:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARD BOILED
HARD BOILED
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-10
FILM
De partner en goede vriend van politieagent Tequila (Chow Yun-Fat) wordt genadeloos doodgeschoten in een vuurgevecht met de triade. Tegen de orders van zijn overste in, gaat Tequila op onderzoek en komt al snel op het met bloed besmeurde pad van supercrimineel Johnny Wong (Anthony Wong). Tequila komt vanaf dan terecht in een bloedige oorlog tussen twee bendes. Maar dan krijgt hij plots hulp uit onverwachte hoek...

Drie jaar na het veelgeprezen The Killer werkten regisseur John Woo en zijn favoriete acteur Chow Yun-Fat opnieuw samen voor Hard Boiled, ofte Laat Sau Sen Taan. Woo had in het verleden regelmatig klachten gehad dat hij met films als A Better Tomorrow gangsters bijna portretteerde als helden, dus daarom besloot de cineast in Hard Boiled de politie agenten extra glamoureus af te schilderen. Dit vertaald zich in het feit dat hoofdpersonage Tequila zich als een onkreukbaar en vooral onoverwinnelijk éénmansleger door de film beweegt.

Iedereen die opgegroeid is met de veilige (lees: politiek correcte) Amerikaanse kijk op actiefilms zal enorm grote ogen trekken, want in Hard Boiled worden onschuldige burgers namelijk niet gespaard! Zo vallen er regelmatig slachtoffers in de kogelregens door de handen van de booswichten, maar ook van agenten die door de chaos niet meer weten waar schieten. Ondanks dat je Woo's gewelddadige slowmotion balletten moeilijk als 'realistisch' kan omschrijven, geeft dit de prent een ijzingwekkend niveau van authenticiteit. De actieprent groeide dan ook terecht uit tot één van de beste én meest geliefde actiefilms aller tijden!

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er gezien het bronmateriaal prima uit. De scherpte is bevredigend en het contrast is dik in orde. Ook het diepte en detail zijn degelijk! De gebruikte print oogt proper, dus dramatische vuiltjes vormen geen probleem. Wel is er soms wat filmgrain aanwezig en hebben we enkele beeldflikkeringen bemerkt. Spijtig genoeg duiken er tegen het spectaculaire einde enkele lelijke digitale compressiefouten op. Bij een DVD-9 zou dit probleem al niet aan de orde geweest zijn! De kleuren zien er op hun beurt over het algemeen goed en natuurlijk uit. Maar op enkele momenten in de film verschuift de kwaliteit van de kleuren. Dit zal niet iedereen opvallen of storen aangezien het telkens maar voor een seconde of twee is, maar komt na enkele keren toch slordig over. Een ander vreemd masteringsfoutje gebeurd op 00:55:09, wanneer het beeld even verkleind tot een klein vierkant (!). De Cantonese Dolby Surround 2.0-track komt ondanks zijn beperkingen goed tot zijn recht. De muziek en de schoten komen helder en zonder al teveel ruis door, terwijl de dialogen verstaanbaar worden weergegeven. De subwoofer doet ook zijn duit in het zakje en zorgt voor wat laag.

EXTRA'S
Er zijn geen extra's aanwezig.

CONCLUSIE
Hard Boiled wordt gezien als dé beste John Woo-film. De cineast slaagt er wederom in om de rustige scènes iets episch mee te geven. En het is net dankzij dit en de sterke opbouw, dat de actiescènes zo ontladend en explosief zijn. Een absolute aanrader voor iedere zichzelf respecterende filmfan! De dvd van Dutch Filmworks heeft weliswaar enkele kleine schoonheidsfoutjes, maar is voor niet teveel geld zeker een mooie aanvulling van de collectie.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: John Woo
Met: Chow Yun-Fat, Tony Leung Chiu Wai, Anthony Wong

Film:
10/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664035085


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij