:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIABOLIQUE
DIABOLIQUE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-01-10
FILM
Nicole (Simone Signoret) en Christina (Véra Clouzot) geven beiden les in een kostschool die duidelijk haar beste tijd heeft gehad. Michel Delassalle (Paul Meurisse), de directeur, is niet alleen gehuwd met Christina, hij houdt er ook een affaire op na met Nicole. Wanneer beide vrouwen genoeg krijgen van zijn tiranniek gedrag besluiten ze Michel te verdrinken in een badkuip om hem daarna in het zwembad van de school te dumpen. Als het zwembad een paar dagen later wordt drooggelegd is het lichaam echter verdwenen. Wanneer de gepensioneerde politiecommissaris Alfred Fichet (Charles Vanel) opduikt staan de zenuwen helemaal gespannen...

Bij het zien van de titel Diabolique denkt u misschien aan het misbaksel uit 1996 met Sharon Stone en Isabelle Adjani in de hoofdrollen. Hier gaat het echter om de originele film Diabolique (Les Diaboliques), één van de meesterwerken die tijdens de jaren '40 en '50 gedraaid werden door maestro Henri-Georges Clouzot (Le Corbeau, Quai Des Orfèvres, Le Salaire De La Peur)

Ondanks het feit dat diverse hoofdpersonages antipathiek zijn op het karikaturale af, weet Diabolique tot de laatste minuut te boeien. Naast de magistrale mise en scène / zwart wit fotografie weet Diabolique zovele jaren later nog steeds hoge ogen te gooien door het erg spannende verhaal dat oorspronkelijk als boek verscheen onder de naam Celle Qui N'était Plus van de auteurs Pierre Boileau en Thomas Narcejac. Kort na de publicatie waren diverse regisseurs erg geïnteresseerd in de verfilming van het boek, Clouzot (weleens de Franse Hitchcock genoemd) kon echter op de valreep de rechten binnenhalen terwijl zijn belangrijkste "concurrent" om de rechten binnen te halen, Alfred Hitchcock, met lege handen achterbleef. Uiteindelijk wist ook Hitchcock zijn slag te slaan, hij kocht namelijk de rechten op een ander boek van Boileau en Narcejac om het in 1958 te verfilmen als het legendarische Vertigo. Alhoewel Hitchcock voor velen, terecht, de grootmeester bij uitstek is van het thriller genre, is het maar de vraag of deze Diabolique nog beter zou geworden zijn met hem als regisseur, zelf durven wij het alvast te betwijfelen. Clouzot weet suspense, een snuifje humor en wat horror te vermengen tot een overtuigend en meeslepend geheel. Toch is Diabolique geen perfecte film. Het acteerwerk is redelijk maar niet uitmuntend (geef ons maar een actrice als Jeanne Moureau in plaats van Simone Signoret) en de personages blinken niet uit in subtiliteit, zo is het Michel Delassalle personage ééndimensionaal op het irritante af. Over de de (bij momenten ongewone) interactie tussen de diverse hoofdpersonages zijn we dan weer wel te spreken.

BEELD EN GELUID
Over de beeld- en de geluidskwaliteit kunnen we, zeker als we rekening houden met de leeftijd van de film, tevreden zijn. Zowel het contrast als de scherpte zijn goed te noemen. De hoeveelheid grain of aliasing valt goed mee. De originele Franstalige Dolby Digital 1.0-track is vrij van ruis en voldoet voor een film als Diabolique.

EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we het stellen met drie schamele trailers voor Under Milk Wood, The Professor en Maigret Et L'Affaire Saint-Fiacre. Gelukkig krijgen we wel een mooie hoes (voorkant) die quasi identiek is aan die van de Criterion-release.

CONCLUSIE
Eén van de beste Europese thrillers ooit krijgt een dvd release met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Een aanrader, des te meer gezien deze release voor minder dan 10 euro te koop is.


coverStudio: Paradiso

Regie: Henri-Georges Clouzot
Met: Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse, Michel Serrault, Jean Brochard, Charles Vanel

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410501071303


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij