:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREASE S.E.
GREASE S.E.
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2006-09-28
FILM
Soms heb je zo van die films die op het eerste gezicht maar iets heel gewoons lijken, maar al snel uitgroeien tot tijdloze klassiekers. Grease, de romantische musical uit '78 in een regie van Randal Kleiser, is er zo eentje. Wat eerst het volgende John Travolta-vehikel leek werd niet alleen een ongeëvenaarde kaskraker, maar groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. Vier jaar na de eerste DVD-release van de film, komt distributeur Paramount Pictures dan ook op de proppen met een speciale editie – bestaande uit twee glimmende schijfjes – tot de nok gevuld met leuk en informatief bonusmateriaal.

Het verhaal zal iedereen ondertussen wel al kennen, maar voor die twee mensen en een paardenkop die de voorbije jaren onder een vochtige steen hebben geleefd zullen we het nog eens uit de doeken doen: Bad boy Danny Zuko (John Travolta) en de Australische Sandy Olsen (Olivia Newton-John) hebben een kortstondige, doch passionele relatie achter de rug tijdens de zomervakantie. Wanneer het nieuwe schooljaar start en de deuren van de Rydell High School opnieuw open gaan, begint voor iedereen het gewone leventje terug. Wat Danny echter niet weet is dat Sandy in de Amerika komt wonen en zo terecht komt op dezelfde school. De verbazing bij beiden is groot wanneer de twee elkaar tegen het lijf lopen, maar deze pret is echter van korte duur als Danny zich door zijn leiderschap van de T-Birds anders gedraagt tegenover haar. Totaal teleurgesteld maakt ze kennis met de Pink Ladies, die geleid worden door Betty Rizzo (Stockard Channing). Danny beseft echter dat hij meer voor Sandy voelt dan hij aanvankelijk dacht en wordt jaloers wanneer ze begint aan te pappen met een typische 'jock'. Danny besluit alles op alles te zetten om Sandy terug voor zich te winnen.

Toen legendarische producent Robert Stigwood begin jaren zeventig de Broadway-musical Grease zag, wist hij direct dat hier een goede film in zat. Allan Carr zat met hetzelfde idee en scheef een adaptatie met zijn visie. Hij kreeg zijn idee echter nergens kwijt. Maar toen Carr en Stigwood elkaar eindelijk tegenkwamen zaten ze direct op hetzelfde spoor. Ze zouden samen de productie doen, terwijl de onervaren Randel Kleiser de film zou regisseren. Stigwood had onmiddellijk de immens populaire John Travolta voor ogen, die even voordien gescoord had met de eveneens door Stigwood geproduceerde Saturday Night Fever. Travolta wilde op zijn beurt graag de onervaren, maar dodelijk schattige Olivia Newton-John als zijn tegenspeelster hebben. Zo gezegd, zo gedaan en de rest van de cast werd ingevuld met talentrijke jonge acteurs en actrices. Niet alleen de casting was cruciaal, maar de choreografie van de vele dansnummers was uiteraard nog stukken belangrijker. Enter de bekroonde Patricia Birch, die samen met cameraman Bill Butler zorgde dat alles tot in de perfectie zou overkomen op het grote scherm.

Het verhaal is uiteraard erg simplistisch en soms wat naïef, maar het zijn net de fantastische vertolkingen en de geslaagde songs die van de film maken wat hij vandaag is. John Travolta is cool en de chemie tussen hem en Olivia spettert van het scherm af. De guitige Newton-John heeft vroeger menig hart doen sneller slaan en zal dit bij de nieuwe generatie ongetwijfeld nog steeds doen. Maar ook Stockard Channing en Didi Conn zijn perfect gecast en toveren keer op keer een lach op het gezicht van éénieder die de film bekijkt. En dat is wat de film doet. Grease is buitengewoon een prima romantische musical, ook simpelweg de ultieme 'feel-good movie'. Niet verwonderlijk dat de film, die amper 6 miljoen dollar kostte om te maken, wereldwijd bijna 350 miljoen dollar opbracht en uitgroeide tot de meest winstgevende musical aller tijden. Vier jaar later volgde er een amusante, doch licht overbodige sequel in een regie van choreografe Patricia Birch. Van John Travolta en Olivia Newton-John is echter geen spoor niet meer, maar in hun plaats zien we Maxwell Caulfield en een piepjonge Michelle Pfeiffer. But nothing taste better then the real thing!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld ziet er gezien zijn leeftijd uitermate goed uit. We hebben nooit de DVD-uitgave van 2002 bekeken, maar naar verluidt is er een grote vooruitgang tegenover de beeldkwaliteit van de vorige versie. Het beeld is vrij van vuil en overdadig filmgrain, met heldere en levendige kleuren. Het contrast is dik in orde en hetzelfde geldt voor het solide zwartniveau. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt prima. De muziek komt goed tot zijn recht en klinkt ruimtelijk. De subwoofer doet zijn best, maar soms ontbreekt er toch wat 'ambiance'. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en worden steeds verstaanbaar weergegeven. We hebben gelukkig geen al te dramatische oneffenheden opgemerkt.

EXTRA'S
Na de eerste DVD-uitgave - die overigens al enkele leuke features bevatte - krijgen we nu enkele jaren later een erg fraaie speciale 2 disc editie voorgeschoteld! De twee schijfjes zitten verpakt in een stevige keepcase, met daar een leuk T-Bird leren jasje rond. Een erg leuk en origineel hebbeding! Na enkele promotionele trailers kan je op de eerste disc de film bekijken met een informatieve gesproken toelichting door regisseur Randel Kleiser en choreografe Patricia Birch. In het "Rydell Sing-Along" submenu kan je alle liedjes nog eens handig apart bekijken, met een optioneel karaoke ondertitelingspoor.

Maar de grote meerderheid van de extra's is echter te vinden op het tweede schijfje. Het eerste dat we aantreffen is de 22 minuten durende documentaire "The Time, the Place, the Motion: Remembering Grease", waarin de belangrijkste cast- en crewleden herinneringen ophalen aan de hand van in '98 opgenomen interviews. Het geheel is geïllustreerd met beelden en foto’s van de originele musical, de set, de première en uiteraard ook van de film. Vervolgens introduceert regisseur Randal Kleiser een resem weggeknipte/uitgebreide en alternatieve scènes, samen goed voor 10 minuten kijkplezier. Deze zijn in het zwart/wit maar dat kan de pret niet drukken! Erg leuk en spontaan zijn de 15 minuten aan sfeerbeelden van de DVD-première in 2002. Achteraf zingen John, Olivia en de rest van de cast enkele nummers voor het enthousiaste publiek. Daarna halen John en Olivia tijdens dezelfde DVD-première snel nog enkele leuke herinneringen op. In "The Moves Behind the Music" (8 min.) wordt vooral ingegaan op de choreografie achter de beroemde danssequenties, terwijl men in "Thunder Roadsters" (5 min.) onder andere het vergrootglas richt op de auto's uit de film. De "50's Beauty School 101" featurette (7 min.) kwam dan weer wat over als diskopvulling. Hierin laat kapper Daniel Robb zien hoe enkele van de kapsels uit de film gedaan werden.

Stukken interessanter zijn dan de interviews die de producenten hadden met de twee hoofdrolspelers, tijdens de première van de film. Het John Travolta interview door Allan Carr duurt ongeveer 2 minuten, net als het gesprek tussen Olivia Newton-John en Robert Stigwood. Om af te sluiten hebben we de originele bioscooptrailer en maar liefst vier fotogalerijen. Klasse!

CONCLUSIE
Jaren na zijn release kan iedereen nog steeds de liedjes meezingen en zetten nummers als You're The One That I Want de tent op zijn kop! Grease is tijdloos en deze film verdiende het dan ook om nog eens heruitgebracht te worden op DVD. De nieuwe versie heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, met daarbovenop een resem interessante en goed uitgevoerd bonus materiaal. De leuke verpakking is de kers op de taart. Een absolute must!


cover
Studio: Paramount

Regie: Randal Kleiser
Met: John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Didi Conn, Jeff Conaway

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
AL

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865552865


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Portugees, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Servisch, Hebreeuws
Extra's:
• Speciale verpakking
Disc 1:
• Cross-promotionele trailers
• Introductie regisseur
• Audiocommentaar
• "Rydell Sing-Along" karaoke-feature
Disc 2:
• Documentaire "The Time, the Place, the Motion: Remembering Grease"
• Weggeknipte/uitgebreide & alternatieve scènes
• Sfeerbeelden DVD première in 2002
• Documentaire "The Moves Behind the Music"
• Documentaire "Thunder Roadsters"
• Documentaire "50's Beauty School 101"
• Interviews John Travolta en Olivia Newton-John
• Originele bioscooptrailer
• 4 fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij