:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VITAL
VITAL
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-10-23
FILM
Hiroshi Takagi (Tadanobu Asano) en zijn vaste vriendin Ryôko Ooyama (Nami Tsukamoto) komen terecht in een verschrikkelijk verkeersongeluk. Ryôko overleeft de klap niet en Hiroshi verliest zijn geheugen. Het enige dat na verloop van tijd terugkomt is zijn interesse in de geneeskunde. Zijn ouders schrijven hem dan ook in bij een prestigieuze universiteit. In zijn zoektocht naar zichzelf trekt hij de aandacht van de licht gestoorde Ikumi (Kiki). Wanneer hij in de les van anatomie een lijk van een vrouw moet dissecteren wordt Hiroshi plots geplaagd door allerlei herinneringen aan Ryôko...

Vital is een film van de Japanse cineast Shinya Tsukamoto, die vooral bekend werd om geflipte én uiterst gewelddadige creaties als de twee Tetsuo-films, Tokyo Fist en Bullet Ballet. Je kon de man een beetje vergelijken met David Cronenberg, maar de laatste jaren lijkt Tsukamoto wat tot rust gekomen te zijn. In het pareltje A Snake Of June zijn er wel nog sporen van zijn voorliefde voor cyberpunk en controversiële topics zoals voyeurisme merkbaar, maar met Vital maakt de regisseur een radicale ommezwaai! Weg zijn de machinegeweer montage en het harde geweld, foetshi is zijn fascinatie voor techniek en lichamelijke verandering. In Vital zit nog steeds geen lineaire vertelstijl, maar voor de rest laat Tsukamoto een over het algemeen rustige kant van hem zien. Ondanks het macabere scenario, betreft het hier eigenlijk een soort liefdesverhaal.

In de hoofdrol merken we de charismatische Tadanobu Asano op, die vooral bekend werd voor zijn vertolking uit Ichi The Killer. Asano is gekend om zijn vakwerk en ook in Vital levert hij prima acteerwerk af. Maar het is echter vooral de buitenaards mooie Kiki die met de meeste aandacht gaat lopen, als de onderkoelde maar o zo fascinerende Ikumi..

Vital is Tsukamoto's meest 'normale' film tot nu toe. De beelden zijn uitermate knap, het verhaal is origineel en zoals eerder al aangehaald is het acteerwerk uitstekend. Toch was de prent net iets te arty farty voor onze smaak. Geef ons dus maar de cyberpunk zoals Tetsuo II: The Body Hammer of de voyeuristische klasse van A Snake Of June.

Pittig detail: De flm werd wél bekroond met de prestigieuze Zilveren Raaf op het Brussels International Festival of the Fantastic Film!

BEELD EN GELUID
De anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld heeft een bevredigend contrast en schaduwdetail. Regisseur Tsukamoto shift tijdens de film tussen doodse en levendige kleuren en beide kleurpalleten geven zijn visie perfect weer. De kleuren ogen overal vol en realistisch. De gebruikte bioscoopprint ziet er proper uit, met sporadisch is een piepklein vuiltje. De Japanse Dolby Digital 5.1- en DTS-tracks klinken beiden prima, met zuivere en steeds verstaanbare dialogen. De muziek en de aanwezige omgevingsgeluiden komen goed tot hun recht en zorgen voor het nodige ruimtelijk gevoel. We hebben verder geen ruis of andere storende oneffenheden bemerkt. De verschillen tussen de twee soundtracks zijn marginaal, alleen klinkt de DTS een tikkeltje gecontroleerder.

EXTRA'S
Buiten de originele bioscooptrailer en drie promotietrailers, is er niets te beleven qua extra features. Pover, want een film van Tsukamoto schreeuwt om meer uitleg!

CONCLUSIE
Dit door fraaie beelden omgeven verhaal over afscheid en verwerking zal eerder de cinefielen en arthausliefhebbers aanspreken, in plaats van de gewoonlijke cyberpunk-fanaten. Beeld en geluid is prima, maar buiten enkele trailers is er niets aanwezig van bonusmateriaal. Een gemiste kans!


cover
Studio: A-Film

Regie: Shinya Tsukamoto
Met: Tadanobu Asano, Nami Tsukamoto, Kiki, Kazuyoshi Kushida

Film:
5,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777057377


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans DTS 5.1
Japans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij