:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 36 QUAI DES ORFÈVRES
36 QUAI DES ORFÈVRES
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-06-11
FILM
Sinds een aantal maanden krijgt de Parijse politie af te rekenen me een bende zwaarbewapende en gewelddadige overvallers. De directeur van de gerechtelijke politie, Robert Mancini (André Dussolier) is duidelijk tegenover de rechercheurs Léo Vrinks (Daniel Auteuil) en Denis Klein (Gérard Depardieu): wie de bende te pakken krijgt, wordt zijn opvolger. Vrinks en Klein zijn echter zowat tegenpolen waardoor de samenwerking allesbehalve soepel verloopt. Geen van beide schrikt er voor terug om de fouten van de ander uit te buiten....

Tot ons ongenoegen werd 36 Quai Des Orfèvres door Paradiso niet onder de originele naam op de markt gebracht maar wel onder de titel Departement 36. Naast de jammerlijke naamsverandering staat nog meer raars op de cover te lezen, zo wordt er meegegeven dat de regie bij 36 Quai Des Orfèvres in handen was van Zola Maseko, een flater gezien deze regisseur niets te maken heeft met de hier besproken film. Regisseur van dienst is de Fransman Olivier Marchal die zelf jarenlang deel uitmaakte van een elite politie-eenheid. Marchal kwam in de filmbranche terecht doordat hij tijdens zijn carrière als "flic" af en toe werd benaderd om bijrollen te vertolken of om als adviseur op te treden bij tv- en filmproducties. Marchal regisseerde niet enkel 36 Quai Des Orfèvres, hij schreef ook het scenario en is te zien in een bijrol. De vertolkingen in 36 Quai Des Orfèvres zijn om vingers en duim af te likken. Zowel Depardieu en Auteuil zetten prestaties neer die toch het allerbeste uit hun indrukwekkende carrières behoren. Ook André Dussolier (Agents Secrets, Vidocq) en Daniel Duval (Caché) zijn uitstekend op dreef. Een blik op de hoes vóór het bekijken van de film had ons heel wat hoofdbrekens kunnen besparen. Wij meenden Camille, de echtgenote van inspecteur Vrinks, te herkennen uit een andere film, maar welke. Na heel wat giswerk kreeg ondergetekende uiteindelijk een vermoeden, een vermoeden dat bevestigd werd door de hoes: de rol van Camille Vrinks wordt vertolkt door de Italiaanse actrice Valeria Golino. De naam van deze actrice zal wellicht niet onmiddellijk een belletje doen rinkelen maar als wij u zeggen dat ze het vriendinnetje speelde van Topper Harley (Charlie Sheen) in beide Hot Shots-films dan kan u zich zeker wel opnieuw een aantal van haar scènes voor de geest halen.

36 Quai Des Orfèvres moet het niet enkel hebben van een redelijk goed verhaal, een mooie fotografie en een wervelende cast, er is ook nog de prachtige soundtrack (door Erwann Kermorvant en Axelle Renoir) die bij momenten doet denken aan het beste werk van Rob Dougan, Craig Armstrong en Pale 3 (de band van Lola Rennt-regisseur Tom Tykwer).

In nogal reviews wordt 36 Quai Des Orfèvres vergeleken met Heat waarin Al Pacino en Robert De Niro, de twee grootste Amerikaanse acteurs van hun generatie, het tegen elkaar opnemen. De vergelijking met deze 36 Quai Des Orfèvres lijkt ons vooral terecht op basis van het feit dat ditmaal twee van de beste Franse acteurs het tegen elkaar opnemen. Thematisch heeft 36 Quai Des Orfèvres wellicht meer te bieden dan Heat. Terwijl Heat grotendeels in de thriller-/ actie-hoek gesitueerd kan worden, evolueert 36 Quai Des Orfèvres van een actiefilm snel naar een drama waarin vooral de machtsverhoudingen tussen Vrinks en Klein belicht worden. Wie zich dus aan uitgesponnen shoot outs verwacht in de stijl van Heat of Hard Boiled zal van een kale reis thuiskomen. Liefhebbers van het werk van Melville (we denken nu aan Le Cercle Rouge in het bijzonder) of de polar (de Franse mengeling van de politiefilm en de film noir) in het algemeen daarentegen zullen deze 36 Quai Des Orfèvres zeker weten te smaken.

BEELD EN GELUID
Zowel wat betreft de beeld- als de geluidskwaliteit kunnen we over een toptransfer spreken. We krijgen een erg contrastrijke beeldtransfer die een erg goede scherpte koppelt aan een prima zwartniveau. Grain of andere oneffenheden zijn heel moeilijk te vinden. We krijgen twee (Dolby Digital 5.1 en DTS) voortreffelijke Franstalige tracks die zowel voor de dynamiek, de spreiding als de balans erg goed scoren. Het verschil tussen beiden tracks is verwaarloosbaar.

EXTRA'S
We moeten het stellen met trailers voor 36 Quai Des Orfèvres, Land Of The Dead, Innocence (de grootste baggerfilm van de laatste jaren) en March Of The Pinguins.

CONCLUSIE
Een erg leuke film krijgt een dvd-release met een zeer goeie beeld- en geluidskwaliteit. Wel is het een beetje lullig dat 36 Quai Des Orfèvres niet onder de originele naam werd uitgebracht.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Olivier Marchal
Met: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, André Dussollier, Valeria Golino, Daniel Duval

Film:
8,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504071065


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij