:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAT RETURNS, THE
CAT RETURNS, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-07-18
FILM
Het tienermeisje Haru heeft een alledaags leventje. Ondanks dat Haru elke morgen haar wekker zet, slaagt ze er toch niet in om ook maar één dag op tijd op school aan te komen. Wanneer Haru op een dag het leven red van een mysterieuze kat, verandert haar leven helemaal...

The Cat Returns is een guitig en amusant sprookje, gebaseerd op de manga "Neko no Danshaku, Baron" van Aoi Hîragi. Geproduceerd door Hayao Miyazaki (Princess Mononoke, Spirited Away) voor de legendarische Studio Ghibli en in een regie van debutant Hiroyuki Morita, was het de bedoeling dat dit project eerst een 20 minuten durende promotiespot ging zijn voor één of ander Japans pretpark. Maar door omstandigheden groeide het uit tot de volwaardige film die het nu is. Hoewel dat Morita niet het budget had van een Howl's Moving Castle, zijn de animaties erg mooi en vloeiend. Neem daarbij het boeiende en originele verhaal (met subtiele invloeden van Alice in Wonderland), met hier en daar een geut hilarische humor en de fraaie muziek van Yuji Nomi. Ten zeerste aanbevolen!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld is scherp, met heldere en levendige kleuren. Het contrast is prima en het bevat veel diepte en detail. We hebben geen vuiltjes kunnen waarnemen. Nadat we de verontwaardiging hadden opzij gezet dat er een Nederlandse Dolby Digital 5.1-spoor aanwezig is en énkel maar een Japanse Dolby Surround 2.0-track, ontdekte we dat deze Japanse 2.0-track best goed klinkt. De dialogen komen netjes uit de center en de aanwezige muziek en geluidseffecten creëren een prima ruimtelijk gevoel. De Nederlandse Dolby Digital 5.1-track biedt eigenlijk niet zoveel meer kwaliteit en door het feit dat het om een 'Vlaamse' dubbing gaat (we meenden toch Bert André en Karel Deruwe te herkennen) blijft de schade nog beperkt. Toch een gemiste kans dat er geen van de volwaardige Japanse 5.1- of DTS-tracks werden overgenomen van de andere releases.

EXTRA'S
De originele bioscooptrailer en een TV-spotje. Verder ook nog drie promotietrailers van andere animatieproducties die bij Paradiso zijn verschenen.

CONCLUSIE
The Cat Returns is een amusant en warm sprookje uit de legendarische "Studio Ghibli"-stal. Dankzij de zachte verkoopprijs en de prima beeldkwaliteit vergeven we het feit dat er geen Japanse Dolby Digital 5.1-track aanwezig is en het gemis van degelijk bonusmateriaal.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Hiroyuki Morita
Met: Chizuru Ikewaki, Yoshihiko Hakamada, Aki Maeda, Takayuki Yamada

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Manga

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504968792


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1,
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Tv-spot,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij