:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GAME OF DEATH
GAME OF DEATH
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-11-01
FILM
Tijdens de opnames van Game Of Death kreeg Bruce Lee de aanbieding om Enter The Dragon te draaien waarop de productie van Game Of Death werd stilgelegd. Nadat Enter The Dragon was afgewerkt, stierf Bruce Lee waardoor de andere film nooit vervolledigd kon worden. Zo'n dertig minuten aan scènes met Bruce Lee werden tot dan toe bij elkaar gefilmd waarvan in de uiteindelijke montage zo'n 11 minuten overbleven. In 1978 werden nieuwe en bijkomende scènes met een dubbelganger opgenomen, en zo kon de prent in extremis toch nog gereleased worden. Hier en daar werd een shot van Lee uit en andere film gebruikt of werd zijn hoofd nogal lomp op het lichaam van de dubbelganger geplaatst. Desalniettemin bevat Game Of Death een aantal spectaculaire gevechtscènes waarvan de finale (met de echte Bruce Lee) het meest in het geheugen gegrift zal blijven. Het verhaal in een notendop: de populaire filmster Billy Lo (Bruce Lee) wordt op de filmset neergeschoten door onderwereldfiguren nadat hij geweigerd heeft toe te treden tot hun syndicaat. Vrienden van Lo zetten een complete uitvaart in scène, maar Lo leeft nog en zint op wraak.

BEELD EN GELUID
Game Of Death krijgt een 2.35:1 beeldformaat dat bovendien anamorf is. De kwaliteit is redelijk goed te noemen, rekening houdend met de ouderdom en de staat waarin de oorspronkelijke opnames zich bevonden. Af en toe merk je wel wat ruis en doffe kleuren maar afgezien hiervan is dit best een goede transfer. Het geluid is een Dolby Digital 5.1 track (448 kbps), heeft een beperkt bereik en gaat niet echt diep door in de lage tonen. De surrounds worden nauwelijks of niet aangesproken en dat maakt dus dat de actie in de voorste kanalen gepositioneerd wordt. Filmmuziek, dialogen en effecten klinken helder en verstaanbaar maar komen wat gedateerd over.

EXTRA'S
Deze DVD is een pareltje op het gebied van bonusmateriaal. Zo bestaat deze release uit twee schijfjes waarop de extra's netjes verdeeld worden. De eerste disc bevat naast uiteraard de film eveneens een audiocommentaar door Hong Kong Cinema Expert Bey Logan die reeds bij de voorgaande Hong Kong Legends releases reeds commentaartracks voor zijn rekening nam. Zijn bijzondere kennis van zaken maken dat dit een informatieve en interessante track is om naar te luisteren. Voorts krijgen we een geanimeerde biografie van Bruce Lee boordevol achtergrondweetjes, vijf verwijderde scènes inclusief alternatieve begincredits en uitgebreider einde, en trailers met bijhorende informatie van andere Hong Kong Legends titels.

De tweede schijf bevat de overige extra's en hier treed je als het ware binnen in de pagode bestaande uit vijf verdiepingen. De eerste verdieping krijgt de naam "Gate To Enlightenment" en bevat een Game Of Death Retrospective documentaire, uitleg over de geschiedenis van "Jeet Kune-Do" (Bruce Lee's vechtstijl) en een galerij met productiefoto's. Gaan we een verdieping hoger komen we in de "Temple Of The Praying Mantis" die originele en recente bioscooptrailers en TV-spots bevat. Halverwege de pagode komen we op de derde verdieping "Temple Of The Tiger" genaamd. Hier staat de figuur van Dan Inosanto (tegenspeler en leerling van Bruce Lee) centraal. Over hem krijgen we volgende extra's voorgeschoteld: een biografie, een documentaire "Warrior and Teacher", en een seminarie "Jeet Kune-Do" (40 min.). Interviews ontbreken niet op deze schijf; deze krijgen we te zien op de vierde verdieping "Temple Of Gold". Interviews met Taky Kimura ("Keeping The Flame Alive") en George Lazenby ("Reflections Of The Master") staan op het programma. Daarnaast bevindt er zich hier nog een montage die bestaat uit fragmenten achter de schermen. "Temple Of The Unknown" is de laatste halte; we hebben de vijfde verdieping bereikt. Deze herbergt een boeiende documentaire "Legacy Of The Dragon" (46 min.) genaamd, een uitgebreide making of met interviews en beelden achter de schermen. "Game Of Death Revisited" is een 40 minuten durende alternatieve montage op basis van Bruce Lee's eigen aantekeningen. Het geheel wordt afgerond met een biografie van tegenspeler Kareem Abdul Jabbar.

CONCLUSIE
Game Of Death is een buitenbeentje in het oeuvre van Burce Lee vermits het grootste deel van de film na zijn dood werd ingeblikt met een dubbelganger. Desondanks kan dit de pret niet bederven en worden we opnieuw getrakteerd op enkele hoogstaand gechoreografeerde martial-arts gevechtscènes die in het geheugen van elke filmliefhebber zullen gegrift blijven. De presentatie op DVD is prima afgezien van het geluid dat net boven de middelmaat uitreikt. Het beeld is beter van kwaliteit en toont een goede anamorfe transfer. De extra's zijn echt enorm de moeite waard en maken dat deze release in geen enkele collectie mag ontbreken.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Robert Clouse
Met: Bruce Lee, Colleen Camp, Dean Jagger, Gig Young, Kareem Abdul Jabbar

Film:
6/10

Extra's:
10/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973, 1978

Leeftijd:
16

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664004272


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
Disc 1:
• Film
• Geanimeerde biografie Bruce Lee
• Vijf verwijderde scènes inclusief
alternatieve begincredits en
uitgebreider einde
• Audiocommentaar door Hong Kong
Cinema expert Bey Logan
• Trailers van andere Hong Kong
Legends titels

Disc 2:
• "Game Of Death" Retrospective
• De geschiedenis van "Jeet Kune-Do"
• Fotogalerij
• Trailers
• TV spots
• Biografie van Dan Inosanto
• Documentaire over Dan Inosanto:
"Warrior and Teacher"
• "Jeet Kune-Do" seminarie door
Dan Inosanto
• Interview Taky Kimura: "Keeping
The Flame Alive"
• Interview George Lazenby: "Reflections
Of The Master"
• Montage met fragmenten achter
de schermen
• Documentaire "Legacy Of The Dragon"
• "Game Of Death" Revisited
• Biografie Kareem Abdul Jabbar

Andere recente releases van deze maatschappij