:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIX FEET UNDER - SEIZOEN 3
SIX FEET UNDER - SEIZOEN 3
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2006-11-21
SERIE
HBO is geen onbekende in het tv-landschap, al enkele decennia verzorgt de zender kwaliteitstelevisie voor de Amerikanen. Tot voor kort was HBO bij ons eigenlijk niet zo bekend, maar sinds de intrede van dvd is dat veranderd. Eindelijk kon de zender, in de Benelux via Warner Home Entertainment, een aantal series loslaten op de Europese markt. Reeksen als The Sopranos, Sex And The City en Six Feet Under zijn bij iedere liefhebber van kwaliteitstelevisie bekend en geliefd. Andere reeksen zoals Deadwood, Oz en Carnivale genieten iets minder naambekendheid dan voorgenoemden, maar moeten er in geen geval voor onderdoen. Zelfs op de VRT mochten we genieten van een recente HBO-productie, nl. Rome. Het gaat bij die laatste om een coproductie van HBO, BBC en het Italiaanse RAI. De reeks is daar ook opgenomen, dat hoeft ook niet te verbazen gezien het onderwerp.

Aangezien HBO niet moet buigen of breken voor de puriteinse Amerikaanse censuur kunnen veelal gevoelige onderwerpen zonder veel problemen aangesneden worden. Blijkbaar met veel succes ook, daar mag deze Six Feet Under alvast van getuigen. Het 3de seizoen bouwt alvast voort op de erg solide basis waarvoor de eerste 2 seizoenen eerder al zorgden. Toptelevisie van de bovenste plank, je zal misschien wel gechoqueerd worden, maar dat is bij momenten ook de bedoeling en dat is ook nodig om een mens over bepaalde dingen na te laten denken. Het is door over die dingen na te denken dat verandering mogelijk wordt en op dat vlak gaat HBO zeer verantwoordelijk om met de vrijheden die het heeft.

AFLEVERINGEN
1. Perfect Circles
Wat indien? Een vraag die iederen wel eens bezighoudt. Nate krijgt een aantal verschillende mogelijkheden te zien, maar welke zal hij kiezen?

2. You Never Know
Lisa en Nate vinden maar geen tijd om alleen te zijn, temeer doordat Lisa niet anders dan problemen heeft met haar werkgever. Ondertussen lijkt het zo stilletjes aan serieus te worden tussen Claire en haar nieuwe vriend Phil.

3. The Eye Inside
Een belangrijke beslissing zorgt voor de nodige problemen, zeker als Lisa die beslissing zonder Nate neemt.

4. Nobody Sleeps
Nate heeft vreemde nachtmerries over zijn mogelijke toekomst en Lisa plant een verjaardagsfeestje voor Ruth ... maar zoals gewoonlijk loopt niet alles zoals ze hopen.

5. The Trap
Federico overtuigt Nate, David en Ruth om een leerjongen in dienst te nemen en zo de kosten te drukken.

6. Making Love Work
Nate en Lisa kamperen samen met hun vrienden Todd en Nina. Ruth en Arthur groeien naar elkaar toe.

7. Timing & Space
Brenda's vader overlijdt en dat brengt Brenda en Nate weer dichter bij elkaar.

8. Tears, Bones And Desire
Lisa begint het steeds meer en meer op haar heupen te krijgen van Brenda.

9. The Opening
Claire en Russels werk gaat eindelijk geexposeerd worden, maar hoe zit het me de verdeling van de eer? Nate en Lisa bespreken of ze al dan niet uit elkaar gaan.

10. Everyone Leaves
Op weg naar de begrafenis van Keiths groottante, discussiëren hij en David er weer serieus op los.

11. Death Works Overtime
Nate is nog steeds op zoek naar Lisa als haar auto op een strand gevonden wordt. Ondertussen wordt de zaak overspoelt met werk.

12. Twilight
Lisa is nu al 2 weken verdwenen en de kansen dat ze haar ooit nog terugzien worden enorm klein. Keith en David staan voor een belangrijke beslissing.

13. I'm Sorry, I'm Lost
Ruth en George gaan trouwen. De reacties binnen de familie zijn echter heel uiteenlopend.

BEELD EN GELUID
Een seizoen van 13 afleveringen spreiden over 5 schijven mag dan wel de prijs de lucht in jagen, het jaagt gelukkig ook de kwaliteit van deze release de hoogte in. Gezien het feit dat er slechts maximum 3 afleveringen op 1 schijfje staan, is de bitrate van de videotransfer veel hoger en dat heef uiteraard een positief effect op de beeldkwaliteit. Kleuren zijn mooi verzadigd en ook over de contrasten mogen we niet klagen. Perfecte getuigen daarvan zijn de bekende witte scèneovergangen, waarmee rare dingen zouden gebeuren indien er geen aandacht was besteed aan een degelijke mastering.

Zoals collega Carl al vermeldde in zijn bespreking van seizoen 5 besteedt HBO erg veel aandacht aan de audiotracks op de release van z'n series. Six Feet Under is daarop geen uitzondering en het doet ons dan ook plezier ook bij dit seizoen een knappe 5.1-mix te beluisteren. Er wordt subtiel gebruik gemaakt van de surroundkanalen en van het LFE-kanaal, maar bovenal is alles kraakhelder en vrij van fouten of beschadigingen. Dit is natuurlijk niet het soort serie dat een recordbrekende geluidstrack zal produceren, maar dat neemt gelukkig niet weg dat het hier wel om een zeer, zeer degelijke track gaat.

EXTRA'S
Gezien het veelal hoge prijskaartje dat gekoppeld is aan HBO-reeksen, vallen de extra's toch een beetje licht uit. Naast de 5 excellente audiocommentaren zijn er alleen een drietal Deleted Scenes en de redelijk lichte featurette Living On The Ledge: A Bird's-Eye View Of The Third Season, verdeeld over de 5 schijven van dit seizoen. Begrijp ons niet verkeerd, wat aanwezig is is kwalitatief zeer goed, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat er toch meer te vertellen valt over deze toch wel heel bijzondere reeks.

CONCLUSIE
HBO hoeven we al lang niet meer voor te stellen, Six Feet Under is niet meer dan het zoveelste meesterwerkje van de kwaliteitszender. Zo simpel is dat. Technisch gezien valt er weinig tot niks aan te merken op deze HBO-release. De extras vallen een beetje licht uit, maar zijn wel degelijk verzorgd.


cover
Studio: Warner

Regie: Rodrigo Garcia, Michael Cuesta, Michael Engler, Alan Poul, Jeremy Podeswa, Kathy Bates, Nicole Holofeener, Daniel Attias, Karen Moncrieff, Daniel Minahan, Alan Ball
Met: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Rachel Griffiths, Freddy Rodríguez, Mathew St. Patrick

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
725 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931253871


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Hongaars Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Hongaars, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Living On The Ledge: A Bird's-Eye View Of The Third Season
• 5 Audiocommentaries
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij