:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSOMNIA
INSOMNIA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-09-11
FILM
Stellan Skarsgard (bekend van onder andere Breaking The Waves, Good Will Hunting, Ronin, Deep Blue Sea) zet een uitstekende vertolking neer als de Zweedse onderzoeker Engström, bekend voor zijn reputatie en de gedrevenheid waarmee hij een zaak oplost. Hij wordt naar het noorden van Noorwegen gestuurd om de moord op een vijftienjarig meisje te onderzoeken. Haar lichaam werd door de dader netjes schoongemaakt waardoor de politie bijna helemaal geen aanwijzingen vindt. Blijkbaar had ze de avond van haar dood een gevecht met haar vriend. En van een oudere man ontving ze regelmatig dure merkkleren. Engström gebruikt een bewijsstuk en zet een valstrik op de plaats van de misdaad in de hoop dat de moordenaar zal terugkeren. Na lang wachten daagt er iemand op die eventueel de dader zou kunnen zijn. Hij merkt de politie op en slaat op de vlucht. Engström achtervolgt hem, maar schiet per ongeluk zijn partner Erik Vik (Sverre Anker Ousdal) neer. Hij verdoezelt zijn misstap uit angst om opnieuw geconfronteerd te worden met een beroepsfout (tijdens een vorig onderzoek werd hij op heterdaad betrapt toen hij het bed deelde met de hoofdgetuige).

Insomnia is het regiedebuut van Erik Skjoldbjaerg die hiermee een goed onderbouwde psychologische thriller over een kwetsbare politieofficier maakt. De film biedt is het resultaat van een goed geschreven script waarin karakterontwikkeling een belangrijke plaats krijgt. Stellan Skarsgard was de perfecte keuze voor de rol van Engström, een pathetische en zielige politieofficier die niet het lef heeft om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor zijn persoonlijke fouten.

BEELD EN GELUID
Insomnia de eerste Criterion-dvd met een anamorfe beeldtransfer en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De film wordt gepresenteerd in een 1.85:1-beeldformaat en de transfer komt van de oorspronkelijke 35mm master. Het beeld biedt een schitterende kwaliteit en foutjes zijn nauwelijks zichtbaar. Insomnia bevat veel close-ups, donkere scènes, heldere dagscènes, stralend zonlicht, hevige mist, etc., maar gelukkig blijft de beeldkwaliteit constant. Schitterend werk van Criterion. Het geluid is een Dolby Digital Surround 3.0-mix, afkomstig van de originele digitale LTRT-master. Over het algemeen klinkt de mix goed. De soundtrack creëert een mysterieuze atmosfeer die perfect bij deze film past.

EXTRA'S
Jammer genoeg heeft Criterion voor deze dvd geen noemenswaardige extra's voorzien. In vergelijking met sommige andere releases geeft deze schijf een lege indruk, met alleen een bioscooptrailer en tv-spots. De menu's zijn geanimeerd met muziek. Het valt te betreuren dat er geen audiocommentaar met de regisseur of Stellan Skarsgard toegevoegd is. Maar goed, het is ten slotte de film die telt.

CONCLUSIE
Goede film, goede acteerpretatie van Stellan Skarsgard, jammer genoeg weinig extra's. Een aanrader.


cover
Studio: Criterion Collection

Regie: Eric Skjoldbjaerg
Met: Stellan Skarsgard, Sverre Anker Ousdal, Bjorn Floberg, Gisken Armand, Maria Bonnevie, Kristian Fr. Figenschow, Thor Michael Aomodt, Bjorn Moan

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
1

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1997

Leeftijd:
NR

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
037429138229


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf NTSC

Geluid:
Noors en Zweeds Dolby Surround 3.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Norwegian Trailer
• tv-spot
• Animated Menus

Andere recente releases van deze maatschappij