:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MCLEOD'S DAUGHTERS - SEIZOEN 1
MCLEOD'S DAUGHTERS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-11-16
SERIE
De serie McLeod's Daughters komt er na de, alleszins in Australië, zeer succesvolle tv-film die een sterk scenario wist te combineren met prima acteerwerk. Het gevaar bij het verderzetten van dergelijke dingen is echter dat de ruwe kantjes er afgevijld worden, om uiteraard meer kijkers te lokken. Ook bij deze serie is dat het geval. Het geheel is er heel wat luchtiger op geworden en het drama wtordt bij momenten wat opgevoerd, inspelen op het publiek noemt men dat tegenwoordig, dacht ik.

Maar genoeg geklaagd nu. McLeod's Daughters wordt volledig op locatie opgenomen. Toen de serie van start ging, kocht de productie een echte boerderij met omliggend land op om daar aan de slag te kunnen gaan. Gevolg is uiteraard dat alles er bijzonder realistisch uitziet. Ook petje af voor de cameramensen van dienst voor de serie, zij weten de uitgestrektheid van de Australische "outback" prachtig in beeld te brengen en daarbij helpt het uiteraard enorm dat de serie in breedbeeld gefilmd werd en nog steeds wordt.

Verwacht van McLeod's Duaghters in geen geval literaire televisie of complexe verhaallijnen, maar wel een entertainende serie waarin serieus wat mooie plaatjes voorkomen. Bovendien zijn er niet zoveel Australische series die hier echt voet aan wal krijgen (er zijn er relatief gezien ook zoveel niet) en zijn die mooie plaatjes voor veel mensen iets compleet nieuws. Aan de juiste prijs is de serie best een aanrader.

AFLEVERINGEN
1. Welcome Home
Wanneer Tess terugkeert naar Drover's Run, stoot ze op een niet zo hartelijke thuiskomst. Claire is koppig en snapt niet wat Tess komt doen.

2. Ducks On The Pond
Het is scheertijd voor de schapen op Drover's en Claire heeft het moeilijk om haar autoriteit te behouden tussen alle mannen. Ondertussen denkt Tess dat er een moordenaar bij de scheerders zit.

3. Don't Mess With The Girls
De Ryan-broers wedijveren om Tess' aandacht, terwijl deze al haar verschillen met Claire aan de kant legt om Becky te helpen.

4. Who's The Boss?
Claire koopt een hoop ondervoede schapen, waardoor Tess zich afvraagt waar haar zus zich mee bezig houdt. Waneer tijdens het vervoeren de vrachtwagen het laat afweten moeten ze de schapen te voet naar huis brengen. Ondertussen krijgt Jodi haar examenresultaten...

5. Taking The Reins
Tess twijfelt of ze wel thuis hoort op Drover's, terwijl Claire de zwaarste beslissing moet nemen sinds haar vader gestorven is.

6. Reality Bites
Claire voelt zich onzeker door dingen die ze ondekt over haar vader. Ondertussen ontdekken Meg en Claire meer over Becky.

7. Pride And Joy
Harry Ryan maakt van gebruik van het feit dat een stier los rondloopt op Drover's om Drover's over te nemen.

8. Stir Crazy
Geheimen worden onthult, specifiek die van Meg. Claire zet dan weer haar leven op het spel om haar merrie te beschermen.

9. Into The Woods
Tess zet haar leven op het spel wanneer ze Roy wil beschermen van een wild zwijn.

10. Haunted
Emotionele en traumatische gebeurtenissen achtervolgen de vrouwen van Drover's Run.

11. Who's A Big Girl Now
Meg worstelt met het idee dat haar dochter volwasen wordt. Tijdens haar feestje worden er dan ook heel wat relaties getest...

12. Pandora's Box
Tess leert dat je op het platteland over sommige dingen niet praat. Haar spontanitiet en nieuwsgierigheid kan de Ryan broers wel eens uit mekaar drijven.

13. Love Of My Life
Claire denkt na over de moeilijkheden van Drover's wanneer een vriend zijn ranch verkoopt.

14. Dirty Pool
Er gebeuren in de buurt diefstallen van vee en iedereen wil weten wie het is, ondertussen wordt Becky nog steeds achtervolgt door de gebeurtenissen met Brian.

15. If The Boot fits...
Tess krijgt de leiding over Drover's terwijl zij naar een seminarie gaat mij Alex. Daar krijgt Claire het aan de stok met Peter Johnson, de gastspreker.

16. Playing To Win
Claire en Tess komen in contact met een ongeval dat dramatische gevolgen heeft voor de Ryans.

17. Girls Night Out
Na een goede verkoop van hun schapen willen de meisjes dit vieren in Gungellan. Maar dat gaat niet zoals gepland, het nieuwe barmeisje wordt namelijk lastig gevallen door Brian...

18. More Than One Way
Claire kan maar niet in het reine komen met de relatie tussen Alex en Tess en vindt dan ook dat het hoog tijd is dat Tess terugkeert naar de stad...

19. The Italian Stallion
Wanneer een knappe Italiaan toekomt op Drover's is Jodi direct verkocht, Meg moet echter niet van hem weten...

20. Lover Come Back
Wanneer Tess een oud psychologie boek van haar moeder vindt, wil ze alle problemen op Drover's gaan oplossen...

21. Friends Like These
Waneer 2 vrienden van Tess opdagen, krijgt Tess het moeilijk om te beslissen of ze op Drover's moet blijven of terugkeren naar de stad.

22. Deep Water
Meg leert meer over Terry's verleden en ondertussen proberen de vrouwen Becky te beschermen wanneer ze een ontdekking doen in de dam.

BEELD EN GELUID
Alle 22 afleveringen van dit eerste seizoen worden op 4 schijfjes geduwd, wat betekent dat er soms tot 6 afleveringen op één schijfje staan of met andere woorden 4 en een half uur video. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig en weet dat dit onvermijdelijk compressieartefacten tot gevolg moet hebben. McLeod's Daughters is daar spijtig genoeg geen uitzondering op. Naast compressieartefeacten heeft de transfer ook nog te lijden onder een constante laag grain en bij momenten ook edge enhancement. Al bij al zou dat een 6 op 10 geven, want het is nog steeds bekijkbaar. Zeker de mensen die op een kleiner DVD kijken zullen van al die dingen waarschijnlijk weinig merken. Mensen die echter toch een beetje in de toekomst geinvesteerd hebben en een groter of zelfs een HD-Ready scherm aangeschaft hebben, zullen zich echter maar al te snel ergeren aan het edge enhancement en de compressieartefacten.Spijtig genoeg is er nog iets veel ergers aan de hand. McLeod's Daughters is reeds van in den beginnen een reeks die in HD uitgezonden wordt en bijgevolg werd er bij de opnames ook gekozen voor een 16:9 breedbeeld formaat. Deze opnames gebeurden ten andere op 16 mm film, wat de filmgrain eigenlijk al verklaart. Wat we hier echter op DVD te zien krijgen is niets meer of minder dan een schaamteloze 1.33:1 pan & scan-transfer! We zijn dus 1/3 van het beeld zonder pardon kwijt. Bij een serie zoals E.R. was er bij de eerste seizoenen op zijn minst nog rekening gehouden met een full screen beeldformaat, maar gezien de HDTV oorsprong van deze reeks is dat niet het geval met alle gevolgen vandien.De serie werd origineel in Dolby Surround 2.0 uitgezonden en dat is ook de audiotrack die op deze schijven terug te vinden is. De track doet wat ie moet doen, maar ook niet meer dan dat. Je zal in geen geval op het randje van je stoel zitten, maar in slaap vallen zal je ook niet. Een middelmatige track met andere woorden.

EXTRA'S
Compleet niks en gezien de hoeveelheid compressieartefacten die we nu al te verwerken krijgen is dat misschien ook nog zo erg niet. Wie weet wat had dat wel geweest indien men ook nog extra's bij op de schijfjes had proberen duwen?

CONCLUSIE
McLeod's Daughters - seizoen 1 is het begin van een best wel leuke serie. Spijtig genoeg doet Dutch Filmworks de reek compleet GEEN eer aan met een verknipte en amper voldoende beeldtransfer, een middelmatige geluidstrack en een compleet gebrek aan extra's. Dutch Filmworks zal zich snel moeten herpakken, want we kunnen onze lezers op dit moment niet anders dan aanraden om deze serie te importeren uit regio 1 of regio 4. In regio 1 verscheen tot op heden enkel het eerste seizoen, maar dan wel in breedbeeld en met extra's. In Australië verschenen er zelfs al 5 seizoenen op DVD, allen in breedbeeld zoals het hoort!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Chris Martin-Jones, Kay Pavlou, Donald Crombie, Karl Zwicky, Geoff Bennett
Met: Bridie Carter, Lisa Chapell, Rachael Carpani, Jessica Napier, Aaron Jeffrey

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
990 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664037041


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij