:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BAMBI 2
BAMBI 2
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2006-08-25
FILM
Lezers van deze site weten ongetwijfeld dat Bambi in mijn ogen de beste Disneyprent aller tijden is, dé klassieker onder de animatiefilms. Weet bovendien dat ik eufemistisch gezegd geen voorstander ben van sequels wiens voornaamste doel is geld uit de zakken van goedbedoelende ouders te kloppen, een sport waar het Huis van de Muis het laatste decennium een patent op lijkt te hebben. Het zal bijgevolg niet als een verrassing komen dat ik met enige vooringenomenheid de dvd van Bambi in mijn speler stak. Ik was er – alvorens nog maar één seconde te hebben bekeken – vast van overtuigd dat een stel Disney-animatoren een draak van een vervolgfilm had gemaakt, een abominatie wier bestaan alleen al voor eeuwig een zwarte smet op het origineel zou werpen. Maar – professioneel wij zijn hier bij DVD Info – heb ik de prent toch volledig uitgezeten. En tot mijn grote verbazing viel Bambi 2 eigenlijk wel mee.

De film neemt de draad op net nadat de Mens Bambi's moeder heeft neergeschoten, en is dus strikt gesproken een 'midquel' i.p.v. een sequel. Het hertenjong wordt opgevangen door zijn vader, de Prins van het Woud, die ermee instemt voor zijn zoon te zorgen tot de barre winter voorbij is. Makkelijk wordt dat niet, want Bambi bevindt zich in een cruciale fase van zijn leven, in de maanden voor hij een gewei groeit, oftewel de puberteit. Gelukkig zijn er de vele vriendjes van het hertejong – konijn Stampertje, hertje Feline en stinkdier Bloem – die elk hun steentje bijdragen om Bambi's vertrouwen op te krikken en hem helpen naar volwassenheid te groeien.

Met plezier had ik meer van de plot weggegeven, maar veel meer dan bovenstaande alinea gebeurt er niet in Bambi 2. De film is een aaneenschakeling van enerzijds humoristische intermezzo's en anderzijds obstakels die het hert moet overkomen om uit zijn kindertijd te groeien. Toegegeven, ook het origineel was niet gezegend met een uitgebreide plot, maar in Bambi had je tenminste nog de legendarische sterfscène van de moeder, de grootse bosbrand en het gevecht met een rivaal. Van dergelijke dramatische hoogtepunten blijft Bambi 2 volledig verstoken, waardoor de film zich soms tergend traag naar de finish sleept. De karakterisering van de hoofdpersonages blijft grotendeels intact, hoewel Bambi eerder als dom dan naïef wordt afgeschilderd en Stampertje vast nog wel eens op de sofa van een psychiater belandt voor een moedercomplex. De personages die worden toegevoegd zijn helaas zo'n cliché dat je spontaan de uit-knop wil indrukken. Het ergste voorbeeld is Ronno, Bambi's rivaal, die ergernis opwekt niet enkel omwille van zijn boude gedrag, maar ook om de oerconventionele voorspelbaarheid ervan.Wél een aangename verrassing is de wijze waarop de makers tot op zekere hoogte trouw trachten te blijven aan de visuele stijl van het origineel. De kleurenpracht van Bambi wordt redelijk indrukwekkend overgenomen: van alle direct-to-dvd sequels die ik al zag, is dit zonder discussie de prent met het hoogste artistieke niveau. Zelfs het gestileerde gevecht uit de prent van 1942 – waarbij je enkel kleurige schaduwen zag – krijgt een mooie hommage in Bambi 2. Natuurlijk is het jammer dat niet diezelfde artisanale arbeid kruipt in het animatieproces – de achtergronden werden ditmaal met de computer geschilderd – maar dat een tendens die nu eenmaal niet terug te draaien valt. Deze trouw aan het origineel brengt uiteraard wel met zich mee dat van de baanbrekende bravoure van Bambi in de vervolgfilm niet veel meer te merken valt.

Een complete misser is dan weer de keuze om veel meer dialoog toe te voegen. Het origineel was bijna een stille film, waarbij de treffende visuals meesterlijk ondersteund werden door evocatieve muziek. In Bambi 2 is het hertenjong weliswaar geen spraakwaterval, maar hij doet zijn mond meer open dan goed is voor het geduld van de – volwassen – kijker. Patrick Stewart werd ingehuurd om de nodige gravitas te geven aan de Prins van het Woud, maar de Star Trek-kapitein neemt zijn taak net iets te serieus, waardoor zijn ernst net niet lachwekkend wordt. De nevencast probeert vooral trouw te blijven aan de stemmen uit het origineel, waarbij Stampertje de meest geslaagde imitatie meekrijgt. Ronduit tenenkrullend is de muzikale soundtrack. Daar waar fragmenten uit de eerste film gebruikt worden – al dan niet aangepast – valt er weinig aan te merken, maar twee 'emotionele' ballads schoppen alle goede intenties van de makers meteen onderuit. Net zoals op landmijnen zou er een wereldwijd verbod op dergelijke mensonterende auditieve kitsch moeten komen.

Bambi 2 slaat kortom de bal meer mis dan raak, is de antithese van animationele innovatie, richt zich al te specifiek op de niet bepaald kritische kleuterdoelgroep en is bovendien plotgewijs compleet overbodig. Toch behoudt de film een fractie van de charme van het origineel, waardoor je bijna meegaat in de kinderlijke eenvoud die de makers op het scherm toveren. Een draak van een sentimentele droomscène met Bambi's moeder en een moraliserend einde laten echter zo'n bittere nasmaak achter dan je de pluspunten van de prent als snel naar de onderste schuiven van je geheugen bant. Bambi 2 mag dan beter uitvallen dan hij het recht heeft te zijn, de kans dat ik de dvd ooit nog in mijn speler steek is uiterst klein.BEELD EN GELUID
Wat kan je anders verwachten van een dergelijke productie dan een audiovisuele presentatie die de perfectie benadert? En dat krijg je dan ook, met een prachtige kleurenweergave, uitstekend contrast, prima donkere zwarttinten en een compleet gebrek aan printfoutjes of grain. Op auditief vlak is het jammer dat Disney eens te meer een Franstalige DTS-track voorziet, maar geen Engels- of Nederlandstalige. Niettemin zijn de Dolby 5.1-sporen meer dan behoorlijk, ondanks het feit dat de achterste kanalen weinig werk op te knappen krijgen.

EXTRA'S
De bonussen op de dvd zijn een mix tussen informatieve weetjes voor volwassenen en leuke spelletjes voor de kleinsten. In de eerste categorie vinden we The Legacy Continues (8 min.) terug, een typische EPK-featurette die niet echt de diepte in gaat. Ook een Trivia Track die optioneel kan worden ingeschakeld tijdens het spelen van de film loopt niet over van de intrigerende informatie. Voor de kinderen herbergt de disc Thumper's Hurry and Scurry, een interactief zoekspelletje. En wie wil weten hoe je Stampertje moet tekenen, gaat best eens te rade bij Disney's Sketch Pad (4 min.). Tenslotte staan er ook nog aantal Cross-Promotionele Trailers op de dvd.CONCLUSIE
Bambi 2 komt niet tot aan de hielen van zijn voorganger, maar doet daar ook geen poging toe. De mensen bij Disney richten zich in deze sequel immers louter op een kleuterpubliek, voor wie de film best entertainend zal zijn. Voor hen ouder dan zes is Bambi 2 echter een opeenstapeling van clichés in een professionele maar emotioneel holle productie. Beeld en geluid benaderen de perfectie, maar de bonussectie is ongeïnspireerd.


cover
Studio: Disney

Regie: Brian Pimental
Met: Patrick Stewart, Alexander Gould, Brendon Baerg, Carolyn Hennesy, Nicky Jones, Andrea Bowen

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418095628


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Cross-Promotionele Trailers
• Featurette
• Trivia-spoor
• Spelletje
• Schetsles

Andere recente releases van deze maatschappij