:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRACTICAL MAGIC
PRACTICAL MAGIC
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-10-29
FILM
De zussen Owens zijn de laatste telgen in een geslacht van heksen. Een oudtante, Maria Owens, heeft een vloek over de familie uitgesproken, zodat alle mannen die op een vrouw uit hun geslacht verliefd wordt, voortijdig zal sterven. Ondanks die vloek heeft de moeder van Gillian (Nicole Kidman) en Sally (Sandra Bullock) hun vader bemind, en er de prijs voor moeten betalen. Kort daarop is ze zelf gestorven aan een gebroken hart, en de zusjes worden opgevoed door hun charismatische tantes, Jet (Dianne Wiest) en Frances (Stockard Channing). Gillian en Sally zijn echter heel anders van ingesteldheid. Sally heeft zich voorgenomen om de vloek nooit een kans te geven, en besluit om nooit verliefd te worden. Gillian trekt de wijde wereld in. Jaren later is Sally toch getrouwd en heeft twee dochters, maar de vloek slaat toe en haar man komt om in een ongeval met een vrachtwagen. Wanneer Gillians redelijk turbulente liefdesleven in een nogal ingewikkelde fase geraakt, komt Sally haar zus ter hulp, maar hierdoor komt Gillians vriend jammerlijk om het leven. De twee onvolleerde heksen proberen dan maar een formule uit om de dode terug tot leven te wekken, maar dat heeft zo zijn negatieve gevolgen: nu hebben ze namelijk nog een wraakzuchtige geest om mee af te rekenen. En dan staat er op gegeven morgen ook nog eens een politieinspecteur, Gary Hallet (Aidan Quinn) op de stoep, die de mysterieuze omstandigheden komt onderzoeken waarin Gillians vriendje is verdwenen. En natuurlijk voel je dit al van kilometers ver aankomen: Sally wordt tot over haar oren verliefd op de knappe man, maar voor ze hem kan hebben moet eerst de vloek verbroken worden.

Practical Magic
is opgezet als komedie, maar het is ook weer geen dijenkletser geworden. In feite weet regisseur Griffin Dunne soms niet goed welke kant het met het scenario op moet. Nu en dan lijkt het weer op een zeemzoet familie-epos als Sense and Sensibility, maar daar liepen volgens mij geen levende doden in rond. Het scenario is wat aan de onlogische kant, en het lijkt wel of de makers vooral proberen om er een showcase voor het acteertalent van Bullock en Kidman van te maken. Maar ook zij schijnen spijtig genoeg niet te weten waar het met het verhaal naartoe moet, en dat is spijtig. Een iets strakkere regie en een iets minder gecompliceerde plot hadden hier een boeiende prent van kunnen maken; nu is het vis noch vlees geworden. De film bevat enkele leuke sequenties, maar er ontbreekt toch iets aan het geheel. Het acteerwerk is doorgaans wel okee te noemen, maar wie zich een tweede While You Were Sleeping had voorgesteld, zal bedrogen uitkomen.

BEELD EN GELUID
Op het 5.1-geluid valt bijzonder weinig aan te merken. De dialoog klinkt zuiver, en interfereert niet echt met de ruimtelijke effecten. Waar de geluidstrack wel enorm tot zijn recht komt is in de overigens zeer mooie muziek van Alan Silvestri. Het beeld is redelijk scherp te noemen, de kritische kijker zal echter af en toe een lichte vorm van blokvorming bemerken, en de donkere scènes zijn soms wel érg donker en weinig detailrijk. De film op één kant van de DVD persen en de extra's op de andere kant was, door het kleine volume van deze laatste, toch niet zo'n briljant idee, en men had hier toch beter een dual layer-disc van gemaakt. Afgezien daarvan hebben we geen echte barslechte negatieve commentaren op de technische afwerking van deze release.

EXTRA'S 
Dit is een flipper disc, maar men is zo verstandig geweest om de film aan de ene kant te zetten en de extra's aan de andere kant. Parallel met de film is er een commentaartrack met regisseur Griffin Dunne, producer Denise Di Novi, actrice Sandra Bullock en componist Alan Silvestri. Er zit echter wel bijzonder weinig coherentie in de uitleg, en het lijkt wel alsof deze is opgenomen in verschillende sessies. Ook sluit de commentaartrack bij wijlen geheel niet aan bij de actie op het scherm. Dit is dus maar snel in elkaar gedraaid om ermee te kunnen uitpakken. De extra's op de B-kant zijn kwalitatief iets beter, maar toch nog niet wat je zou noemen een schoolvoorbeeld. In de sectie "The Cauldron" vind je twee featurettes, "Making The Magic" en "Casting The Spell", niets meer dan twee aangedikte trailers, afgewisseld met interviewfragmenten waarin de cast en crew elkaar uitvoerig met schouderklopjes overladen. Bovendien zijn deze enkel in het Engels en niet in het Nederlands ondertiteld. Er is ook nog één bijzonder korte trailer zonder ondertitels whatsoever.

CONCLUSIE
Geen grootse film, maar toch niet het débâcle waarvoor deze in de pers soms versleten werd.



cover




Studio: Warner

Regie: Griffin Dunne
Met: Sandra Bullock, Nicole Kidman, Dianne Wiest, Stockard Channing, Aidan Quinn

Film:
5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
7321931163224


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaartrack
• 2 featurettes
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij