:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ALONE IN THE DARK
ALONE IN THE DARK
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-03-26
FILM
"Senor Bollo", "Herr Boll" en - onze persoonlijke favoriet - "The Master of Error" zijn maar enkele voorbeelden van de vele nicknames die men verzonnen heeft voor regisseur Uwe Boll die nu al de nieuwe Ed Wood genoemd wordt. Deze Duitse selfmadecineast staat regelmatig te zwaaien met zijn doctoraat in de literatuur, maar dat hem niet tegen om sinds het abominabele House Of The Dead de ene verschrikking na de andere op het bioscooppubliek los te laten. Bloodrayne, zijn nieuwste aanval op de netvliezen, is momenteel een van de grote kanshebbers op de titel van grootste flop aller tijden en zijn vorige mislukking - Alone In The Dark - is recent op dvd verschenen.

Uiteraard is Alone In The Dark net als de andere Boll-vehikels gebaseerd op een videospel. Volgens de kenners en fans heeft de verhaallijn van de film bijzonder weinig te maken met het gelijknamige computerspel. Hoewel, van een 'verhaal' kan je eigenlijk niet echt spreken. De plot is infantiel en er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Boll had blijkbaar door dat de film doorzeeft was met plotgaten, continuïteitsfouten en onlogische elementen, want Alone In The Dark zit volgestouwd met voice-overs. Na een eerste testscreening kwam aan het licht dat dit blijkbaar nog niet voldoende was, want het publiek snapte geen reet van de film. Zodoende zag Boll zich verplicht om een tekst met uitleg voor de film te plaatsen à la Star Wars. Spijtig dat deze tekst zo tergend lang, ingewikkeld en totaal absurd is en weinig totgeen duidelijkheid verschaft omtrent het zogenaamde verhaal.

In het kort handelt Alone In The Dark over een geheime organisatie – Bureau 713 – die op zoek is naar een lang verdwenen stam. Wanneer er enkele artefacten gevonden worden, beginnen er allerlei vreemde dingen te gebeuren. Wanneer Edward Carnby (Christian Slater), ex-Bureau 713, plots af te rekenen krijgt met enkele achtervolgers met bovennatuurlijke krachten, gaat hij op onderzoek uit. Hij kruist het pad van de sexy antropologe Aline Cedrac (Tara Reid) en samen ontdekken ze dat de demonen een poort hebben gevonden om terug te keren op aarde...

Christian Slater is een degelijk acteur en het is dan ook fronsen hoe hij zich in godsnaam voor dit onding heeft laten verleiden. Slater levert uiteindelijke de meest geloofwaardige prestatie van het hele gezelschap af, want de rest van de cast is werkelijk tenenkrommend, maar véél wil dat niet zeggen. En als je een ongezien staaltje van miscasting wilt zien, dan moet je maar eens kijken naar Tara Reid, die – inclusief 'slim' brilletje – zich in het zweet werkt als hoogwaardige antropologe Aline Cedrac. Het gaat hier om een verfilming van een horrorsurvivalgame, dus uiteraard zitten er de nodige speciale effecten in de film. Maar deze ziekenfonds-CGI-effecten lijken soms rechtstreeks uit het spelletje te komen! Kortom, er is werkelijk niets goed aan Alone In The Dark. Niet verwonderlijk dat op het internet de "I Hate Uwe Boll"-sites her en der opduiken en dat videogamefanaten petities opstellen om de regisseur aan te manen om te stoppen met regisseren. Echter aan stoppen denkt de filmmaker duidelijk nog niet, want er zijn op het moment van schrijven maar liefst nog zes nieuwe gameverfilmingen aangekondigd! Het kwaad is inderdaad wakker geworden...

BEELD EN GELUID
De film staat netjes anamorfisch in het originele 2.35:1-formaat op de dvd. De scherpte is voldoende met hier en daar een soft moment. Het contrast had wat beter gekund, terwijl het zwartniveau weer wel dik in orde is. De kleuren ogen op hun beurt helder en natuurlijk. Dramatische digitale compressiefouten hebben we niet bemerkt, maar er is wel regelmatig filmgrain aanwezig en is er op momenten duidelijk edge-enhancement toegepast. De Engelse Dolby Digital 5.1-track plaatst je onmiddellijk in het midden van alle actie en de muziek komt prima tot zijn recht. De dialogen worden steeds goed verstaanbaar weergegeven en komen mooi uit de middelste luidspreker. De subwoofer draagt eveneens bij tot al de pret en voorziet de actie van een goed gedoseerd laag. Er is ook een Engelse DTS-track aanwezig. In direct vergelijk klinkt die gedetailleerder, zodat ie onze voorkeur wegdraagt. De optionele Nederlandse ondertitels zijn goed leesbaar.

Alone In The Dark is uitgebracht in een mooie, chique ogende Steelbookverpakking, met daarin maar liefst vier schijfjes! We hebben niet alleen het schijfje met de film en het bonusmateriaal zoals de originele bioscooptrailer, een Amerikaanse TV-spotje, interviews met cast & crew (10 min.), een fotogalerie, een B-Roll clipje (1 min.!), Nederlandstalige notities over de productie (7 pag.), vier beruchte filmclips en een zestal cross-promotional trailers, maar ook het volledige videogame voor op de PC, waarop deze film – naar het schijnt – gebaseerd is.

CONCLUSIE
Alone In The Dark is een domme, onnozele en ronduit slecht gemaakte horroractie van de nieuwe Ed Wood "Herr" Uwe Boll (House Of The Dead, Bloodrayne). Maatschappij DFW brengt deze stinker uit in een prachtige steelbook, met goede technische specificaties en met bovenop gratis het spel waarop de film gebaseerd is. Dit moet je zien om te geloven!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Uwe Boll
Met: Christian Slater, Tara Reid, Stephen Dorff, Will Sanderson

Film:
1/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664026335


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• TV-spot
• Interviews
• Fotogalerie
• B-Roll
• Liner notes
• Filmclips
• Cross-promotional trailers
• Videogame Alone In The Dark

Andere recente releases van deze maatschappij