:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 24 - SEIZOEN 5
24 - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-01-23
SERIE
SPOILERS VOOR WIE SEIZOENEN 1 TOT 4 NIET HEEFT GEZIEN.
[spoilers]Jack Bauer (Kiefer Sutherland) is dood. Of, dat denken toch de meesten. In zijn strijd tegen top-terrorist Habib Marwan, uitgebreid beschreven in seizoen 4 heeft Jack noodgedwongen het Chinese grondgebied moeten binnendringen: hij is manu militari op de ambassade binnengevallen om er - een kwestie van hoogdringendheid, wat dacht u? - een gevaarlijke terrorist uit te schakelen. Een bewakingscamera heeft echter zijn gezicht gezien, en de Chinese regering, daarin gesteund door de nieuwe president Charles Logan (Gregory Itzin), die Jack al niet te gunstig gezind is, eist diens uitlevering. Jack wordt echter gedood voor de ogen van de agent die hem zou overdragen aan de Chinezen... Wanneer die onverrichter zake is afgedropen, zorgt een shot adrenaline er echter voor dat Jack terug onder de levenden is, maar hij zal zijn leven moeten slijten als balling, niet gesteund door welke overheidsdienst dan ook. En slechts vier mensen weten de ware toedracht achter Jacks verdwijning: Tony Almeida (Carlos Bernard), Michelle Dessler (Reiko Aylesworth), Chloe O'Brian (Mary Lynn Raskjub) en voormalig president David Palmer (Dennis Haysbert). Dus niet zijn dochter Kim (Elisha Cuthbert), noch zijn vriendin Audrey Raynes Heller (Kim Raver): voor hen is de onwetendheid eerder een zegen dan een vloek, want al wie nog in contact komt met Jack Bauer, haalt zich daar in het beste geval een hoop problemen mee op de hals.[/spoilers]

 

MILDE SPOILERS VOOR DE EERSTE PAAR AFLEVERINGEN VAN SEIZOEN 5
Een klein beetje de eerste aflevering spoilen kan volgens ons geen kwaad, want zowat alle media hebben hier reeds over bericht. Als U het "grote geheim" van aflevering 1 echter nog niet kent, liefst skippen.

[spoilers]Jack woont ondergedoken in een arbeiderswijk vlak bij een petroleum-raffinaderij, waar hij een nieuwe vriendin heeft, en bijna op dagelijkse basis ruzie maakt met haar zoontje. Dan begint de veelbesproken liquidatie van enkele belangrijke figuren uit de vorige seizoenen: president Palmer (Dennis Haysbert) wordt voor de ogen van zijn broer Wayne (D.B. Woodside) doodgeschoten, Michelle's wagen ontploft en Tony laat er nét niet het leven in. Ook Chloë (Mary Lynn Rajskub) is een doelwit, maar ze kan door stom geluk aan de dood ontsnappen. Op een camera wordt gezien hoe Jack Bauer de schutter is die Palmer heeft geraakt. Bill Buchanan (James Morrison), nu het hoofd van CTU, moet een opsporingsbevel uitvaardigen tegen Jack; Chloe, die als één van de wenigen nog contact met Jack heeft, kan hem waarschuwen dat de grond te heet onder zijn voeten wordt. Toch heeft de top van CTU door dat de man die al ontelbare keren zijn leven voor Amerika heeft geriskeerd, toch niet schuldig kan zijn aan de moord op één van zijn beste vrienden, en (surprise surprise) er blijkt daar toch wel een complot achter te zitten, zekers... Jack heeft geen tijd om over zijn vrienden te rouwen, want zijn inzet is méér dan gewenst wanneer er tijdens de ondertekening van een anti-terreurverdrag door president Logan en zijn Russische ambtsgenoot Suvarov (Nick Jameson) een groep van Russische ultra-nationalisten, onder leiding van de Russische terrorist Vladimir Bierko (Julian Sands) de passagiers van de luchthaven van Los Angeles gijzelt.
Jack kan zich in het gebouw werken, en nog voor de ondertekening van het verdrag kan de uit de doden opgestane agent de gijzeling tot een relatief goed einde doen aflopen. Maar dan verneemt hij dat de gijzeling slechts een alibi is opdat de Russische terroristen hun hand zouden kunnen leggen op een ultiem wapen: een voorraad bussen met Sentox, een uiterst dodelijk zenuwgas, waarmee ze miljoenen doden zouden kunnen maken om hun argumenten kracht bij te zetten, niet alleen bij de Russen zelf, maar ook bij de vermaledijde Amerikanen waarvan de president net alle hulp aan Rusland heeft toegezegd. Waar de terroristen gaan toeslaan is niet duidelijk, maar de enige man die een bruikbaar spoor heeft, is Jack Bauer, die in eer wordt hersteld en zijn oude 'hobby' weer mag herstarten, namelijk het ondervragen van mensen zonder rekening te houden met de conventie van Genève. Jacks verrijzenis doen echter een paar wenkbrauwen fronsen, niet alleen bij zijn vriendin Audrey Heller-Raines (Kim Raver), maar ook bij zijn dochter Kim (Elisha Cuthbert), die net in de handen van een gladde psychiater is gevallen die haar zogezegd haar jeugdtrauma's laat verwerken. Het complot reikt dit keer tot in de hoogste regionen, en president Logan heeft al zijn handen vol met de verzorging van zijn emotioneel labiele vrouw Martha (Jean Smart), die net uit een psychiatrische inrichting is ontslagen.
[/spoilers]"I'm done talking with you, you understand me? You have read my file, first thing I'm gonna do, I'm gonna take out your right eye, and then I'm going to move over and take out your left and then I'll cut you, and I'm going to keep cutting through you until I get the information that I need. Do you understand me? So for the last time: where is the nerve gas?" - "Ondervragingstechnieken", cursus gedoceerd door Jack Bauer, ex-CTU. Les één...
Het gebeurt niet vaak dat een thrillerreeks na vier seizoenen nog veel toevoegt aan wat er reeds eerder getoond is. 24 is de uitzondering op de regel; we kunnen met een gerust hart zeggen dat dit vijfde seizoen in zowat alles het vijfde seizoen overtreft. Met dit seizoen hebben we nu Amerika zien geterrorizeerd worden door de volledige verzameling ABC-wapens, die in handen zijn gekomen van zowat alle mogelijke extremistische terreurgroeperingen ter wereld, van uiterst links tot uiterst rechts op het spectrum. Jack Bauer heeft daarbij zowat aan elke kant van de wet gestaan, met nochtans altijd het welzijn van het Amerikaanse volk in zijn achterhoofd, maar ziet er geen graten in om daarvoor eender wat of wie op te offeren, al dan niet hoogstpersoonlijk door hemzelf eerst tot filet américain vermalen.


In tegenstelling tot andere cultreeksen van de laatste jaren, zoals Lost, waar de scenaristen de pedalen inderdaad zoals de titel suggereert, verloren zijn, is het vijfde seizoen van 24 back to basics. In tegenstelling tot de vorige seizoenen draait het geheel rond één min of meer consistente plot, waarbij de nevenplots daar allemaal rechtstreeks naartoe leiden, zelfs een uitzondering als de verhaallijn rond de zenuwzieke zus van Lynn McGill (Sean Astin) vindt uiteindelijk zijn conclusie in de hoofdplot. Dus: geen loslopende luipaarden, paranoïde seksmaniakken die zich in het hutje in het bos verstoppen, en in tegenstelling tot (seizoen 3), waarin het verhaal tweemaal heropgestart wordt, maar toch persoonlijk één van mijn favorieten blijft, gaat de actie ditmaal in één lijn door, zij het dat de slechteriken van dienst, Bierko (Julian Sands) en Christopher Henderson (Peter Weller) elkaar aan de kop van het peloton regelmatig afwisselen, met Jack dan telkens als eerste achtervolger. Waar wel hoe langer hoe meer mee wordt gerokken is met het real-timeaspect, vooral dan de finale van deze reeks kan onmogelijk nog binnen het kader van 24 uur passen. Akkoord, er moet al eens een toegift gedaan worden om de verhaallijn niet nodeloos te rekken en elk uur weer een cliffhanger van formaat af te leveren, maar na het bekijken van dit seizoen moeten we toch besluiten dat Chloë O'Brian een appartement heeft boven het gebouw van CTU, er virtueel geen snelheidsbeperking bestaat op de Californische wegen, én bovendien Los Angeles eigenlijk in werkelijkheid niet veel groter is dan pakweg Zaffelare, maar toch over een internationale luchthaven beschikt.
Het eerste seizoen van 24 dateert nog van vóór de gebeurtenissen van 11 september 2001, maar seizoen na seizoen is de dreiging van massa-terrorise als maar groter geworden, en de maatregelen die de veiligheidsdiensten in de reeks nemen alsmaar draconischer. Kregen de makers in seizoen 4 nog naar het hoofd geslingerd dat het nog maar eens moslimterroristen waren die kerncentraaltje-smelt wilden spelen op Amerikaans grondgebied, is de "strijd tegen het terrorisme" wat onpersoonlijker geworden, en worden de Russkies (of toch een regenade factie ervan) ditmaal naar voor geschoven als de onwaarschijnlijke boosdoeners. Bovendien krijgen we met Charles Logan (Gregory Itzin) een president van meer dan dubieuze kwaliteit naar voor geschoven, waarbij de analogie met een welbepaalde, op het ogenblik van het schrijven van deze review spijtig genoeg nog steeds zittende, president, pijnlijk duidelijk is. Itzin speelde zijn rol als "slechte" president overigens zodanig goed, dat hij tijdens zijn privé-leven er hinder van ondervond: klienteel die dezelfde horeca-gelegenheden bezochten, konden het niet laten om hem de huid vol te schelden.En dit verschil tussen werkelijkheid en fictie is iets wat 24 blijft achtervolgen. Er wordt door mensenrechtenorganisaties nogal eens hevig van leer getrokken tegenover de soms ronduit baldadige ondervragingstechnieken die Jack Bauer hanteert, en vele menen dat het imago van de veiligheidsdiensten zoals die in deze reeks geportretteerd worden, rechtstreeks verband houden met onder meer daden van buitensporig geweld bij politie-arrestaties, de behandeling van terreurgevangenen in detenciecentra zoals Guantanamo (maar daar zal in seizoen 6 overigens nog wel een hartig woordje over gesproken worden) en het manifest gebrek aan rechten voor de verdediging. Wij denken persoonlijk dat het gewetenonderzoek dat Amerika op dat gebied eens dringend moet voeren, in een véél bredere maatschappelijke context thuishoort dan in een - weliswaar populaire - televisie-fictiereeks.
Aan goeie casting is het bij 24 nooit gebrek. Terugkerend uit de vorige seizoen zijn onder meer Chloë O'Brian, sinds seizoen 3 het lelijke eendje van CTU dat intussen een prachtige zwaan is geworden, zij het dan wel een zwaan met een machinegeweer, knuffelbeer Edgar Stiles (Louis Lombardi), een gezapige goedzak, Curtis Manning (Roger R. Cross), een compleet integere fields agent die toch niet te beroerd is om te leren van de officieel niet meer bij CTU werkende Jack Bauer, Jude Cicollela (Mike Novick) en de nieuwe grote baas van CTU, de pragmatische Bill Buchanan (James Morrison) maken opnieuw hun opwachting, samen met een kleinere gastrol voor de immer meerwaarde biedende - zij het vaak alleen op esthetisch niveau - Elisha Cuthbert als Kim Bauer; allen staan ze aan de startlijn van deze nieuwe 24-marathon, in gezelschap van onder meer voornoemde Sean Astin, Julian Sands, Robocop Peter Weller, maar ook met de uitstekend spelende Jean Smart als first lady Martha Logan, en actrice Jayne Atkinson die als Karen Hayes vanuit Homeland (binnenlandse zaken) orde op zaken moet komens tellen in CTU, maar zich toch ook van haar mees pragtmatische kant toont. Of ze allen de finish halen, en zo ja, of dat heel is of in stukjes, dat gaan we nu eens niet spoilen, zie. En dat de makers van 24 de inbreng van hun fans appreciëren, mag blijken uit het feit dat publiekslieveling Glenn Morshower als de persoonlijke assistent van de president, Aaron Pierce, niet alleen terugkomt - en daarmee één van de weinige karakters is die totnogtoe in alle seizoenen zijn opwachting maakte - maar ook een licht aangedikte rol toebemeten krijgt.
 
BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de High Definition- en Dolby Digital 5.1 transfer waarmee 24 werd opgenomen, straalt af op de dvd-release. Er blijft veel detail zichtbaar, ook in de helft van de reeks die zich 's nachts afspeelt; de zwarttinten zijn diep genoeg en leveren een prima contrast, maar soms zat er toch wel nét een ietsje meer in, meen ik. Ruis of pixelisatie is niet merkbaar, ook al omdat de inmiddels klassieke spreiding van 4 afleveringen per disc genoeg ruimte laat voor deftige compressie. Desondanks ogen de kleuren, en dan vooral de tinten van de huid, rauw en realistisch, zoals je bij deze reeks niet anders verwacht.

De Dolby Digital 5.1-track is erg immersief, met uiteraard hopen non-stop actie en zware bassen die de explosies begeleiden, die natrillen tot in de onderbuik. Vooral de evenwichtige mix weet te overtuigen: waar nodig vliegen de kogels in het rond, maar er wordt even goed discreet gebruik gemaakt van de surrounds om het hectische werkkabaal op CTU weer te geven. De dialoog blijft overal helder verstaanbaar, en de muziek van huiscomponist Sean Callery staat nog steeds overeind als een huis. Het geweld contrasteert met de strategisch geplaatste stiltes, waarvan één zeer opvallende, waarin één van de hoofdpersonages in de laatste seconde van een aflevering het loodje legt (op het einde van afleverling 12, de klok stopt zelfs met tikken...)
 EXTRA'S
En alweer worden we verblijd met een selectie aan extra's die nagenoeg gelijk is aan die van de R1-versie, zij het dan dat er geen promo voor seizoen 5 op staat (die stond op de release van seizoen 4, noch voor seizoen 6 (die was bij het ter perse gaan van deze discs nog niet beschikbaar). Ditmaal zijn 11 afleveringen van 12 audiocommentaren voorzien voorzien (ééntje van twee), met daarin diverse leden van cast en crew, maar op de boekjes staan deze niet altijd aangegeven. De geselecteerde afleveringen zijn:

 • 1 (eentje met acteur Kiefer Sutherland (Jack Bauer) en regisseur Jon Cassar, een andere met diezelfde Jon Cassar en producent Howard Gordon),
 • 4 (uitvoerend producenten Joel Surnow en Michael Loceff),
 • 6 (producent David Fury en acteur John Allen Nelson (Walt Cummings))
 • 8 (scenarist/producent Evan Katz en regisseur Brad Turner)
 • 9 (producent Tim Iacofano en acteur Julian Sands (Vladimir Bierko))
 • 10 (acteurs Jean Smart en Gregory Itzin (mevrouw en mijnheer Logan))
 • 11 (scenariste Nicole Ranadive en scenario-supervisors Matt Michnovetz en Duppy Demetrius)
 • 15 (regisseur Jon Cassar en productie-designer Joseph Hodges)
 • 18 (producent Howard Gordon en actrice Mary Lynn Rajskub (Chloë O'Brian))
 • 21 (scenarist Manny Coto en actuer Jude Ciccollela (Mike Novick))
 • 24 (bedenker Bob Cochran en acteur Gregory Itzin (Charles Logan))Vooral de mooie selectie aan acteurs, zowel de nieuw beslagen paarden op het 24-ijs als de anciens, zijn qua toevoeging redelijk waardevol, en zullen voor de fans allicht geen kat in een zak zijn. Inhoudelijk zijn ze iets inzichtsvoller dan die op het vorige seizoen, alleen is het verrassend dat Kiefer Sutherlands bijdrage eigenlijk zo minimaal is. Vooral de commentaartrack van Itzin en Smart steekt er bovenuit; de twee acteurs hebben blijkbaar vroeger nog samen op de planken gestaan, en zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Al even roemrucht als de audiocommentaren zijn de verwijderde en alternatieve scènes. Ditmaal vinden we er iets minder terug dan anders (23 om precies te zijn), goed voor 39 minuten oftewel bijna een hele aflevering extra kijkplezier. We zullen ons maar onthouden van inhoudelijk commentaar over de scènes zelf, kwestie dat we te grote plotwendingen zouden kunnen verraden, maar de scènes zijn zowel via seamless branching terug in de aflevering te plaatsen, als allemaal apart te bekijken per disc, of nog eens bij elkaar op disc 7, samen met ditmaal commentaar scenarist/producent Stephen Kronish en editor Scott Powell.Dan krijgen we het echte bonusmateriaal op disc 7 voorgeschoteld. Naast de reeds eerder vernoemde verwijderde scènes vinden we hier vier documentaires terug. In Supporting players (21 min.) is een compilatie met interviewfragmenten van castleden die maar enkele afleveringen een rol speelden in deze reeks, zoals Louis Lombardi (Edgar Styles), William Devane (James Heller), de onvermijdelijke Glenn Morshower (Aaron Pierce), Carlos Bernard (Tony Almeida), maar ook enkele iets belangrijkere rollen zoals Mary Lynn Rajskub (Chloë), Roger R. Cross (Curtis Manning) en James Morrison (Bill Buchanan) komen aan het woord. Interessanter is dat in een tweede documentaire ook Unsung heroes: 24 camera department (40 min.) eens aan het woord komen. Ze vertellen ons voornamelijk over de de bijzondere manier van filmen voor 24 - al naargelang welke scène er moet worden ingeblikt, moet de crew buiten wachten tot het ongeveer de juiste tijd van de dag is. De klemtoon in de reportage ligt dan ook bij de buitenopnamen. In de documentaire Music by Sean Callery" (10 min.) Hierin toont de huiscomponist met een fragmentje uit het vijfde seizoen  - de scène waarin Jack en Audrey elkaar voor het eerst zien.- aan dat een toevoeging van radicaal andere achtergrondmuziek een scène compleet een ander emotioneel register kan meegeven. Soms ook met desastreuze gevolgen... In de documentaire Logan's retreat (6 min.) tenslotte zien we hoe de set van Logan's buitenverblijf in LA werd gebouwd, en vooral hoe het contrasteert met dat van Palmer in één van de vorige seizoenen.

Ter gelegenheid van de 100ste episode krijgen we nog een 7 minuten durende montage met de spectaculairste momenten uit 5 jaar 24, blijkbaar gemaakt ter ere van het één of ander gelegenheidsfeestje. En mocht U nog niet weten dat Jon Cassar ter gelegenheid van 5 jaar 24 een uitvoerig behind the scenes-fotoboek heeft laten maken, dan weet U het nu, na het bekijken van een promospot van een minuut, samen met wat voorbeeldprints.
CONCLUSIE
Op gebied van dvd kan 24 als schoolvoorbeeld dienen hoe het uitbrengen van een tv-serie op dvd wél moet. Het vijfde seizoen is zonder tegenspraak het beste totnogtoe, één opeenstapeling van cliffhangers, cliffhangers, en nog eens cliffhangers. De verwijderde scènes en de achtergronddocumentaires maken van deze 24-box bijna een verplichte aankoop. Alleen jammer dat het boekje tjokvol spoilers staat en de technische informatie inzake commentaartracks e.d. niet klopt.
 cover
Studio: Fox

Regie: Jon Cassar, Brad Turner, Ken Girotti, Rodney Charters, Tim Iacofano, Bryan Spicer, Kevin Hooks
Met: Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Kim Raver, Gregory Itzin, Jean Smart, William Devane, Roger R. Cross, Louis Lombardi, Sean Astin, Carlos Bernard, James Morrisson, Elisha Cuthbert, D.B. Woodside, Julian Sands, Peter Weller, Jude Cicollela

Film:
9,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
987 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626023777


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 11 afleveringen met 12 commentaartracks
• Documentaire "Supporting players"
• Documentaire "Unsung heroes: 24 camera department"
• Documentaire "Music by Sean Callery"
• Documentaire "Logan's retreat"
• 23 Verwijderde scènes
• Promofilm "24: 100th episode reel"
• Promospot boek "24: Behind the scenes" + preview samples

Andere recente releases van deze maatschappij