:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GUMBALL RALLY, THE
GUMBALL RALLY, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-03-26
FILM
Flitsend snel, fantastisch grappig en fameus illegaal… de Gumball Rally is en blijft de onovertroffen gangmaker van alle transcontinentale racespektakels. New York City is de startplek van een supersonische wedstrijd die meer dan 4.500 km verder eindigt in Los Angeles. Gary Busey vertolkt een waaghals in een Camaro van 600 pk. Raul Julia speelt de rol van een Italiaanse Grand Prix kampioen en onverbeterlijk romanticus in een supersnelle Ferrari. Michael Sarrazin tenslotte, speelt in een klassieke Cobra de rol van de sluwe, arrogante koersdirecteur.

The Gumball Rally mag dan technisch gezien een snertfilm zijn, waarin amper geacteerd wordt en waarbij van verhaal geen sprake is, toch zal de visuele sfeer voor liefhebbers van car chases en retro-sportauto’s zeker nog in de smaak vallen. Na de veel te langdradige eerste twintig minuten, waarin alle deelnemers worden geïntroduceerd die zichzelf en hun voertuig in een garage klaarmaken, gaat de film pas echt letterlijk en figuurlijk van start. Beweren dat deze prent uit geschiedkundig oogpunt van invloedrijke aard is, lijkt ons wat bij de haren getrokken, maar toch zijn er bepaalde scènes uit The Gumball Rally die later in andere films zijn teruggekeerd. Een scène waarin een koppel belaagd wordt door een motorbende werd later op iets gruwelijkere wijze overgedaan in Mad Max, en het wegmoffelen van een auto in het laadruim van een rijdende vrachtwagen werd in de eighties natuurlijk gebruikt door Michael Knight uit Knight Rider, om zijn mysterieuze bolide voor pottenkijkers te verbergen. The Gumball Rally mag dan een kleiner fungehalte bevatten als Cannonball, Gone In 60 Seconds of Smokey & The Bandit, toch zullen liefhebbers van seventies chase movie nog zeker hun gading vinden. Alle overige kijkers raden we aan zich te onthouden.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische breedbeeld is van een uitmuntende kwaliteit. Een mooie, scherpe transfer met een diep en vol contract, ondersteund het warme en voor zijn leeftijd uitstekende kleurenpalet. Het Dolby Digital 1.0 monogeluid vertaalt de dialogen uit voldoende wijze door het centerkanaal. De autogeluiden klinken soms wat blikkerig, maar daar zit de leeftijd van de monotransfer uiteraard voor iets tussen. Al bij al een geslaagde omzetting naar DVD.

EXTRA'S
Nada.

CONCLUSIE
The Gumball Rally kreeg een schitterende breedbeeldtransfer mee. De film is enkel aan te raden voor liefhebbers van oude sportwagens en seventies-cultliefhebbers.


cover
Studio: Warner

Regie: Charles Bail
Met: Normann Burton, Gary Busey, Raul Julia, Michael Sarrazin

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Cult/pulp

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1976

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931708609


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0
Frans Dolby Digital Mono 2.0
Italiaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Noors, Tsjechisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Niets

Andere recente releases van deze maatschappij