:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HYPNOS
HYPNOS
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-10-24
FILM
Na een tip krijgen een aantal politieagenten een morbide scène te zien: het bebloede lijk van een vrouw, met naast haar een klein meisje daar klaarblijkelijk in shock verkeert. Wanneer de jonge psychiater Beatriz Varga (Cristina Brondo) begint te werken in een afgelegen sanatorium komt het kleine meisje bij haar terecht om er behandeld te worden met de hypnose therapie. Al snel lijkt Beatriz tot het meisje door te dringen, in die mate dat Beatriz ogenschijnlijk meer te weten komt over de zaak. Voordat ze de therapie kan verder zetten, wordt het meisje met opengesneden aders teruggevonden. De mysterieuze patiënt Miguel (Démian Bichir) waarschuwt Beatriz dat het niet om zelfmoord ging...

De Spaanse thriller Hypnos / Hipnos was tijdens de 23ste editie van het BIFFF (2005) de winnaar van de Zilveren Méliès (prijs voor de beste Europese fantastische film). Misschien interessant om weten dat uw nederige dienaar deel uitmaakte van deze zeskoppige jury. Het feit dat Hypnos één van de twee films was die op iedere shortlist voorkwam (er was afgesproken dat ieder jurylid een shortlist zou opstellen met zijn vier favoriete films uit de 10 die wij zagen als onderdeel van de competitie) zegt meer over de zwakte van de andere films dan over de sterkte van Hypnos. Een spreuk op zijn tijd kan nooit geen kwaad en bij deze denken we spontaan aan "in het land der blinden is éénoog koning". Hypnos heeft zeker zijn charmes maar spijtig genoeg weet de film niet over de hele lijn te overtuigen. Wat de casting en het acteerwerk betreft zit het wel snor, zowel Cristina Brondo (L'Auberge Espagnol) als Feodor Atkine (Ronin) wisten ons te charmeren. Het grootste pluspunt bij Hypnos is de bij momenten erg mooie fotografie door Xavi Giénez die eerder ook werkte aan Los Sin Nombre, The Darkness en The Machinist, allen films die tot op zekere hoogte vergelijkbaar zijn met deze Hypnos, zeker wat de sfeer en de "feel" van de film betreft. In zowat iedere Hypnos review komen de voorbeelden van regisseur Carreras aan bod. Het durft nogal eens te gebeuren dat wij er een andere visie op nahouden maar bij deze moeten we ons volledig achter onze collega's recensenten scharen die duidelijke invloeden van regisseurs als Darren Aranofsky (Requiem For A Dream) of David Lynch (Twin Peaks, Blue Velvet) wisten te ontwaren. Het zwakke punt bij Hypnos is voor ons zonder twijfel het verhaal. Wij willen uw potentiële kijkplezier niet vergallen door hier veel dieper op in te gaan (toch een kleine hint: Lynch en Shyamalan) maar wie de film gezien heeft zal wellicht beamen dat het verhaal een deel van het publiek zal weten aan te spreken en een deel van het publiek totaal niet. Ongetwijfeld zal de volgende tekst, te lezen op de achterkant van de verpakking ervoor zorgen dat een deel potentiële kijkers deze release links laat liggen: "Ook de kijker deelt Beatriz verwarring wanneer droom en werkelijkheid door elkaar beginnen te lopen in deze beklemmende thriller met verrassende afloop." Als afsluiter verdient de CGI-vrachtwagen (die de revue passeert tijdens de eerste minuut van de film) zeker nog een speciale vermelding, lang geleden dat we nog zo een knudde computereffect zagen.

BEELD EN GELUID
Hypnos werd op dvd gezet in het originele 2.35.1. De beeldkwaliteit is niet slecht te noemen maar hier en daar oogt het beeld korrelig en onscherp. De beeldkwaliteit is niet constant, iets wat zeker opvalt bij projectie. De Spaanse Dolby Digital track 5.1 track is niet bepaald indrukwekkend maar toch afdoende om bij te dragen tot de sfeer van Hypnos.

EXTRA'S
We moeten het stellen met trailers voor Hypnos, El Lobo, Dumplings en Old Boy.

CONCLUSIE
Hypnos is een redelijke film die wellicht slechts een deel van het publiek zal weten te bekoren. Mede door het feit dat de release weinig imponerend is, lijkt Hypnos eerder een huurtip.


cover
Studio: A-Film

Regie: David Carreras
Met: Cristina Brondo, Demián Bichir, Marisol Membrillo, Julián Villagrán, Féodor Atkine, Natalia Sánchez, Carlos Lasarte


Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777057070


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij