:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALEM'S LOT
SALEM'S LOT
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2006-07-06
SERIE
Ben Mears (David Soul) is een schrijver die terugkeert naar zijn geboortedorp om er in alle rust te werken aan een nieuw boek. Hij is van plan een verhaal te breien rond een oud huis dat hij zich herinnert uit zijn jeugd, waar demonische krachten hun intrek hebben genomen. Het huis blijkt nog in takt te zijn en wordt momenteel bewoond door de oude antiekhandelaar Richard Straker (James Mason). Wanneer Strakers handlanger arriveert blijken er zich allerlei vreemde taferelen af te spelen. Ben is er na een tijdje van overtuigd dat Strakers handlanger een rasechte vampier is. Uiteraard neemt niemand uit het kleine dorpje deze stelling voor waarheid aan. Het duurt niet lang eer er slachtoffers vallen.

Regisseur Tobe Hooper kennen we natuurlijk allemaal van de seventies exploitation flick Texas Chainsaw Massacre. Enkele jaren na deze slasher-cultfilm nam hij in opdracht voor de Amerikaanse televisie de miniserie Salem's Lot op. Hooper weet een onheilspellende toon neer te zetten en trekt bij de scary-scènes zijn griezelfilmboek goed open. De vampier heeft uiterlijk veel weg van de bloedzuigende Nosferatu uit Nosferatu: Eine Symphonie Des Grauens, de stille klassieker uit 1922 met Max Schreck in de hoofdrol. David Soul had zin om zich na zijn rol in de TV-serie Starsky And Hutch eens uit leven in een ander personage, en zijn vertolking als schrijver is dan ook anders dan wat we van hem gewoon zijn. Het verhaal is dan weer ontsproten uit het gelijknamige boek van Stephen King. Het is nu juist hier dat de zaken een beetje spaak lopen. Het verhaal leent zich met moeite voor een drie uur durend spektakel. Het resultaat is dat je als kijker behoorlijk op je honger blijft zitten, de beklijvende scènes op één hand te tellen zijn en de slaapverwekkende momenten teveel overheersen om van deze mini-reeks voor niet ingewijden een aanrader te maken. Best een keertje huren is dus de boodschap.

BEELD EN GELUID
De gebruikt print oogt een beetje vuil, maar draagt zeker bij tot de speciale, grauwe seventies-sfeer van de productie. Het beeld werd in zijn oorspronkelijke TV-formaat op disc gezet. Er zijn geen compressiefouten met het blote oog te bespeuren. Het Dolby Digital Mono 1.0 geluid vertaalt de soundtrack en dialogen op voldoende wijze door het centerkanaal. Meer hoeft dit echt niet te zijn.

EXTRA'S
Enkel de bioscooptrailer valt te bespeuren op deze dubbele disc.

CONCLUSIE
Salem's Lot is leuk als tussendoortje voor liefhebbers van Tobe Hooper, vampierenfilms en seventies adapten. De occasionele kijker doet er best aan deze DVD-set eerst eens te huren.


cover
Studio: Warner

Regie: Tobe Hooper
Met: David Saul, James Mason, Reggie Nalder

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1979

Leeftijd:
16

Speelduur:
183 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931127172


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij