:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEST WING, THE - SEIZOEN 7
WEST WING, THE - SEIZOEN 7
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-11-14
SERIE
In 1999 kwam Aaron Sorkin op het ingenieuze idee een reeks te maken over het reilen en zeilen achter de schermen van het Witte Huis. We maakten kennis met de administratie van president Bartlet en alle politieke en diplomtieke problemen en intriges waarmee een presidentschap gepaard kan gaan. De reeks was op zijn minst vernieuwend te noemen door de meer dan geslaagde mix van dialogen op sneltreintempo, politiek en, vooral voor Amerikanen, gevoelige onderwerpen.

Sinds het 6e seizoen verschoof de focus van de serie meer en mer naar de komende presidentsverkiezigen en alle daaraan gekoppelde gebeurtenissen. Dat is makkelijk te verklaren door het feit dat we de allereerste verkiezingscampagne van president Bartlet nooit te zien gekregen hebben. In het 1ste seizoen van The West Wing had de Bartlet administratie er al een jaar opziten. Bijgevolg een aangename afwisseling op de normale loop van de serie. In het 7e seizoen haalt men bij momenten weer het niveau van de allereerste seizoenen vooraleer we te maken kregen met de MS van president Bartlet, de ontvoering van Zoey en wat nog meer. In zeker zin was de hele serie waarschijnlijk beter afgeweest zonder die eerste plotwending, want daarmee creer je een onoverkomelijk probleem voor je scenarioschrijvers. Niettemin heeft men dat alles toch vrij goed weten op te vangen en heeft The West Wing ons aflevering na aflevering weten te bekoren. Een serie die we zonder twijfel nog meer dan eens uit de kast zullen halen en herbekijken.

Aaron Sorkin heeft ondertussen lang niet stilgezeten. Sinds dit najaar loopt er van hem bij NBC de nieuwe serie Studio 60 On The Sunset Strip met daarin maar liefst 3 acteurs die we voorheen al in The West Wing aan het werk zagen, zijnde Bradley Whitford (Josh Lyman), Matthew Perry (Joe Quincy) en Timothy Busfield (Danny Concannon). Ook Thomas Schlamme is weer van de partij als producent en W.G. Snuffy Walden verzorgt de muziek. Scenario-gewijs is het overduidelijk dat het ook hier gaat om een serie van Sorkin met lange dialogen waarin heel wat subtiele humor verwoven zit. Een serie om in de Benelux naar uit te kijken met andere woorden.

AFLEVERINGEN
1. The Ticket
Nog 105 dagen tot de verkiezingen. Hoog tijd voor Santos en McGarry om de campagne op te voeren.

2. The Mommy Problem
Slechte tijden voor Santos: het Witte Huis legt het onderzoek naar het perslek stil en Vinick gebruikt dat maar al te graag tegen Santos.

3. Message Of The Week
Grensbeveiliging, abortus, specifieke gemeenschappen... overal vallen er stemmen te winnen, maar je moet dan soms wel radicalere standpunten innemen.

4. Mr. Frost
President Bartlet moet de zelfmoordaanslag op een Palestijnse leider aanpakken en bovendien krijgt de hele perslek-affaire een lelijk staartje.

5. Here Today
Santos heeft sterk te leiden onder de hele nasleep van het perslek en schudt zijn staf wakker. Ondertussen heeft Ellie Bartlet groot nieuws voor haar ouders.

6. The Al Smith Dinner
Een anti-abortus comité laat een smerige anti-Santos advertentie uitzenden en jaagt Santos daarmee in het gareel tegen Vinick. Binnen de kortste keren dondert het serieus in Keulen.

7. The Debate
Santos en Vinick gaan het debat met elkaar aan. Deze aflevering werd rechtstreeks uitgezonden. De versie die we hier te zien krijgen is de westkust-versie. Gezien de enorme uurverschillen in de States zijn er 2 verschillende uitzenduren en moest de cast de hele aflevering dus 2 maal spelen.

8. Undecideds
Een crisis in Kazachstan eist C.J.'s tijd volledig op en Ellie moet het met Will stellen als huwelijksadviseur.

9. The Wedding
Internationaal gebakkelei zorgt er voor dat president Bartlet het huwelijk van zijn dochter een beetje uit het oog verliest.

10. Running Mates
Het debat van de vice-presidenten komt eraan en de staf van kandidaat Leo McGarry is er compleet niet gerust in.

11. Internal Displacement
C.J. moet al haar diplomatieke talenten bovenhalen om een humanitaire crisis in Soedan af te wenden en bovendien krijgt ze te horen dat Bartlet's schoonzoon mogelijk betrokken is bij een seksschandaal.

12. Duck And Cover
Een defect in een Californische kernreactor plaatst president Bartlet voor een hartverscheurende keuze. Voor Vinick betekent het incident een serieuze tegenslag, hij is namelijk een groot voorstander van kernenergie.

13.The Cold
China en Rusland maken ruzie en tussen Santos en Vinick gaat het al niet anders. Daarbovenop moet president Bartlet een beslissing nemen die de termijn van de volgende president serieus zal beinvloeden.

14. Two Weeks Out
Santos boekt grote vooruitgang in de opiniepeilingen, maar wanneer de aktetas van deze laatste toevallig in handen van Bruno komt, zou het wel eens kunnen dat Vinick gegarandeerd de verkiezingen wint.

15. Welcome To Wherever You Are
Tal van publieke optredens weerhouden Santos ervan om met de echt belangrijke zaken door te gaan. Ondertussen dreigt de openbare aanklager er mee op Leo McGarry nogmaals als getuige op te roepen in de hoop Toby zo te dwingen zijn bron te noemen.

16. Election Day
Het is eindelijk zover: de verkiezingen. Wie wint er, Santos of Vinick? En met hoeveel stemmen?

17. Requiem
Iedereen komt samen op Leo's begrafenis, of het nu de winnaars of de verliezers zijn.

18. Transition
Duizenden arbeidsplaatsen moeten ingevuld worden door de administratie van de nieuwe president en dat alles vooraleer hij het Witte Huis betrekt.

19. The Last Hurrah
Terwijl de winnaar van de verkiezingen druk bezig is met het samenstellen van een regering doet de verliezer een gooi naar een nieuwe campagne bj de volgende presidentsverkiezingen... tenminste totdat hij door de president-elect opgebeld wordt.

20. Institutional Memory
C.J., Will en Kate vragen zich af wat ze gaan doen na hun leven in het Witte Huis. C.J. overweegt ook om bij president Bartlet te peilen naar amnestie voor Toby of verzoek van diens ex-vrouw.

21. Tomorrow
Bartlet neemt afscheid van zijn staf terwijl de nieuwe president zich klaarmaakt om de eed af te leggen. De president blikt terug op 8 jaar in het Witte Huis en neemt een besluit wat betreft de amnestie van Toby.

BEELD EN GELUID
Al sinds het 3e seizoen werd The West Wing in breedbeeld uitgezonden op de Amerikaanse televisie en ook sinds het 3e seizoen krijgen we op DVD een 1.78:1 transfer gepresenteerd. Spijtig genoeg was die eerste breedbeeldtransfer niet anamorfisch, gelukkig verhielp men dat euvel bij het 4e seizoen en sindsdien is er weinig aan te merken op de transfer. Spectaculair mag de transfer dan wel niet zijn, het geheel ziet er immers vrij soft uit (of dat al dan niet een bewuste keuze is laten we in het midden) en grain durft al eens voorkomen, het voldoet prima voor deze dramaserie. Gezien de aard van de serie zou The West Wing wel degelijk zijn voordeel kunnen halen uit een HD-transfer, niet of zijn minst door de softheid van het beeld. Is er iemand, maar dan ook iemand, die een Dolby Digital 5.1-track verwacht voor deze serie? Ja, dan moet die persoon ons toch maar eens uitleggen wat de algemene meerwaarde van en dergelijke track moet zijn. The West Wing moet het hoofdzakelijk hebben van de dialogen en deze zijn kraakhelder en vrij van enige ongeregeldheden. Lang niet wereldschokkend dus, maar wel alles wat het moet zijn gezien het onderwerp.

EXTRA'S
Extra's, wat bent u toch een grapjas! Bij the West Wing hoeven we al lang geen extra's meer te verwachten. Erg spijtig, maar de realiteit en aangezien dit het laatste seizoen is, is er dus ook geen hoop meer op verbetering. Wat ons wel opviel: een verzamleaarsbox in het UK, beschikkt over een extra bonusdisc met daarop tot op heden niet nader omschreven extra's. Zou het daarbij dan toch gaan om de extra's die men de afgelopen jaren te zien kreeg op de regio 1 uitgaven van deze serie? In ieder geval heeft de kijker en koper in de Benelux daar weinig aan, des te meer wanneer hij reeds de afzonderlijker seizoenen aankocht.

CONCLUSIE
Na 7 jaar op televisie en na 3 jaar DVD-releases komt er een einde aan The West Wing. Ondanks het feit dat niet alle seizoenen even sterk waren, mogen we over het algemeen lang niet klagen. Ook dit 7e seizoen stelt niet teleur en de laatste aflevering is een perfecte afsluiter voor 7 jaar belevenissen in het Witte Huis. Zowel beeld als geluid zijn oerdegelijk, maar extra's blinken nog steeds uit in afwezigheid.


cover
Studio: Warner

Regie: Christopher Misiano, Alex Graves, Andrew Bernstein, Lesli Linka Glatter, Max Mayer, Paul McCrane, Laura Innes, Matia Karrell, Mimi Leder, Steve Shill, Nelson McCormick, Tim Matheson
Met: Alan Alda, Stockard Channing, Kristin Chennoweth, Dulé Hill, Allison Janney, Joshua Malina, Mary McCormack, Janel Moloney, Richard Schiff, John Spencer, Bradley Whitford, Jimmy Smits, Martin Sheen

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
902 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932818888


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Fins, Noors, Zweeds Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij