:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 2
WITHOUT A TRACE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-05-23
SERIE
De gulden regel van het team van Jack Malone is nog steeds niet veranderd: de eerste 48 uur na een verdwijning heb je de meeste kans om de persoon in kwestie terug te vinden. Dat weerhoudt Jack er echter niet van om langer te blijven doorzoeken.

Een dergelijke tijdsrovende job is meestal niet echt gezond voor persoonlijke relaties en ook dat mag Jack aan de levende lijve ondervinden in dit 2e seizoen. Ook Sam krijgt het moeilijk nadat ze op het einde van het eerste seizoen met haar eigen dienstwapen werd neergeschoten.

Maar waar het in de serie natuurlijk voornamelijk om gaat zijn verdwijningen en aangezien de statistieken ons leren dat het aantal verdwijningen in de States eigenlijk beschamend hoog is, is er bijgevolg ook meer dan genoeg voer voor een heel seizoen Without A Trace.

Tot slot willen er toch nog eens bijvermelden dat we nog altijd onder de indruk zijn van de fades die gebruikt worden om het leven en de omgeving van de vermiste terug tot leven te wekken. Het ene moment staat de persoon er, de volgende is hij of zij spoorloos verdwenen. Dit bewijst eens te meer dat je niet altijd peperdure effecten nodig hebt om een uiterst origineel effect te bereiken.

AFLEVERINGEN
The Bus
Een schoolbus vol kinderen verdwijnt zonder enig spoor. Wanneer één van de kinderen echter vrijgelaten wordt, blijkt zijn verhaal niet overeen te komen met een aantal foto's die een andere leerlinge trok met haar gsm. Maar waar zijn de kinderen en welke beweegredenen hebben de ontvoerders echt ?

Revelations
Een populaire, doodzieke priester gaat in rook op. De situatie wordt er enkel erger op wanneer er een donor voor een levertransplantatie gevonden wordt. De race tegen de klok gaat verder, Jack en z'n team moeten nu niet enkel de man terugvinden, maar ook op tijd om z'n leven te redden.

Confidence
Een pas verloofde, gewiekste zakenvrouw laat haar vriend in de kou staan. Al snel blijkt zelfs de ware identiteit van de vrouw een echt mysterie te zijn. De ene na de andere valse identiteit wordt ontsluierd ...

Prodigy
Een jong muzikaal genie wordt uit haar kleedkare ontvoerd. Iedereen denkt meteen aan een doorgedraaide fan, maar wanneer de familie banden met de Russische maffia blijkt te hebben en de viool van het meisje meer dan een half miljoen dollar waard blijkt te zijn, verandert er toch één en ander.

Copycat
Een jonge moeder uit een klein voorstadje verdwijnt Jack wil uitvissen wie er de methodes van één van zijn oude moordzaken tot op de letter kopieert. Al snel blijkt een oude bekende iets met de zaak te maken te hebben, zijn doel: Jack breken.

Our Sons And Daughters
Een schijnbaar idyllische stadje wordt veranderd in een wereld van verderf wanneer een student verdwijnt. Jack en zijn team ontdekken al snel dat er meer aan de gang is dan wat men op het eerste zicht zou vermoeden, de brave studenten blijken helemaal zo braaf niet te zijn.

A Tree Falls
Een jongetje van Centraal-Amerikaanse origine wordt op klaarlichte dag van de straat geplukt in Spanish Harlem. In het milieu van de illegale immigranten en de "coyotes" die hen over de grens smokkelen moet het team nauwelijks op medewerking rekenen.

Trip Box
Een heldhaftige brandweerman die net zijn twee beste vrienden heeft gered gaat in rook op (vergeef ons de woordspeling). Al snel duiken er echter sporen op van gokschulden, chantage en andere zaakje die het daglicht eigenlijk niet zouden mogen zien.

Moving On
Een gerenommeerde neurochirurge verdwijnt spoorloos. Tot de verdachten behoren een ex-man die verdacht vriendelijk is, een vriend die een gewelddadig verleden blijkt te hebben en de familie van een patiënt.

Coming Home
Een succesrijke jongeman die een schoolreünie bijwoonde is vermist. Wanneer het team ontdekt dat een gelukkig huwelijk slechts een dekmantel was voor een man die worstel met zijn seksuele geaardheid, moeten ze talloze verdachten ondervragen die liever hadden dat de vermiste zich niet "geuit" had.

Exposure
Een fotograaf die voor geen enkele opdracht terugdeinsde laat niks meer van zich horen. Is zijn verdwijning de wraak van een gechanteerde ster of een concurrende fotograaf? Of heeft het iets te maken met zijn sympathie voor een radicale milieubeweging?

Hawks And Handsaws
Een jonge strafpleiter verdwijnt en wanneer het team een familiale voorgeschiedenis van schizofrenie aan het licht brengt, beseffen ze dat de achtervolgers van de advocaat enkel in diens geest bestaan. Jack kan niet anders dan zijn verwrongen logica volgen om een meisje te redden en een echte moordenaar te vatten.

Life Rules
Een zelfhulpgoeroe zorgt voor een publiciteitsstunt door een ontvoering in scene te zetten. Maar dan gaat het grondig mis ...

The Line
Het team spoort een premiejager op die tijdens een inval werd neergeschoten. Al snel blijkt echter dat er meer aan de hand is, het spoor leidt immers naar corruptie en bedrog bij de politie.

Wannabe
Het buitenbeentje van de middelbare school, wilde er net als alle kinderen bij horen. Wanneer er per e-mail foto’s de ronde doen waarop hij naakt en vastgebonden te zien is, gaat het team op zoek naar de pestkoppen en een wanhopige jongen...

Risen
Vivian pikt de draad van een oud onderzoek weer op: een seksverslaafde die al vier jaar verdwenen is. De nieuwe informatie leidt hen echter naar een sekte die niet bepaald bekend staat omwille van ruimdenkendheid.

Gung Ho
Jack en Danny gaan naar Tikrit om uit te vissen wat er precies voorviel tijdens de mysterieuze schietpartij waarbij een nu vermiste soldaat gewond raakte. De rest van het team ontdenkt dat de strijd die de man aan het thuisfront moest leveren om zijn huwelijk en zaak te redden ook niet van een leien dakje liep.

Legacy
Een verdwijningszaak brengt bewijsmateriaal aan het licht dat duidt op kwade opzet en ondervragingen leveren een niet bepaald fraai familieportret op. De waarheid die aan het licht komt, toont aan hoe één gruwelijke gebeurtenis een familie jarenlang kan kwellen.

Doppelgänger
Wanneer een studente maritieme biologie verdwijnt lijkt haar vriendje de meest voor de hand liggende verdachte, tot diens identieke tweelingbroer opduikt en er bij Jack instinctief een belletje gaat rinkelen. Het onderzoek leidt naar een reeks dode vrouwen in verschillende steden, maar kan het team uitmaken wie van de broers schuldig is?

Shadows
Martin's tante, een verpleegster met kanker, verdwijnt. Wanneer hij ontdekt dat ze andere terminale patiënten heeft geholpen bij hun zelfdoding, vreest hij het ergste. Intussen komt Jack te weten dat zijn vader aan Alzheimer lijdt.

Two Families
Wanneer het team ontdekt dat de vader van een ter door veroordeelde misschien nieuw ontlastend bewijsmateriaal heeft gevonden voor het onderzoek, ontstaat een race tegen de tijd om de vader te vinden en de zoon te redden.

The Season
Een footbalcoach aan een universiteit met een grote zwemtraditie heeft kwaad bloed gezet door te hameren op het academische en ethische aspect van studeren...en de competitie te verliezen! Misnoegde verdachten te over dus, van boze fans en geschorste spelers tot leidinggevend universitair personeel. Maar wie zit achter de verdwijning van de man ?

Lost And Found
Wanneer een geadopteerde tiener bij de FBI komt aankloppen dat ze als peuter werd ontvoerd, moet het team proberen uit te vissen wie ze precies is en wat er met haar gebeurde.

Bait
De familie van een miljardair werd op zee ontvoerd tijdens een tochtje op diens jacht. Het onderzoek splitst zich in de eerste plaats toe op de vijanden en de entourage van de zakenman, maar dan neemt de zaak een geheel onverwachte wending...

BEELD EN GELUID
Without A Trace is technisch gezien een kind van het HD-tijdperk. Dat betekent dat onze verwachtigen ook wel een beetje (lees: serieus) hoger liggen op het gebied van beeld- en geluidstransfer. HD betekent bijna vanzelfsprekend (an zijn er uitzonderingen) dat de serie opgenomen werd in 1.78:1 en dat is gelukkig ook wat we op de DVD te zien krijgen, uiteraard anamorfisch voor de eigenaars van breedbeeldtv's.

In de bespreking van seizoen 1 waren we al erg positief over de beeldtransfer van Without A Trace en het 2e seizoen geeft ons, gelukkig, geen reden om die mening te herzien. Over de hele lijn een excellente transfer die het onderste uit de kan van het dvd-medium haalt. Grain is bij momenten nog steeds nadrukkelijk aanwezig, maar uiterst zelden op een storende manier. De softheid die zoveel tv-series van Amerikaanse origine plaagt is hier volledig afwezig, het tegendeel is zelfs waar: een haarscherpe en gedetailleerde transfer. Op de vooravond van de volgende stap in home-entertainment, we hebben het dan over zowel HDTV als HD-DVD en Blu-Ray, kunnen we ons enkel afvragen hoe spectaculair dit soort series er niet moet uitzien in HD kwaliteit.

We hebben bij DVDInfo al het geluk gehad om al wat beeldmateriaal van allerhande tv-series te kunnen aanschouwen en het is toch echt wel spectaculair. Mastering van de beeldtransfers wordt door de drastisch hogere resoluties echter nog gevoeliger dan nu al het geval was bij "normale" DVD's. Enkel de toekomst kan natuurlijk uitwijzen hoe dit allemaal gaat evolueren.

Seizoen 1 was voorzien van een erg goed klinkende Dolby Digital 2.0 track die, in tegenstelling tot de vermelding op de hoes, wel degelijk surround geencodeerd was. Nu kan ik de gemiddelde lezer al horen denken: 2.0, wat doet het er dan toe of je surround hebt of niet ? Wel beste gemiddelde lezer, schaf Without a Trace aan en je zal snel van gedacht veranderen. Er wordt voor de volle 100% gebruik gemaakt van de mogelijkheden van een 2.0 track met surround. We durven ons zelfs de vraag stellen of de 5.1 track uit de States niet simpelweg deze 2.0 track is die door een aantal extra filters gehaald werd.

Deze track bewijst voor de zoveelste keer dat een mens zich niet noodzakelijk hoeft blind te staren op nummertjes. De hier meegeleverde track laat namelijk vele middelmatige 5.1 tracks mijlenver achter zich.

EXTRA'S
De release van seizoen 1 blonk niet uit in hoeveelheid extra's, maar wat aanwezig was, was wel kwaliteitsmateriaal. Met name de featurettes wisten op korte tijd een enorme hoeveelheid informatie over te brengen. Spijtig genoeg valt seizoen 2 op dit vlak dik tegen. De enige aanwezige extra's zijn een hele resem Deleted Scenes (een kleine 30), op zich leuk om eens te bekijken maar een echte meerwaarde bieden ze niet, bij de meeste segmenten is het dan ook overduidelijk waarom ze geknipt werden.

CONCLUSIE
Na seizoen 1 waren we onder de indruk van het vernieuwende concept, na seizoen 2 zijn we nog steeds onder de indruk. Afgezien van een rode draad die hier of daar door de afleveringen loopt, kunnen alle afleveringen als losstaande gehelen bekeken worden ... de ideale combinatie met het DVD-medium als het ware, want dan kan je pas echt waar en wanneer je maar wil kijken. Let wel op, het blijft bijna nooit bij één aparte aflevering kijken, want de serie werkt zwaar verslavend. Op visueel en auditief vlak is alles prima in orde, enkel de extra's vallen zwaar tegen. Erg spijtig natuurlijk, want ze zijn het enige dat ons er van weerhoudt om deze release het Top-DVD label toe te kennen.


cover
Studio: Warner

Regie: David Nutter, Rachel Talalay, Steve Gormer, Peter Markle, Randall Zisk, Leslie Libman, Paul Holahan, Michelle MacLaren, John McNaughton, Tom McLoughlin, Deran Sarafian, Mel Damski, Charlie Correll, Kevin Hooks
Met: Anthony LaPaglia, Poppy Montgomery, Marianne Jean-Baptiste, Enrique Murciano en Eric Close

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
1008 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931703123


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Pools, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Roemeens, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij