:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHEF! - DE COMPLETE SERIE 1
CHEF! - DE COMPLETE SERIE 1
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2006-12-27
SERIE
Ah, Derek. Let me explain the order of things for you. There's the aristocracy, the upper class, middle class, working class, dumb animals, waiters, creeping things, head lice, people who eat packet soup, and then you."

Aan het woord: Gareth Blackstock, England's meest verbaal getalenteerde meesterkok en tevens eigenaar van het culinaire hoogtepunt 'Le Château Anglais'. Gareth (rol op het lijf geschreven van de sublieme komie Lenny Henry) is een perfectionist als het op z'n kookkunsten aankomt, en spaart daarvoor kost nog moeite. Jammer genoeg voldoet zelfs het beste personeel bijlange niet aan zijn kwalitatieve eisen waardoor hij geregeld in een scheldtirade onsteekt die z'n gelijke niet kent. Kelners, sommeliers, koks, sous-chefs, ja zelfs de klanten moeten het ontgelden wanneer ze volgens Blackstock schromelijk over de schreef gaan. O wee als je als gast in het Château het zout durft te vragen om daarmee Gareth's meesterwerk te onteren, een verbale waterval van beledigingen zal je deel zijn.

Alvorens je Chef! bekijkt als de serie over een kok die enkel beledigingen uit, laat ons alvast stellen dat deze show véél meer in z'n mars heeft. Henry bezit immers het schaarse talent om een zodanig hatelijk, onuitstaanbaar karakter toch de nodige positieve menselijke karaktertrekken mee te geven. Waarlijk een 'chef you love to hate'. Vooral z'n sidekick Everton krijgt het zwaar te verduren, je kan het nog het best vergelijken met een geupdate versie van het duo Fawlty-Manuel uit het legendarische Fawlty Towers. Er is slechts één persoon waarvoor Blackstock de duimen moet leggen, z'n ultieme tegengewicht die de schaal perfekt in balans brengt: z'n vrouw Janice (een ijskoele Caroline Lee Johnson). Want ook al speelt hij de tiranieke über-chef, buiten z'n restaurant is hij een hopelijk klein vogeltje dat onder de vleugels dient genomen te worden door z'n echtgenote. Het toevoegen van dat stukje kwetsbaarheid aan het Blackstock-karakter was opnieuw één van show's sterke punten.

Het geheel wordt dus zonder moeite gedragen door Lenny Henry, een Britse komiek die begin de jaren '90 zodanig succesvol was dat hij de overstap waagde naar de States om daar volledige te floppen. Het zou zowat het beste zijn wat hem kon overkomen, want nadat hij met hangende pootjes terugkeerde naar England schreef hij voor zichzelf deze prachtrol van de arrogante chef-kok: een meesterzet. De serie hield het jammer genoeg slechts 3 seizoenen vol, waarvan dit eerste veruit het beste te noemen is.

De 6 afleveringen van dit eerste seizoen duren telkens ongeveer een half uur en bezitten geen onderverdeling in hoofdstukken. Bij aflevering 4 werd er door Warner jammer genoeg een schromelijke fout gemaakt. The Big Cheese is immers zo'n 5 minuten te kort. De scène waarin Gareth toch de befaamde Stilton-kaas te pakken krijgt ontbreekt volledig. Personen die meer info bezitten over het hoe en waarom van deze ongelukkige ingreep kunnen ons steeds contacteren op bovenstaand emailadres.

AFLEVERINGEN
De titels van de afleveringen zijn:

1. Personnel
2. Beyond The Pass
3. Subject To Contract
4. The Big Cheese
5. Fame Is The Spur
6. Rice And Peas

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van dit eerste seizoen is niet om naar huis over te schrijven. Er is te veel grain aanwezig en ook de vuiltjes in het beeld zijn niet te tellen. Er is af en toe serieuze edge enhancement merkbaar en de kleuren zijn aan de fletse kant. De aspect ratio is een doodnormale 1.33:1, en er werd dus hoegenaamde niks ondernomen om het beeld op te kuisen. Jammer, maar uiteraard nog steeds iets beter dan de doorsnee aflevering op tv.
Een doodnormale surroundtrack zonder veel wow-effecten, maar alles perfekt verstaanbaar en dit op een aanvaardbaar volume. De nadruk ligt op het de frontspeakers en het stereo-effect zonder sprake van enige spreiding van het geluidsbeeld.

EXTRA'S
Een volwaardige aflevering, zijnde een kerstspecial getiteld: A Bird In The Hand. Hierin gaan Gareth en Janice op zoek naar betaalbare kalkoenen en eindigt het geheel in een feelgood kerstsfeer. Jammer genoeg is dit ook de enige extra.

CONCLUSIE
Deze klepper uit de BBC's Comedy Collection die velen onder ons een warm hart toedragen is nu eindelijk uit op dvd, jammer genoeg met een onvergeeflijke transfert-fout in aflevering 4. Beeld is van mindere kwaliteit en als enige extra is er een kerstspecial aanwezig.


cover
Studio: Warner

Regie: John Birkin
Met: Lenny Henry, Caroline Lee-Johnson, Roger Griffiths, Claire Skinner

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
AL

Speelduur:
210 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932865202


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Kerstspecial: A Bird In The Hand

Andere recente releases van deze maatschappij