROOVE
EMPEROR'S NEW GROOVE 2, THE - KRONK'S NEW GROOVE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-02-06
FILM
Het is ondertussen al weer meer dan 5 jaar geleden dat Disney keizer Kuzco op ons afstuurde in de avondvullende animatiefilm The Emperor's New Groove. Het origineel was geen onaardige film, al zal je weinig mensen horen beweren dat het een meesterwerk is. Zeker wanneer je die vergelijkt met onder andere zijn opvolger Atlantis, The Lost Empire en zijn voorganger Tarzan. De film had wel de unieke setting in zijn voordeel, want afgezien van een tweetal korte compilaties uit de jaren '40 was Zuid-Amerika onontgonnen gebied voor Disney.

Toen we te horen kregen dat er ook van deze film een 2e deel in ontwikkeling was, vreesden we het ergste. Kuzco die vader is geworden? En Kuzco Jr. die het weer tegen Yzma moet opnemen om vader en moeder te redden? Het is zowat het standaardschema voor het gros van de Disney-sequels van de laatste jaren. Na een tijdje kwamen we echter te weten dat de sequel Kronk's New Groove zou gaan noemen en zich zou gaan focussen op Kronk, de met eekhoorns pratende sidekick van Yzma.

Was er dan toch nog hoop voor Disney? Kwam men wonder boven wonder op de proppen met een originele vervolgfilm? Laten we u al meteen desillusioneren: natuurlijk niet! Waar gaat het dan wel over in Kronk's New Groove: Kronk, voormalig medewerken van de kwaadaardige Yzma, is een nieuw leven gestart, meerbepaald als chef-kok. Binnen de kortste keren is Kronk Mr. Popular himself en lijkt het allemaal niet meer stuk te kunnen. Maar dan slaagt het noodlot toe: Kronk's vader wil op bezoek komen en die chique villa wel eens zien waarover Kronk het had om het nog maar niet te hebben over het feit dat Kronk een vriendin heeft. Sinds die brief aan z'n vader is er wel één en ander misgelopen, bijgevolg: weg villa, weg vriendin en hallo "pappie". Hoeft het ons te verbazen dat Yzma daar voor iets tussenzit?

Uiterst origineel kan je de verhaallijn alvast niet noemen, maar daarvoor zal je de film dan ook nooit kopen, dat zou pas een grap zijn. De allerkleinsten onder ons zullen waarschijnlijk wel nog geboeid kunnen worden. Temeer daar de pratende eekhoorns een nog groter aandeel hebben gekregen in deze film en pratende dieren doen het nu eenmaal altijd goed bij het jonge volkje. Als volwasene zal je waarschijnlijk heel wat minder aan Kronk's New Groove hebben, tenzij je het verstand op nul kan zetten en net als "de kleine mannen" kan genieten van de leuke deuntjes en de flashy kleurtjes. Om u nog enigzins gerust te stellen: er bestaan veel slechtere sequels (Disney verwende ons onlangs ook al met een heuse Special Edition van Cinderlla 2!), maar er bestaan er ook een aantal die een tikkeltje beter zijn.

Uiteindelijk is Kronk's New Groove nog een mooie poging om de sfeer van het origineel voort te zetten, bij momenten lukt dat nog aardig. Eigenlijk mogen we nog blij zijn dat een film met een budget dat zeker 10 keer kleiner was ook geen 10 keer slechter is dan het origineel. De animatie is van een degelijk niveau en d achtergronden zouden bij momenten zo uit het origineel kunnn komen. Zoals we al zeiden: toch nog een verdienstelijke prestatie voor een dergelijke low-budget productie.

BEELD EN GELUID
Eigenlijk vallen we ook hier weer in herhaling. Zowel op auditief als visueel vlak valt er eigenlijk niks aan te merken op Kronk's New Groove. Het enige dat we kunnen opmerken wat betreft de beeldtransfer is dat we hier en daar wat edge-enhancement konden waarnemen, maar dat was eerder sporadisch en het liep nergens de spuigaten uit. De Dolby Digital 5.1 geluidstrack is gewoonweg degelijk te noemen, men heeft dan ook optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het formaat. De track zal je nergens verbazen, maar ook niet teleurstellen.

EXTRA'S
Veel extra's zijn er niet terug te vinden op deze release, eigenlijk bijna geen. Allereerst zijn er 2 schitterende (sarcasme hé mensen...) interactieve spelletjes: Kronk's Brain Game & Pyramid Scheme. Heeft men nu nog altijd niet door dat we die troep niet moeten hebben? Tenslotte is er ook nog een 8 minuten durende featurette over het maken van de film, getiteld How To Cook A Movie. Op zich moeten we eigenlijk kwaad zijn over het gebrek aan extra's, maar zou het geen doodzonde zijn dat er bij deze film 2 uur special features zat? Ons zou het alvast weinig interesseren moesten ze er wel bijzitten. We zullen het dus maar op een bewuste keuze van Disney houden zeker?

CONCLUSIE
Kronk's New Groove is het vervolg op de Disney Classic The Emperor's New Groove uit 2000. De film zal niemand van verbazing van zijn of haar stoel laten vallen. De film is bij momenten nog best leuk om te bekijken, maar meer hoef je er ook niet van te verwachten. Technisch gezien is er op de schijf niet veel aan te merken, extra's zijn te verwaarlozen.


cover
Studio: Disney

Regie: Saul Andrew Blinkoff & Elliot M. Bour
Met: Patrick Warburton, Tracey Ullman, Eartha Kitt, David Spade, John Goodman, Wendie Malick en John Mahoney

Film:
6/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418069667


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• How To Cook A Movie
• Pyramid Scheme
• Kronk's Brain Game

Andere recente releases van deze maatschappij