:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRE VOLTI DELLA PAURA, I (BLACK SABBATH)
TRE VOLTI DELLA PAURA, I (BLACK SABBATH)
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-02-22
FILM
Black Sabbath omvat drie verhalen: The Telephone, The Wurdulak en Drop Of Water. In het eerste verhaal terroriseert een man zijn knappe ex-minnares met telefoontjes. Hij is ontsnapt uit de gevangenis met één doel voor ogen: haar te vermoorden. The Wurdulak vertelt over een familie die ten dode opgeschreven is, wanneer hun vader, die een vampier heeft gedood, gewond terugkeert. In Drop Of Water, tenslotte, steelt een verpleegster de ring van een gestorven medium. Als gevolg krijgt ze verwijten naar haar hoofd geslingerd... vanuit het Hiernamaals.

Black Sabbath is een soort Tales From The Crypt avant la lettre. Het enige nadeel is dat het verhaal naar hedendaagse maatstaven veel te sloom, te mak en te braaf is. Er gebeurt zo goed als niets schokkend, verrassend of boeiend, waardoor de aandacht van de kijker reeds na vijf minuten verslapt. Op wat leuke camerastandpunten na heeft regisseur Mario Bava weinig smaakvols te bieden met deze prent. Acteur Boris Karloff, de legendarische hoofdrolspeler uit klassiekers als Frankenstein (1931) en The Mummy (1932), is hier duidelijk aan lager wal geraakt. Hij fungeert als gastheer en praat de drie verhalen aan mekaar. In één verhaal speelt hij eveneens een klein rolletje. Het belachelijke is dat zijn stem gedubd werd in het Italiaans wat zijn waardigheid nog minder goed doet. Net als Bela Lugosi, de ster uit Dracula (1931), is het met Karloff's carrière sinds de jaren zestig steeds maar bergaf blijven gaan. Tel al deze zaken samen op en je krijgt een film die tegenwoordig nog amper de moeite loont om te bekijken. Daar kan zelfs het op deze DVD-toegevoegde en in 1963 tijdens de bioscooprelease weggeknipte einde, niets aan veranderen. Nogmaals een bewijs dat Bava zijn debuut Black Sunday nooit heeft weten te evenaren, laat staan overtreffen.

Extra info: de Engelstalige titel van de film Black Sabbath vormde de inspiratie voor de naam van de legendarische rockgroep van Ozzy Osbourne. Black Sabbath nam hun eerste nummer in de studio op aan het einde van de jaren zestig.

BEELD EN GELUID
De film staat in een anamorfische 1.78:1 breedbeeldverhouding op de schijf. De kleuren zijn flets en het contrast kan beduidend beter. Toch valt alles netjes te volgen en is het leuk dat de film eindelijk in zijn oorspronkelijke aspect ratio op DVD te verkrijgen valt. Het Dolby Digital Mono 1.0 geluid is een Engelstalige dub van redelijk bedenkelijke kwaliteit. Vervormde stemmen, kartonnen geluidseffecten en aardig wat ruis maken van deze track niet meteen een toonbeeld van hoe het moet. Dit ligt uiteraard volledig aan het bronmateriaal.

EXTRA'S
Naast de Bioscooptrailer zijn er geen extra's.

CONCLUSIE
Black Sabbath is erg slap griezeldrieluik, met een ontzettend traag tempo. Acteur Boris Karloff valt hier onomkeerbaar van zijn voetstuk om de rest van zijn carrière in b-films te blijven plakken. We hebben de grootste moeite om deze titel aan te bevelen, zelfs aan Bava-fans.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Mario Bava
Met: Boris Kraloff, Mark Damon, Michčle Mercier, Susy Andersen

Film:
3,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504071140


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij