:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LADY AND THE TRAMP II
LADY AND THE TRAMP II
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-08-07
FILM
Disney sequels kunnen veelal opgedeeld worden in 2 groepen: de barslechte en de min-of-meer entertainende sequels. De barslechte hebben als hoofdkenmerk dat ze het originele verhaal gewoon herhalen, maar dan wel met de zoon of dochter van het hoodpersonage uit het origineel als hoofdfiguur. U mag 2 keer raden tot welke categorie deze Lady And The Tramp II behoort.

Ja, inderdaad, de barslechte. Zoals we reeds aan het einde van Lady And The Tramp konden zien werd de familie uitgebreid met een heel nest puppies, waaronder ook Scamp, die als 2 druppels water op z'n vader lijkt. Ook qua karakter is Scamp het evenbeeld van z'n vader. Scamp doet namelijk niks liever dan ravotten, z'n zusjes plagen op kattekwaad uithalen, met andere woorden: al wat Tramp deed vooraleer hij Lady leerde kennen. Op een goeie dag maakt Scamp het te bont en moet hij van Jim Dear buiten aan de ketting en in het hondenhok totdat hij zich leert gedragen. Scamp weet echter los te raken en gaat op zoek naar "echte" honden. Al snel blijkt het leven van "echte" honden niet zo idyllisch als hij wel gedacht had.

Wanneer zelfs ondergetekende bij momenten zin had om op de fast forward knop te drukken in een film van amper 66 minuten dan moet het erg zijn. Zowat elk leuk en origineel element uit Lady and the Tramp wordt herkauwd, spijtig genoeg niet op een al te denderende manier. De liedjes zijn bij momenten om van te huilen en ook de animatie is niet bepaald een hoogvlieger.

Mogen we u een goede raad geven: bespaar u kinderen van dergelijke traumatische ervaring en laat ze liever nog een 2e of een 3e keer naar het origineel kijken, dat verveelt zelfs na geen 20 keer. Deze sequel daarentegen verveelt al van de eerste keer.

BEELD EN GELUID
De traditionele Disney sequel mag dan wel inhoudelijk twee keer niks voorstellen, technisch gezien valt er zelden of nooit wat op aan te merken. Visueel is er quasi niks op de transfer aan te merken, dat hoeft ook niet te verbazen voor een productie die amper 5 jaar oud is. Waarom dan maar een 9 op 10 ? Wel, af en toe merkte we wel wat edge enhancement op en dat is uitermate spijtig. We vinden het bovendien uiterst bizar dat men net op de zwarte lijnen edge enhancement ging toepassen en niet op de vele zachter gekleurde lijnen, bv. beige en grijs.

Spijtig genoeg hebben sommige studios blijkbaar nog STEEDS niet begrepen dat edge enhancement niet allen storend, maar ook nog eens COMPLEET onnodig is en dat kunnen we enkel betreuren.

Net als het gros van de sequels en recente producties is ook Lady And The Tramp II rechtstreeks in 5.1 surround gemixed, logisch gevolg is een prima Dolby Digital 5.1 track. Waar nodig wordt optimaal gebruik gemaakt van de surroundkanalen en nergens is er sprake van enige vorm van fouten in de geluidstransfer. Als we dan toch willen muggenziften dan kunnen we opmerken dat het geheel misschien nog iets dynamischer gemogen had, maar wie zat daar dan op te wachten bij deze film?

We hebben uiteraard liever dat het grote geld gespendeerd wordt aan de restauratie van de "echte" classics.

EXTRA'S
Blijkbaar wou men de potentiële kopers toch niet te veel in het zak zetten (nuja, misschien moest er maar eens een wet bestaan tegen én het maken én het aanschaffen van deze ondingen?) en bijgevolg is er toch een mooie selectie extra's aanwezig.

Allereerst is er een begeleidend audiocommentaar door regisseurs Darrell Rooney & Jeannine Roussel. Gezien de inhoud van de film is dit uiteraard niet de meest interessante audiocommentaar ooit, maar toch weten ze voldoende te vertellen om de track min of meer vol te praten. Naast een audiocommentaar omtrent het totstandkomen van de film is er ook een making-of featurette van een goede 12 minuten aanwezig waarin vooral veel vergelijkingen gemaakt worden tussen het origineel en deze sequel. (niet dat we dat nog niet gemerkt hadden, maar ja). Het obligatoire interactieve spelletje (*zucht*) mag niet ontbreken en tot slot (en misschien de leukste bonus van allemaal) zijn er ook nog 3 Pluto-cartoons toegevoegd. Het gaat hier om Pluto Junior, Bone Trouble en Pluto's Kid Brother.

CONCLUSIE
Inhoudelijk kunnen we deze DVD niet bepaald aanbevelen. Het gaat tenandere gewoon om een heruitgave van de vorige release. Technisch gezien valt er deze schijf weinig tot niks te verwijten en er zijn bovendien enkele leuke extra's opgenomen. Kopen op eigen risico!


cover
Studio: Disney

Regie: Darrell Rooney & Jeannine Roussel
Met: Scott Wolf, Alyssa Milano, Chazz Palminteri en Jeff Bennett

Film:
3/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
66 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418091576


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making-of
• Interactief Spelletje
• Pluto Bonus Cartoons

Andere recente releases van deze maatschappij