:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WIZARD OF OZ, THE
WIZARD OF OZ, THE
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2001-07-22
FILM
The Wizard Of Oz, naar een boek van L. Frank Baum, is een verhaal dat groot en klein over heel de wereld kent: de avonturen van Dorothy in de wonderbaarlijke wereld van Oz met zijn kleurrijke bewoners en unieke architectuur. Dorothy en haar kleine terrier Toto wonen op de boerderij van oom Henry en tante Em. De omgeving is kleurloos, geen groen te bespeuren, dorre vlakten zo ver het oog reikt. Dit deel van de productie is gefilmd in zwart-wit om de nadruk te leggen op de desolate omgevingl. We worden voorgesteld aan de knechten van de boerderij en getrakteerd op het wereldbekende liedje Somewhere Over The Rainbow. Nadat Dorothy en Toto zich bedacht hebben - nadat ze zijn weggelopen en op hun terugweg zijn naar de boerderij - komt er een cycloon opzetten. De knechten Henry en Em zoeken Dorothy, maar vinden haar niet en gaan dan maar schuilen in een stormkelder. Dorothy en Toto geraken niet meer in de gesloten kelder en proberen  in het huis zelf beschutting te vinden. Dorothy raakt bewusteloos en het huis verdwijnt in een kolk van de cycloon. Als ze wakker wordt en de deur openmaakt, schakelt de regisseur over naar kleurenfilm en stapt Dorothy de wereld van Oz binnen. Hier zal ze de vogelverschrikker, de laffe leeuw en de blikken man tegenkomen om samen naar de tovenaar van Oz te reizen.

Deze film is van het eerste tot het laatste shot opgenomen in de studio, de decors getuigen van een enorm vakmanschap en de speciale effecten zijn voor die tijd in vele gevallen verbluffend. De hoofdacteurs geven het uiterste van hun kunnen in hun wel zeer speciale rollen.

BEELD EN GELUID
Dit is een film uit 1939, maar de restoratie die men erop heeft uitvoerd werpt z'n vruchten af. Je zou bijna denken dat men deze film nog maar net op pelicule heeft gezet. Bijna geen printbeschadigingen, zuivere en volle kleuren, scherp contrastrijk beeld. Hier heeft men kosten nog moeite gespaard om ons deze memorabele prent in al haar pracht te tonen. Op audiogebied heeft men geprobeerd om het besteuit de originele geluidsbanden te halen. Het geluid is zuiver en vrij van ruis, maar er ontbreken wel wat hogere tonen in vergelijking met de huidige opnamen en 5.1-mixen. Maar als je bedenkt hoe oud deze film is, want dat zou je kunnen vergeten bij deze kwaliteitsvolle release, dan staat de geluidstrack op een hoog peil.

EXTRA'S
Een schitterende film als deze verdient een boel extra's, moeten ze bij Warner Bros gedacht hebben en daarom propten ze deze dvd vol met extra materiaal: Bioscooptrailers, The Making Of, Oz geschiedenis, Oz Afterlife, Achter de schermen, Weggelaten scènes en Extra audiomateriaal.

CONCLUSIE
Deze film is een klassieker in het filmgenre en mag niet ontbreken in een goede dvd-collectie. Als je deze schijf dan nog in de Best Buy-reeks van Warner Bros kan vinden, dan heb je geen excuus meer. Dit willen we wel meer zien, een schitterende release met tonnen extra's voor een bodemprijs, want dan zou de verkoop van dvd-spelers een hoge vlucht nemen.


coverStudio: Warner

Regie: Victor Fleming
Met: Judy Garland, Frank Morgan (I), Ray Bolger, Jack Haley, Bert Lahr, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charley Grapewin, Clara Blandick, Pat Walshe, Lois Clements, Abe Dinovitch, Zari Elmassian

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1939

Leeftijd:
AL

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931651233


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Bioscooptrailers
• De Making-of
• Oz-geschiedenis
• Oz-afterlife
• Achter de schermen
• Weggelaten scènes
• Extra audiomateriaal

Andere recente releases van deze maatschappij