:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NIP/TUCK - SEIZOEN 3
NIP/TUCK - SEIZOEN 3
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-10-16
SERIE
Via een jammerlijke speling van het lot was er geen viewing voorzien van het tweede Nip/Tuck-seizoen, waardoor platisch chirurg-liefhebbers verstoken bleven van een review. Jammer, want de manier waarop Famke Jansen verwarring zaaide bij de familie McNamara was voer voor een schitterende kijkervaring.

Direkt over dan maar naar het derde seizoen van deze buitengewoon abnormale, erotisch getinte maar tevens klassevolle televisie-serie. De twee op zichzelf werkende topchirurgen Sean McNamara en Christian Troy hebben nog steeds hun handen vol, en dit zowel op privé- als op professioneel vlak. Troy, nog altijd de playboy bij uitstek en familieman McNamara maakten reeds heel wat mee tijdens 2 seizoenen Nip/Tuck en ook nu is dit niet anders. Zonder al teveel spoilers weg te geven kunnen we gerust stellen dat Sean echtscheidingsperikelen te verwerken had, dat er een plastische chirurgie-moordenaar rondliep (die trouwens nog steeds dringend op ontmaskering wacht) en dat het plastische chirurgie-wereldje zowat volledig op z'n kop stond. Met deze gegevens in het achterhoofd gaat seizoen 3 van start. Er zijn 15 afleveringen aanwezig die opnieuw volgepompt zitten met allerlei bizarre en gewaagde plastieken interventies (een gigantische vrouw die vergroeide met haar zetel, iemand?). Dat er na de operaties nooit littekens achterblijven maakt deel uit van het ideale utopische Nip/Tuck-televisie-wereldje.

Waar het uiteindelijk allemaal om draait in deze serie is de karakterontwikkeling en het belang van de personages in het geheel. Alhoewel de show ook nooit de pretentie heeft om moraliserend te zijn worden er op een slinkse wijze allerlei delicate onderwerpen aangesneden zoals racisme, drugs en het levenende schoonheidsideaal onder de bevolking.

Nip/Tuck is, alhoewel soms over the top en ongeloofwaardig, één van de meer effectieve en betere televieseries van het moment. Het is krachtig, erotisch en provocerend, maar het laat je tevens nadenken over de verschillende facetten van het leven en bezit uiteindelijk als doel je te laten inzien hoe oppervlakkig het aspect 'uiterlijk' wel niet is.

AFLEVERINGEN
De 6 discs werden netjes in 3 dubbele slimline cases gestopt, zodat ook dit seizoen van Nip/Tuck niet teveel plaats inneemt.

Disc 1: Momma Boonne - Kiki
Disc 2: Derek, Alex and Gary - Rhea Reynolds - Granville Trapp
Disc 3: Frankenlaura - Ben White - Tommy Bolton
Disc 4: Hannah Tedesco - Madison Berg
Disc 5: Abby Mays - Sal Perri - Joy Kringle
Disc 6: Cherry Peck - Quentin Costa

BEELD EN GELUID
Zoals elke hedendaagse serie ziet ook dit er prachtig uit op dvd. Kleuren zijn helder, het beeld is vrij van ook maar één oneffenheid of vuiltje en de details spatten van het scherm. Geluid blijft, net zoals de 2 vorige seizoenen, een standaard Dolby Surround-track. Terwijl het produktiehuis HBO er een gewoonte van maakt om de hedendaagse transferten van z'n shows in 5.1 op dvd te zetten, ziet Warner daarvan blijkbaar het nut niet in. En eigenlijk hebben ze wel gelijk want dergelijke series hebben weinig baat bij een 5.1-track. De voorste speakers doen hun werk naar behoren en alles is verstaanbaar en kraakhelder. Het occasionele achtergrondgeluid heeft een bevorderende werking en laat ons toe om nog meer op te gaan in het speciale sfeertje dat rond Nip/Tuck hangt.

EXTRA'S
Iets minder bonusmateriaal dan bij de vorige seizoenen, maar daarom niet minder interessant. De 5 verwijderde scènes zijn te bekijken op de verschillende discs bij de afleveringen waaruit ze geknipt werden. Featurette 1 heet 'The Perfekt Look', duurt ongeveer 10 minuten en heeft het over de stijl van de serie. We leren meer over de oorsprong van de art-deco en de moderne look via interviews met cast & crew. Dit wordt aangevuld met beelmateriaal van zowel uit de serie als achter de schermen. Featurette 2 heeft het over het grote enigma uit de serie: The Carver. Ze heet dan ook 'Chasing The Carver' en bevat vooral achter de schermen-beeldmateriaal van de laatste aflevering van dit seizoen. Cast & Crew geven interviews over dit mysterieus karakter dat uiteindelijk een gezicht krijgt wanneer je de ongeveer 675 minuten van seizoen 3 achter de kiezen zal hebben.

CONCLUSIE
Nip/Tuck blijft grensverleggende televisie, en ook dit seizoen is daar geen uitzondering op. Een serie van uitzonderlijk hoge kwaliteit, en voor éénmaal eens niet uit de HBO-stal komende. Beeld en geluid zijn van bevredigende kwaliteit, het departement van de extra's kon iets meer gebruiken. De hoge verwachtingen van de fans worden met dit derde seizoen zeker en vast ingelost, beginnelingen raden we het eerste seizoen aan. En o ja, voor we het vergeten: mensen met zwakke magen laten Nip/Tuck best links liggen.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael M. Robin, Elodie Keen, Ryan Murphy, Craig Zisk, Nelson McCormick, Greer Shephard, Jeremy Podeswa
Met: Dylan Walsh, Julian McMahon, John Hensley, Roma Maffia, Bruno Campos, Kelly Carlson, Jessalyn Gilsig

Film:
8,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2005

Leeftijd:
12

Speelduur:
675 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931751940


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Italiaans CC
Extra's:
• 5 weggelaten scènes
• 2 featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij