:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS - VOLUME 2
INDEPENDENT ANIMATION FROM THE NETHERLANDS - VOLUME 2
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-07-02
FILM
Op deze schijf werden 12 korte animatiefilms vastgelegd die allen vervaardigd werden door het Nederlandse il Luster Productions. De selectie beslaat de beste kortfilms die deze productiemaatschappij heeft voortgebracht van 2004 tot 2006. We overlopen even samen in vogelvlucht wat er zoal terug te vinden valt op het tweede deel uit de Independent Animation From The Netherlands-reeks.

1. Lost Cargo
Wanneer het ruimteschip van space trucker Eugene het slachtoffer wordt van een gemene ziekte, kan zijn kleine arbeidersrobot niet langer de opgedreven workload aan. Eugene bouwt een nieuwe super-robot die aanvankelijk de oplossing lijkt te zijn voor het probleem. Wanneer de kleine robot zich plots nutteloos voelt door de komst van zijn grote broer, gaan de poppen pas goed aan het dansen.

Deze kortfilm is meteen ook het pronkstuk van deze selectie. Schitterende stop-motion animatie, prachtig production design van het ruimteschip, vloeiende animatie, super-geinige personages en attributen een degelijk scenario (ook wordt er verbaal geen woord gerept in deze film).

2. Vent
Vent betekent naast Vlaams voor "man" ook "wind" in het Frans. Hiermee is deze prent meteen kort geschetst. Een man vecht met heel zijn lichaam tegen een woeste wind. Wanneer hij een klein meisje ontmoet komen we er achter dat iemand verantwoordelijk is voor deze wind.

3. Teddy
Een oude man kan het jachtige stadsleven niet langer aan. Hierdoor heeft hij de grootste moeite om met iemand contact te leggen. Wanneer hij plostklaps een meisje ontmoet gaat zijn wereld opnieuw open.

4. Hard Boiled Chicken
Een haan gaat als een doorwinterde detective op zoek naar de dief die het ei van zijn hen gestolen heeft. Na uitgebreid onderzoek wijzen alle sporen in de richting van een landbouwer.

5. Bek
Een fabel over een meisje dat vleugels heeft in plaats van armen, en een snavel in plaats van een mond. In tegenstelling tot echte vogels kan ze niet vliegen. Ze besluit in dienst te treden bij het circus als onderdeel van de freakshow.

6. Snjezhi Tsjelovek
Snjezhi is een Russische aardappel/man die verwaarloosd werd als kind en op heden geen familieleden meer heeft. Door een vreemde gebeurtenis leeft hij ineens weer op.

7. Sad Dog
Een hond probeert vriendschap te sluiten met een duif en neemt zelfs vlieglessen. De hond doet hard zijn best en slaagt er op een gegeven moment zelfs in om even te vliegen. Maar de prijs die hij hiervoor moet betalen is hoog.

8. The Procession
Wanneer een processie door een klein dorpje marcheert, bezoekt een klein jongetje het huis van een overleden oude man.

9. Chasing Dream
Een abstracte droomsequentie gemaakt in opdracht van het Nederlandse dwarsfluitkwartet Brisk.

10. Rain
Na een flinke opdoffer vindt een kunstenaar opnieuw inspiratie in de regendruppels die tegen het raam pletsen.

11. Poëzie Is Kinderspel
Een abstracte film die gebaseerd werd op het gedicht "Poetry Is Child's Play" van Lucebert.

12. Penguin's Christmas
Een pinguďn op de Zuidpool probeert zijn lijst met kerstverzoekjes tot bij de Kerstman aan de Noordpool te brengen.

BEELD EN GELUID
Alle kortfilms worden weergegeven in hun oorspronkelijke schermverhoudingen. Sommige filmpjes zijn 1.33:1, andere 1.85:1 en sommige zijn zelfs anamorfisch vastgelegd op de DVD. De kleuren ogen met uitzondering van Lost Cargo (die werkelijk schittert van de mooie, warme verzadigde kleuren) redelijk flets, waarbij het uitstekende contrast het eindresultaat nog enigszins in balans houdt. Ook de beeldscherpte is ruimschoots voldoende, waardoor de beeldkwaliteit als goed kan worden bestempeld. Het geluid is zowel in Dolby Surround 2.0 als Dolby Digital 5.1 beschikbaar, waarbij de 5.1 zorgt voor extra ruimtelijkheid en merkbaar beter klinkt op gebied van dynamiek. Technisch scoort deze DVD dus zeker voldoende.

EXTRA'S
Deze schijf bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Independent Animation From The Netherlands bevat een aantal zeer degelijke animatiefilms uit de lage landen. Vooral Lost Cargo steekt met kop en schouders uit boven de rest van het gezelschap. Beslist een aanrader voor de liefhebbers.


coverStudio: A-Film

Regie: Varia
Met: Varia

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004 - 2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
65 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Niets

Andere recente releases van deze maatschappij