:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 5
SMALLVILLE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-12-04
SERIE
Van de vorige seizoenen van Smallville kan je misschien nog zeggen dat ze rustig voortkabbelden, maar dat is nu toch echt wel voltooid verleden tijd. In amper 22 afleveringen volgt een stormvloed van gebeurtenissen elkaar op. We krijgen tal van elementen uit de overbekende film en uit de comics eindelijk ook in Smallville te zijn, al is het hier en daar met een meer dan originele twist.

Met al deze evoluties wordt de serie eigenlijk pas echt interessant. Daarmee zijn voorgaande seizoenen uiteraard niet ineens slecht, maar dit seizoen stijgt er toch zeker bovenuit. Meer dan ooit tevoren zijn we benieuwd wat er gaat volgen en hoe lang de reeks eigenlijk nog gaat lopen. Lex' donkere en kwaadaardige kant komt steeds meer en meer naar voren en in Clark Kent beginnen we meer en meer de man met de blauwe cape te herkennen.

AFLEVERINGEN
1. Arrival
Clark redt Chloe in het Fortress of Solitude, maar dat zou wel eens noodlottige gevolgen kunnen hebben.

2. Mortal
Bye, bye, superkrachten! Clark is eindelijk normaal en dat maakt hem uitermate gelukkig... ware het niet dat hij zijn krachten nu meer dan ooit goed zou kunnen gebruiken.

3. Hidden
Het is gedaan met alle problemen in Smallville, erger nog, het is gedaan met Smallville. Tenminste indien de raket van een misdadig computergenie zijn doel treft.

4. Aqua
AC, alias Aquaman, redt Lois van de verdrinkingsdood, maar heeft hij ook nog andere motieven?

5. Thirst
Zonder dat ze het beseft wordt Lana ingelijfd bij een genootschap vrouwelijke vampieren.

6. Exposed
Lois gaat undercover om de dood van een stripper te onderzoeken. Wat is het verband tussen die stripper en een oude vriend van Jonathan?

7. Splinter
Een nieuw soort kryptoniet maakt Clark stapelgek, om nog maar niet te zeggen compleet paranoïde. Jonathan neemt het ondertussen op tegen Lex.

8. Solitude
Martha Kent wordt getroffen door een mysterieuze ziekte. Is dat het werk van Clarks echte vader Jor-El?

9. Lexmas
Een tragisch voorval op kerstavond gunt Lex een blik op een mogelijke, zeer rooskleurige, toekomst.

10. Fanatic
Een student die Lex' campagne koste wat kost wil steunen, doet dat op een wel heel bijzondere manier. Als dat maar goedkomt.

11. Lockdown
Tussen Clark en Lana botert het steeds minder goed en tussen Lana en Lex gaat het steeds beter.

12. Reckoning
Clark vertelt Lana zijn geheim en vraagt haar ten huwelijk. Ze zegt ja. Maar wanneer het noodlot toeslaat kan Clark onmogelijk 2 rampen voorkomen... een onmogelijke keuze.

13. Vengeance
Clark gaat er volledig onderdoor maar vindt steun bij een vrouwelijke soortgenoot. Enkel de manier waarop ze misdaad aanpakt zit hem dwars.

14. Tomb
Chloe is zichzelf niet, ze is namelijk bezeten door de geest van een vermoorde vrouw. Deze zet alles op alles om haar moordenaar te vinden en zich te wreken.

15. Cyborg
Victor Stone, proefpersoon bij Luthorcorp, ontsnapt en zoekt steun bij niemand minder dan Clark Kent.

16. Hypnotic
Aan alle mooie dingen komt een eind, ook aan de relatie van Clark en Lana, zij het dan wel door enig extern gemanipuleer.

17. Void
Clark en Lex krijgen een voorproefje van hun toekomst en het soort persoon dat ze zullen worden. Een godsgeschenk of een nachtmerrie?

18. Fragile
Clark ontfermt zich over een verward meisje dat haar telekinetische gaven slechts met moeite onder controle kan houden.

19. Mercy
Lionel Luthor en Martha Kent worden onderworpen aan een reeks dodelijke spelletjes. Kan Clark hen op tijd terugvinden?

20. Fade
Een huurmoordenaar die op commando onzichtbaar kan worden, stelt Clark voor om definitief met Lex af te rekenen.

21. Oracle
Ziet Clark spoken? Iemand die verdacht veel op zijn vader lijkt vraagt hem een moord uit te voeren. Hoe kan dat nu Jonathan zijn?

22. Vessel
Lex dient als gastlichaam voor de megalomane generaal Zod. De enige manier om Zods plannen te vereidelen is Lex doden.

BEELD EN GELUID
We zitten volop in het HD-tijdperk en hopelijk maakt dat onze taak er een beetje minder ingewikkeld op. Opnames in HD zijn onder normale omstandigheden van hoge kwaliteit dus zou een transfer naar DVD voor weinig problemen mogen zorgen. Tenminste, weinig problemen indien men niet besluit om wat, compleet overbodige, post-processing te gaan uitvoeren zoals daar is edge enhancement. Wat soms wel een probleem vormt is compressie, zeker bij Tv-series. Veelal worden er 4 afleveringen op 1 schijfje gezet en dan is het toch even opletten bij het encoderen van het beeld, anders is het risico groot dat het fout afloopt.

Gelukkig wordt hier bij Smallville de nodige aandacht aan besteed en hebben we bij dit 5e seizoen bijgevolg niet echt veel kunnen ontdekken om over te "zagen". Af en toe durft er nog eens wat grain opduiken, maar dat is slechts sporadisch en echt storen doet het quasi nooit. Digitale artefacten zijn volledig afwezig, zelfs compressieartefacten hebben we niet direct kunnen terugvinden. Ook op het gebied van kleurverzadiging, contrast, schaduwdetail, zwartniveaus en scherpte valt er niks bijzonders te melden. Eigenlijk is het bijna een transfer van referentieniveau.

Net als bij voorgaande seizoenen is er ook nu weer een Dolby Surround 2.0-track van de partij. Dat we niet van onze stoel zijn gevallen van het verschieten zal wel niemand verbazen, maar toch stelt deze track ook niet teleur. Voor zover mogelijk wordt er een mooie dynamische spreiding van het geluid gerealiseerd. We hebben uiteraard liever de originele geluidstrack dan een goedkope remix die eigenlijk gewoon het resultaat is van een simpele (simpel is uiteraard relatief) filter. Ondanks het feit dat het hier om een gewone stereotrack gaat, komt bv. de ondersteunende muziek van onder andere Mark Snow mooi tot zijn recht.

EXTRA'S
Om te beginnen zijn er alweer een aantal audiocommentaren beschikbaar, deze keer bij de afleveringen Thirst en Splinter, beide leuke en informatieve tracks. Vervolgens zijn er bij een 13-tal afleveringen deleted scenes te bekijken. Het lijkt zo'n beetje een standaardtoevoeging te worden op releases van TV-series. Zolang dat niet ten koste gaat van andere extras hoor je ons niet klagen. De hoofdmoot wordt echter gevormd door de mini-documentaire (ong. 30 minuten) Smallville's 100th Episode: The Making of a Milestone rond het maken van de 100ste aflevering Reckoning, een combinatie van interviews en fragmenten zorgt voor een geheel dat zeker het bekijken waard is. Daarnaast zijn er de Vengeance Chronicles, goed voor 20 minuten entertainment. De reeks webafleveringen licht de gebeurtenissen uit de gelijknamige aflevering Vengeance toe. Tot slot is er ook nog een fragment van de lange documentaire Look, Up in the Sky! The Amazing Story of Superman toegevoegd als promotie voor Superman Returns natuurlijk. De volledige documentaire zou best interessant kunnen zijn aangezien de hele Superman-geschiedenis aan bod komt, gaande van de allereerste comic tot de meest recente afleveringen van Justice League Unlimited.

CONCLUSIE
Met Smallville Seizoen 5 zit men overduidelijk weer op het goede pad. Een aantal overbekende elementen uit het Superman universum doen hun intrede, wat bij veel fans een zucht van verlichting teweeg zal gebracht hebben. Tot nog toe was het immers bang afwachten of men de hele Superman geschiedenis nogmaals zou gaan heruitvinden, of toch in zeker mate trouw zou blijven aan het ruw geschetste levensverhaal van Clark Kent, alias Superman. Beeld en geluid zijn tip-top in orde en ook de extras zijn deze keer wat beter, vooral dankzij de vrij lange making of featurette van de 100ste aflevering.


cover
Studio: Warner

Regie: James Marshall, Terrence O'Hara, Whitney Ransick, Bradford May, Paul Shapiro, Jeannot Szwarc, Rick Rosenthal, Michael Rohl, Peter Ellis, Greg Beeman, Glen Winter, Tom Welling
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Erica Durance, Allison Mack, John Glover, Annette O'Toole, John Schneider

Film:
9/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
6

Speelduur:
902 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932762099


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Smallville's 100th Episode: The Making of a Milestone
• Commentary on 2 Episodes
• Deleted Scenes
• Look, Up in the Sky! The Amazing Story of Superman Excerpts from the New Documentary
• Vengeance Chronicles Promo Webisodes

Andere recente releases van deze maatschappij