:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAW II
SAW II
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-11
FILM
Een groep mensen met op het eerste zicht geen enkele connectie ontwaken versuft in een hermetisch afgesloten huis. Ze werden opgesloten door de beruchte seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell). Eén van hen is Daniel (Erik Knudsen), de zoon van politieagent Eric Matthews (Donnie Wahlberg) en deze is koste wat kost van plan om Jigsaw voor eens en altijd te stoppen en zo zijn zoon te redden...

Na het verrassende succes van Saw beloofde Lions Gate dat er méér bloed zou vergoten worden in de onmiddellijk aangekondigde sequel en ze hebben woord gehouden! Niet alleen mocht debutant Darren Lynn Bousman een eerder wegens té bloederig geweigerd verhaal omvormen tot een gepast vervolg, maar tevens werd het productiebudget opgekrikt van 1,2 miljoen $ naar 4 miljoen $ (wat naar Hollywood-normen uiteraard nog steeds belachelijk weinig is!). Dit vertaalde zich in een grotere cast voor de zieke spelletjes van onze goede vriend Jigsaw. Shawnee Smith, Dina Meyer en Tobin Bell zijn opnieuw van de partij. De rest van de cast werd aangevuld met bekende gezichten zoals Donnie Wahlberg, Glenn Plummer en Beverley Mitchell. Het acteerwerk is meer dan behoorlijk en met uitzondering van non-acteur Franky G. maakt niemand pijnlijke uitschuivers à la Elwes in de eerste film.

Ondanks dat Bousman met deze sequel ook zijn regiedebuut maakt, valt het onmiddellijk op dat hij een strakkere regiestijl in de vingers heeft dan zijn voorganger James Wan. Zijn scenario steekt erg goed in elkaar en sluit op verbluffende wijze aan op het origineel. De make-up effecten zijn erg goed en voeg daarbij de op het juiste moment aanzwellende en ondertussen bijna klassiek geworden Saw-theme van Charles Clouser, en je hebt één van de horrortoppers van 2005 in handen. Saw II werd door de critici dan ook positief onthaald en in de bioscoop groeide de prent uit tot een nog grotere hit dan het origineel (wereldwijde opbrengst: 144 miljoen $). Nummer 3 is - of wat had je gedacht - al onderweg.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.78:1 beeld is goed scherp, met een prima contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is op zijn beurt eveneens dik in orde! De kleuren zijn aangepast door de makers, maar ogen toch natuurlijk en vol. De gebruikte print oogt proper en vuiltjes zijn niet aan de orde. Digitale compressiefoutjes hebben we niet bemerkt. Wel is er hier en daar wat filmgrain aanwezig, maar dit is ook eerder een stilistische keuze. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm, vol dynamiek en met goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten en muziek brengen de huiskamer tot leven en de subwoofer zorgt voor extra ondersteuning waar nodig. De aanwezige Engelse DTS-track bevat duidelijk meer detail en heeft een betere plaatsing van de geluidseffecten, waardoor deze onze voorkeur wegdraagt.

EXTRA'S
Op de eerste schijf kan u luisteren naar een behoorlijk informatieve commentaartrack, ingesproken door regisseur Bousman en castleden Donnie Wahlberg en Beverley Mitchell. Op de tweede dvd lijkt heel wat te vinden te zijn, maar bij nader onderzoek valt dit dik tegen! De featurette "Jigsaw's Game" duurt amper enkele minuten en gunt ons een snelle blik op de set en op de spelletjes die Jigsaw speelt met zijn slachtoffers. The Traps Of Saw II is een submenu met daarin vier beknopte clips, waarin telkens een belangrijke val uit de doeken wordt gedaan. Er is een handige 'play-all'-knop aanwezig. In "Bits & Pieces: The Props Of Saw II" richt men gedurende een kleine 5 minuten het vergrootglas in de geheime werkplaats van de 'effects'-crew. Tenslotte hebben we nog enkele storyboard vergelijkingen (4 min.). Universal, waar zijn de bioscooptrailers en de écht diepgravende extra features over deze film? Teleurstellend!

CONCLUSIE
Het gebeurt maar zelden dat een sequel beter is dan het origineel, maar debutant Bousman speelde het wonderwel klaar met deze Saw II! Beeld en geluid zijn in orde en de verpakking is erg fraai uitgevoerd. De extra's daarentegen zijn spijtig genoeg een dikke tegenvaller!


cover
Studio: Universal

Regie: Darren Lynn Bousman
Met: Donnie Wahlberg, Dina Meyer, Shawnee Smith, Glenn Plummer, Tobin Bell, Erik Knudsen, Beverley Mitchell, Franky G

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582425765


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1,
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Featurette "Jigsaw's Game"
• The Traps Of Saw II
• "Bits & Pieces: The Props Of Saw II"
• Storyboardvergelijking

Andere recente releases van deze maatschappij