:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CORNER, THE
CORNER, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-03-15
SERIE
Elke stad in Amerika heeft wel zo'n straathoek als The Corner. Voor ouders is dit een plek waar ze hun kinderen vandaan willen houden. Voor de politie is het de frontlinie in de oorlog tegen drugs. Maar voor de verslaafden die daar komen, is dit het belangrijkste stukje onroerend goed in hun uitzichtloze dagelijks bestaan. The Corner is gebaseerd op het non-fictieboek The Corner: A Year in the Life of an Inner-City Neighborhood, van David Simon en Ed Burns, journalisten die in Baltimore werken. De serie portretteert de wereld van Fayette Street in West-Baltimore, en maakt daarbij gebruik van echte namen en echte gebeurtenissen. De regie is in handen van acteur Charles S. Dutton, die zelf ook in dit soort straten in Baltimore is opgegroeid. Een jaar lang volgde hij het leven op de straathoek, via de belevenissen van de 15-jarige DeAndre McCullough, zijn moeder Fran en vader Gary, en van hun vrienden, vijanden en buren. De wereld van illegale drugs — heroïne en cocaïne — speelt vaak de hoofdrol, en soms een bijrol in hun levens, maar is altijd aanwezig. De behoefte eraan houdt de handel in stand, en de handel houdt de behoefte in stand. In dit heftige, intense drama over persoonlijke strijd wordt het verhaal chronologisch verteld.

The Corner werd in 2000 bekroond met drie Emmy Awards, onder andere met die voor beste mini-serie. Deze zesdelige dramareeks van de Amerikaanse kwaliteitszender HBO, wordt wel eens de voorloper van The Wire genoemd. Behalve het feit dat één van de producers en enkele van de acteurs van The Corner naar The Wire werden overgehelveld, zijn er inhoudelijk maar weinig overeenkomsten. Wat beiden reeksen wél nog gemeen hebben is hun rauw-realistische structuur. The Corner vertelt het verhaal van een versnipperd gezin (vader, moeder en twee kinderen) en hun omgeving in de buurt van een New Yorkse straathoek. Op deze gure plek ontmoeten dealers, pooiers en verslaafden mekaar elke dag. De zestienjarige zoon DeAndre dealt drugs en kan door zijn minderjarige leeftijd steeds uit de handen van de politie blijven. Zijn vader steelt alles wat los of vast zit om zich samen met een verslaafde vriendin dagelijks met drugs te kunnen bevoorraden. DeAndres moeder probeert haar al enige tijd in te schrijven in een ontwenningskliniek, maar wordt telkens op straat gezet door de lange wachtlijsten. Te midden van deze puinhoop is DeAndres jongere broertje een speelbal van het lot. Elke aflevering belicht gedurende een klein uurtje een bepaald personage, dat aan het begin en het einde in pseudo-documentairestijl door de regisseur van de reeks geïnterviewd wordt. Erg sterke en pakkende televisie!

BEELD EN GELUID
Het beeld van deze serie wordt weergegeven in het oorspronkelijke TV-formaat van 1.33:1. De scherpte is goed, terwijl de kleuren door de filmmakers bewust aan de fletse kant werden gehouden. Hier en daar zijn in het beeld kleine compressiefoutjes geslopen die echter op geen enkel moment het kijkplezie bederven. Het Engelse Dolby Surround 2.0 geluid voldoet aan de eisen van de serie. De dialogen komen volwaardig uit het centerkanaal, de schaarse muziek beukt zich een weg langs de drie voorste luidsprekers, terwijl het achterkanaal zeer sporadisch een omgevingsgesluid te verwerken krijgt. Een goede, doch geen uitmuntende, transfer.

EXTRA'S
Deze DVD beschikt over geen enkele extra.

CONCLUSIE
Laat je zeker niet afschrikken door de goedkope, amateuristische cover van deze DVD. The Corner is een alweer een pakkende kwaliteitsproductie van HBO. Een zesdelige mini-serie over het wel en wee, van een aan lager wal geraakt zwart gezin in New York, en hun dagelijkse strijd tegen drugs, criminaliteit en racisme.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles S. Dutton
Met: Khandi Alexander, TK Carter, Sean Nelson

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932254198


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Noors, Zweeds, Grieks, Kroatisch, Sloveens
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij