:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURB YOUR ENTHUSIASM - SEIZOEN 5
CURB YOUR ENTHUSIASM - SEIZOEN 5
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2006-12-17
SERIE
Omwille van de tegenvallende kijkcijfers (naar verluidt zowat 50 % minder kijkers) zag het er lange tijd naar uit dat dit vijfde seizoen het laatste zou worden van Curb Your Enthusiasm, gelukkig werd onlangs beslist om toch nog een zesde seizoen te gaan opnemen. Wij hebben er eerlijk gezegd het raden naar wat de oorzaak kan zijn van de tegenvallende kijkcijfers aangezien dit vijfde seizoen voor ons wellicht het beste tot nu toe is. We krijgen tien vaak erg grappige afleveringen die grotendeels opgehangen werden aan de zoektocht van Richard Lewis naar een nieuwe nier. Aflevering 3: The Christ Nail en 8: The Ski Lift behoren ongetwijfeld tot het beste dat wij de laatste maanden op humor vlak te zien kregen. Wederom een aanrader!

AFLEVERINGEN
Bij het vijfde seizoen krijgen we 10 afleveringen op 2 schijfjes:

Disc 1:
Episode 1: The Larry David Sandwich
Een bijna-doodervaring zet Larry zwaar aan het denken en zijn gepieker over de zin van het leven krijgt een wanhopig randje wanneer zijn vader een schokkend geheim onthult. Tegelijkertijd lanceert Leo's delicatessen een nieuw broodje dat naar Larry vernoemd is maar helaas lust Larry zelf de ingrediënten niet.

Episode 2: The Bowtie
Larry roept de hulp in van een privé detective om informatie over zijn verleden op te snorren. Hij krijgt enkele politiek incorrecte tegenslagen te verwerken wanneer hij een hond adopteert ,die Wanda als racistisch bestempelt, en van zijn voetstuk valt als voorstander van de lesbische zaak.

Episode 3: The Christ Nail
Larry koopt een beha voor Maria, zijn huishoudster. Geen slimme zet want hij haalt er zich meteen de woede van haar wraakzuchtige echtgenoot, Jesus, mee op de hals. Enkel een paar luidruchtige steunzolen een een rekwisiet uit een film kunnen hem nu nog redden.

Episode 4: Kamikaze Bingo
Larry schendt de eer van een Japanse kunsthandelaar door diens bewering te betwisten dat zijn grootvader, een veteraan uit WOII, een kamikazepiloot was. Met zijn povere verzoeningspoging gooit Larry enkel olie op het vuur. Daarnaast koestert Larry het vermoeden dat er geknoeid wordt met het bingospel in tehuis van zijn vader.

Episode 5: Lewis Needs A Kidney
Richard Lewis wordt voor het blok gezet: hij moet een nieuwe nier krijgen of anders... Zowel Larry als Jeff blijken perfecte donors, maar daarom staan ze elkaar nog niet te verdringen rond de operatietafel.

Episode 6: The Smoking Jacket
Richard Lewis blijkt een comateuze neef te hebben, Larry's verjaardagsbede wordt verhoord! Larry vermoedt dat het geschenk dat zijn vader voor hem had bedoeld, in verkeerde handen terechtkwam en hij verwisselt zijn chique kamerjas met die van een levende legende...

Disc 2:
Episode 7: The Seder
De seidermaaltijd die Cheryl organiseert om Pasen te vieren, draait uit op een ramp: een oude vrouw verliest het bewustzijn, een kind stikt bijna en Larry zet de boel op stelten door een notoir seksueel delinquent uit te nodigen en in de clinch te gaan met een dokter uit de buurt, waarvan hij vermoedt dat hij regelmatig zijn krant steelt.

Episode 8: The Ski Lift
De tijd dringt voor Richard Lewis en zijn neef ligt nog steeds in een coma. Larry onderneemt wanhopige pogingen om in een goed blaadje te staan bij de directeur van een niertransplantatieconsortium zodat Richard naar de top van de donorlijst verhuist, en hijzelf zijn nier kan behouden.

Episode 9: The Korean Bookie
Larry waagt, zonder succes, een gokje bij de plaatstelijke Koreaanse bookmaker die hij er later van verdenkt Jeffs hond ontvoerd te hebben. Nooit te beroerd om klappen te incasseren voor zijn team ontpopt Larry zich tijdens een bruiloft van vrienden als de allergrootste ezel.

Episode 10: The End
Larry wordt een ander mens tijdens zijn familiaire ontdekkingsreis naar Arizona. Een a-typisch ontbaatzuchtige daad draait faliekant uit... Larry ziet zich gedwongen om enkele belangrijke levensknopen door te hakken.

BEELD EN GELUID
We kunnen herhalen wat we vaststelden bij de vorige seizoenen: de scherpte en het kleurcontrast zijn redelijk goed te noemen zonder indruk te maken. De Dolby Surround 2.0-track geeft de dialogen weer zoals we mogen verwachten, de track voldoet zeker voor een dergelijke tv-serie. Wederom zijn de diverse afleveringen niet van chapters voorzien.

EXTRA'S
Als extra krijgen we twee interessante documentaires, The History Of Curb... So Far (29.37 minuten) en The History Of Curb... Even Better (24.20 minuten). Beide documentaires gaan dieper in op het ontstaan en de evolutie van Curb Your Enthusiasm. Zowat iedereen die van dichtbij of ver bij de serie is betrokken, komt aan het woord.

CONCLUSIE
Wie nog geen fan was van de serie zal het ook niet worden door dit vijfde seizoen, wie echter de vorige seizoenen wist te smaken zal nu ook weer kunnen smullen. Wat ons betreft de beste Curb Your Enthusiasm-box tot nu toe.


coverStudio: Warner

Regie: Robert B. Weide, Larry Charles, David Steinberg, Bryan Gordon
Met: Larry David, Jeff Garlin, Cheryl Hines, Richard Lewis

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
300 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931821759


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Zweeds, Grieks, Hongaars, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• Documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij