:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 5
DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-06-24
SERIE
De producenten van The Dukes Of Hazzard kregen af te rekenen met een klein probleempje bij het maken van het 5de seizoen: hoofdrolspelers John Schneider en Tom Wopat hadden hun contract namelijk niet verlengd. Om hun succesvolle serie toch een vervolg te kunnen geven, haalden ze een stel vervangers binnen in de vorm van de neefjes van Bo en Luke, Coy (Bryon Cherry) en Vance (Christopher Mayer). De schrijvers ondervonden weinig moeite om deze verandering in hun scripts te verwerken en al snel werd het weer business as usual in Hazzard County. Helaas was de serie met deze wijziging een groot deel van zijn charme kwijt. Dat was niet noodzakelijk te wijten aan de nieuwkomers, want hun personages vertoonden bijzonder veel gelijkenissen met Bo en Luke. Helaas slaagden ze er geen moment in om de herinnering aan de échte Bo en Luke uit te wissen, hoe dicht ze ook in de buurt kwamen. Dat ging niet onopgemerkt voorbij aan het publiek en de aandacht begon te minderen. Uiteindelijk wist men de onderhandelingen met Wopat en Schneider succesvol te voltooien zodat de fans tegen het einde van het seizoen de terugkeer van zijn helden kon vieren.

AFLEVERINGEN
1. The New Dukes
Bo en Luke hebben Hazzard verlaten om hun levensdroom, racen op het NASCAR circuit, te verwezenlijken. Boss is zodanig in de wolken dat hij zijn ultieme geheime wapen loslaat: The Mean Green Machine. Hij is er zich echter niet van bewust dat Coy en Vance Duke na 6 jaar afwezigheid teruggekeerd zijn naar Hazzard County.

2. Dukes Strike It Rich
Boss Hogg weet het pas getrouwde koppel Jeb en Carrie Morton een waardeloos stuk grond naast de boerderij van de Dukes aan te smeren. De Dukes helpen hen om Boss een koekje van eigen deeg te presenteren. Ze doen uitschijnen dat ze goud hebben gevonden en verkopen de grond terug aan Boss.

3. Lawman Of The Year
Boss doet beroep op twee boeven om de juwelier te overvallen. Coy en Vance ruiken onraad en gaan op onderzoek. Ondertussen worden ze op de hielen gezeten door Cletus en Enos. Rosco negeert het bevel om de Dukes te arresteren omdat hij kans wil maken op de titel van "Wetsdienaar van het Jaar".

4. Coy Meets Girl
Tijdens het leveren van een lading antiek bij wat vrienden, worden Coy en Vance overvallen door een stel handlangers van Boss. Wat ze niet weten is dat een weeskind alles heeft zien gebeuren. Het kind belandt op de boerderij van de Dukes en wordt verliefd op Coy. Die situatie bemoeilijkt de zoektocht van de Dukes naar de overvallers.

5. The Hazzardgate Tape
Boss neemt een aantal andere bazen van omliggende counties in het ootje. De bazen hebben het op hem gemunt. De Dukes laten hun goede kant zien en bieden een schuilplaats aan de opgejaagde Boss. Ze bedenken een plannetje om de andere bazen te ontmaskeren.

6. Big Daddy
Boss probeert Coy en Vance te grazen te nemen door de nummerplaat van een gestolen wagen op de General Lee te plaatsen. Hij blaast de achtervolging echter af wanneer hij te horen krijgt dat zijn vader op komst is naar Hazzard County.

7. Vance's Lady
Een oud liefje van Vance komt hem opzoeken in Hazzard. Ze wordt achterna gezeten door een stel handlangers van een corrupte politicus. De mannen proberen haar te vermoorden omdat ze getuige was van geldverduistering door de senator. De Dukes proberen haar ervan te overtuigen om dit te melden bij de verantwoordelijke commissie.

8. Hazzard Hustle
Boss Hogg opent een goktent in Arapaho County voor de paardenrennen. Hij probeert de Dukes te laten opdraaien voor het illegale gokken.

9. Enos in Trouble
Een stel bandieten heeft het gemunt op het kleerkastje van Enos, dat hij en de Dukes hebben opgehaald bij een depot. Enos is er zich niet bewust van dat het kastje een handvol smaragden bevat.

10. The Great Insurance Fraud
Het zoveelste plan van Boss Hogg om snel rijk te worden, valt in het water wanneer hij wordt beet genomen door een tweetal oplichters. Ze zijn erop uit om niet minder dan een miljoen dollar te incasseren.

11. A Little Game Of Pool
Boss Hogg wilt een lijst met de tijden van elk geldtransport in zijn bezit krijgen. Hij is zelfs bereid om er de General voor te ruilen.

12. The Treasure Of Soggy Marsh
Boss stuurt Coy, Vance en Daisy naar Chickasaw County waar ze worden gearresteerd door sheriff Little. Op die manier kan Boss ongehinderd te werk gaan. Hij huurt een stel boeven in om 5 miljoen aan kasbonnen uit Soggy Marsh te halen.

13. The Revenge Of Hughie Hogg
Rosco stelt zich kandidaat voor herverkiezing als sheriff. Boss heeft er aanvankelijk geen problemen mee om hem te steunen totdat zijn kwaadaardige neefje Hughie opdaagt. Hughie stelt zich ook kandidaat en chanteert zijn oom om hem te helpen.

14. The Return Of The Mean Green Machine
Boss probeert zijn Mean Green Machine nog eens te gebruiken, maar het vehikel wordt gestolen door de boef die destijds het Hazzard Emporium probeerde te overvallen. Wanneer de machine het laat afweten, ontvoeren de bandieten Cooter om het ding te laten herstellen.

15. Ding, Dong, The Boss Is Dead
De getuigenis van Boss Hogg zorgde er destijds voor dat whiskeystoker Floyd Calloway achter de tralies belandde. Ondertussen is de man op vrije voeten en heeft hij het gemunt op Boss. Coy en Vance helpen Boss door zijn zogezegde begrafenis te organiseren.

16. Coy Vs. Vance
Coy raakt verliefd op een wat duistere stuntrijdster. Ze blijkt echter deel uit te maken van een bende die de afgelopen tijd een aantal mensen heeft overvallen. Wanneer Vance daar achter komt, ontstaat er een gevecht tussen beide Dukes, met het vertrek van Coy als resultaat.

17. Comrade Duke
Het Russische gymnastiekteam komt naar Hazzard. Een zekere Natasha ontsnapt uit het team en schuilt bij de boerderij van de Dukes. Boss helpt de leider van het team om haar te vinden.

18. Witness: Jesse Duke
Oom Jesse raakt verblind wanneer hij een overval probeert tegen te gaan. De overvallers weten dat niet en zweren dat ze niet zullen rusten alvorens Jesse dood is. Coy, Vance en Daisy brengen hun oom onder in de woonst van Boss Hogg.

19. Welcome Back Bo 'N' Luke
Bo en Luke keren terug naar Hazzard na een succesvol NASCAR seizoen. Ze hebben gewonnen, maar wilden graag terug naar huis. Dat komt goed uit, want Coy en Vance moeten Hazzard verlaten om een ziek familielid te verzorgen. Ondertussen probeert Boss de garage van Cooter in zijn bezit te krijgen.

20. Big Brothers, Duke
Bo en Luke nemen de rol van grote broers op zich wanneer een jongen de General Lee probeert te stelen. Ze proberen hem op het rechte pad te brengen. Ondertussen heeft Boss last van slapeloze nachten, want hij heeft al een tijdje geen zaakjes meer kunnen doen.

21. Farewell, Hazzard
Boss Hogg probeert samen met de boerderij van de Dukes nog een aantal andere boerderijen in zijn bezit te krijgen. Hij hoopt de gronden te kunnen verkopen aan een projectontwikkelaar. Wat hij niet weet, is dat de projectontwikkelaar Hazzard wil omvormen tot een grote steenkoolmijn.

22. Daisy's Shotgun Wedding
Sinds hun terugkeer gedragen Bo en Luke zich overbeschermend tegenover Daisy. Ze besluit om er een tijdje tussenuit te trekken, maar onderweg wordt ze ontvoerd door de zoon van een valse whiskeydealer van Boss. Hij neemt haar mee naar zijn verblijf in de bergen en dwingt haar tot een huwelijk.

BEELD EN GELUID
De serie wordt gepresenteerd in het originele beeldformaat en de kwaliteit van de transfers is wisselend. Sommige afleveringen zien er een stuk beter uit dan andere. Er zijn sporen van printbeschadigingen, edge enhancement en aliasing. Dat resulteert in een flikkerend beeld dat met momenten de aandacht wat afleidt. Over het algemeen blijft de reeks echter goed bekijkbaar en we kunnen ons moeilijk inbeelden dat het beeld er ooit veel beter heeft uitgezien. De Dolby Mono geluidstrack is allesbehalve spectaculair, maar doet wat we ervan verwachten, met name een duidelijke weergave van de dialogen.

EXTRA'S
Op vlak van bonusmateriaal moeten we onze honger stillen met een tweetal featurettes. In Hazzard County Stunt Team: Herenigd en Recht voor de Raap! (21 min.) krijgen we een bijeenkomst van de stuntrijders te zien. Zij brengen een eerbetoon aan de coördinatoren die ervoor zorgden dat alles volgens plan verliep. Deze featurette biedt niet bepaald veel diepgang, maar levert toch een aantal leuke anecdotes. De volgende extra draagt de titel Cooter's Place: De Droom Leeft Voort (6 min.). Acteur Ben Jones, beter bekend als Cooter, geeft ons een rondleiding doorheen het Dukes of Hazzard heiligdom dat hij in zijn huis heeft opgebouwd.

CONCLUSIE
Ondanks de lange afwezigheid van Bo en Luke, beleven hun vervangers Coy en Vance toch een aantal leuke avonturen in dit vijfde seizoen van The Dukes Of Hazzard. Deze uitgave mag natuurlijk niet ontbreken in de verzameling van de die hard fans. Ben je echter nog niet vertrouwd met de reeks, dan kijk je beter uit naar één van de eerste seizoen. De beeld- en geluidskwaliteit van deze uitgave gaat verder op het élan van de voorgangers. Op vlak van extra's moeten we een stapje terug zetten, maar dat zou wel eens te wijten kunnen zijn aan de afwezigheid van de voornaamste sterren. Daisy blijft er nochtans even begeerlijk uitzien.


coverStudio: Warner

Regie: Paul Baxley, Don McDougall, Denver Pyle, James Sheldon, Bob Sweeney, Hollingsworth Morse, Mark Warren, Sorrell Booke
Met: Bryon Cherry, Christopher Mayer, Catherine Bach, Denver Pyle, James Best, Sorrell Brooke

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
6

Speelduur:
1012 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931737692


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Deens, Noors, Zweeds, Arabisch, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Hazzard County Stunt Team: Herenigd en Recht voor de Raap!
• Cooter's Place: De Droom Leeft Voort

Andere recente releases van deze maatschappij