:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOPRANOS, THE - SEIZOEN 6, DEEL 1
SOPRANOS, THE - SEIZOEN 6, DEEL 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-12-07
TV-SERIE
Vele ingewijden en trouwe fans van de serie meenden te weten dat de fantastische vijfde reeks van dit oppermachtig hedendaags maffia-epos wel degelijk het laatste in de rij was. Veel nodeloze paniek, want bedenker David Chase toverde een lach op meerdere gezichten toen men het nieuws van een 6de en finale seizoen bekend maakte. Onder grote druk van zijn broodheren en de roep van de enorme fanbasis is uiteindelijk beslist om dit paradepaardje van HBO waardig af te sluiten. The Sopranos hebben zich nooit veel aangetrokken van het televisielandschap en het lijkt soms alsof er een eeuw tussen twee nieuwe seizoenen ligt. Seizoen 6 is zelfs in twee delen opgesplitst. De eerste 12 afleveringen hebben de Amerikanen reeds achter de kiezen en verschijnen nu bij ons in deze box. De finale 8 (recente bronnen spreken over 9) episodes komen in maart 2007 op de Amerikaanse buis.

Qua verhaallijn kunnen en willen we eigenlijk weinig kwijt. Wel moet gezegd dat van over de plas veel kritiek kwam op de kwaliteit van deze 12 episodes. Ongegrond, zo blijkt, want na het bekijken van dit toch wel volwaardig te noemen seizoen waren wij eens te meer onder de indruk van de gedetailleerde en ingewikkelde verhaallijnen alsook van het klassevolle acteerwerk en de buitengewone regie. David Chase is er altijd duidelijk over geweest dat hij met elk seizoen de sfeer van de eerste reeks wilde oproepen, een werkwijze die de show geen windeieren heeft gelegd met ongeveer 10 miljoen (!) kijkers per aflevering. In seizoen 6 zien we Tony opnieuw het gevecht aangaan om z'n beide families op het rechte pad te houden. Capo Paulie krijgt het hoog in z'n bol en Consigliere Silvio krijgt de zware taak om de rol van interim-boss in te vullen. Christopher op z'n beurt kampt nog steeds met z'n zware verlies uit het vorige seizoen en stort zich opnieuw (zij het niet zonder succes) op z'n filmscript. De New York-situatie van Johnny Sack met de cliffhanger aan het einde van seizoen 5 doet meer kwaad dan goed en Uncle Junior is nog steeds aan de seniele kant. Ook het vernoemen waard is de prachtige verhaallijn omtrent Vito Spatafore's privéleven, inclusief z'n homosexuele escapades. Een prachtige vertolking trouwens door Joseph Gannascoli. Alhoewel Tony en Carmela elkaar opnieuw gevonden hebben, zijn er op Stag Rail Road 633, North Caldwell, eveneens de nodige problemen. Kiest Tony ervoor om z'n zoon AJ door het College te helpen of dient hij hem te aanvaarden als z'n (onvermijdbare) opvolger? Dochterlief Meadow zorgt eveneens voor de nodige problemen en Carmella leeft in voortdurende tweedstrijd tussen haar luxueuze leventje en de manier waarop haar man ervoor zorgt dat ze op geen dollar meer of minder hoeft te kijken.

U mag er zeker van zijn beste maffia-liefhebbers, seizoen 6 zit weer vol met de nodige wacks, clips, hits, pops en zal u ruim 600 minuten aan uw stoel kluisteren. Het is een seizoen op zich, maar toch zal u zich niet van de mening kunnen ontdoen dat het de voorbode is van een waardige afsluiter van de beste tv-serie uit de laatste twee decennia. Een afsluiter waarin New Jersey-boss Tony Soprano een allesbehalve rooskleurig einde krijgt? Alleen David Chase en z'n coscenaristen kunnen daarop antwoorden.

BEELD EN GELUID
Alhoewel bij HBO nog steeds de even hoge kwalitatieve technische eisen gesteld worden, viel het ons op dat het beeld nogal aan de donkere kant is. Een bewuste keuze of niet, hinderlijk is het bezwaarlijk te noemen. Voorts nog steeds een mooi anamorf breedbeeld dat qua scherpte en contrast z'n gelijke niet kent in het televisielandschap.
Qua geluid opnieuw een 5.1-mix die eigenlijk weinig meerwaarde biedt. Deze serie is vooral dialooggedreven en vooral de voorste kanalen doen het meeste werk. De achterste luidsprekers worden vooral aangesproken voor de soundtrack of om tijdens bepaalde scènes een iets ruimtelijker geluidsbeeld te creëeren. Het stereobeeld komende van je 3 frontspeakers is perfect gebalanceerd en bezorgt je een volwaardige geluidsbeleving.

EXTRA'S
Net zoals bij het grootste deel van de HBO-releases wordt er niet of nauwelijks aandacht geschonken aan de extra's. Ook hier opnieuw 'slechts' 4 audiocommentaren: in de episode Join The Club door Edie Falco, Jamie-Lynn Sigler en Robert Iler, in episode Luxury Lounge door schrijver Matthew Weiner, in episode The Ride door Michael Imperioli, Tony Sirico en schrijver Terence Winter, ein episode Kaisha ten slotte door bedenker David Chase.

CONCLUSIE
Seizoen 6 is het perfecte eerste deel van het finale Sopranos-universum en laat ons reikhalzend uitkijken naar de laatste 8 (9 ?) afleveringen van dit machtige misdaad-epos. Op technisch vlak valt er HBO niks te verwijten, op vlak van het bonusmateriaal des te meer. En voor we het vergeten geven we hier nog graag een advies aan de Sopranos-leek: laat de 2 verzamelboxen van de eerste 4 en de eerste 5 seizoenen liever links liggen. Wacht tot er een verzamelbox met de volledige Sopranos-collectie verschijnt: de enige correcte aanschaf!


cover
Studio: Warner

Regie: Diversen
Met: James Gandolfini, Edie Falco, Michael Imperioli, Lorraine Bracco, Steve Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn DiScala, Aida Turturro, Dominic Chianese

Film:
9/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
640 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932836158


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Engels CC
Extra's:
• 4 audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij