:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROME - SEIZOEN 1
ROME - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2007-03-04
SERIE
Vierhonderd jaar na de stichting van de Republiek is Rome de rijkste en derhalve machtigste stad ter wereld. Een bruisende metropool met zowat één miljoen inwoners, het middelpunt van een immens rijk.

Nadat hij de Gallische stammen heeft verslagen staat Caesar op het punt terug te keren naar Rome, waar hij erg populair is bij het gewone volk. Na zijn militaire successen in verafgelegen gebieden wil hij nu orde op zaken stellen in Rome zelf. Het principe van de Republiek, gedeelde macht, blijkt in gevaar door de alomtegenwoordige corruptie en de vele uitspattingen. De machthebbers van de Romeinse Republiek krijgen het, zoals te verwachten valt, benauwd als ze horen over Caesars plannen. Al snel beginnen enkele conservatieve senatoren onder leiding van Pompeius Magnus plannen te smeden om de opgang van hun rivaal te stuiten. Als Caesar een verbod om met zijn troepen naar Rome terug te keren naast zich neerlegt, vormt dat het begin van een bloederige machtsstrijd die uiteindelijk tot het einde van de Romeinse republiek zal leiden...Wie zich afvroeg hoe een samenwerking tussen HBO (de maker van de beste tv-series van de laatste 10 jaar) en de BBC (het televisie-instituut bij uitstek) er zou uitzien hoeft niet langer in onzekerheid te leven: het resultaat is er, het heet Rome en is zoals te verwachten fantastisch.

Dat het maken van het eerste seizoen van Rome heel wat voeten in de aarde heeft gehad, lijkt ons een knoert van een understatement. Naar verluidt kreeg HBO een eerste script voor de serie reeds eind jaren 90 in handen maar de hoge kostprijs en de thematiek (die hen niet onmiddellijk een onderwerp leek waarin de gemiddelde tv-kijker geïnteresseerd was of zou raken) zorgden ervoor dat de er niets mee werd aangevangen. Het succes van de film Gladiator en de financiële input van de BBC (ongeveer 15 miljoen dollar) zorgden er uiteindelijk voor dat het prestigieuze project groen licht kreeg. De 100 miljoen voor de 12 afleveringen uit dit eerste seizoen werden in ieder geval erg goed besteed: Rome ademt op iedere moment, op elke vierkante centimeter beeld, kwaliteit en klasse uit. De sublieme begingeneriek behoort tot de beste van de laatste jaren (als mogelijk concurrenten denken we voornamelijk aan Boomtown en Dexter). We gaan door met het acteerwerk dat, hoe kan het ook anders bij een HBO-productie, verbluffend is. In tegenstelling tot een deel van de andere recente HBO-series (Big Love en Entourage in het bijzonder) moet Rome het doen, zonder dat dit ook maar één moment invloed heeft op het niveau van het acteerwerk, met een aantal minder bekende acteurs die u misschien wel zal herkennen uit één of andere film, maar waarvan u wellicht de naam schuldig zal moeten blijven. De bekendste naam/gezicht uit de cast is wellicht Ciaran Hinds (Miami Vice, Munich) die hier schittert als Caesar. Acteur Kevin Mckidd, erg goed als Lucius Vorenus, maakte zijn debuut als Tommy in Trainspotting. Het meest werden we bij Rome echter gecharmeerd door Ray Stevenson (Titus Pullo) die eerder ondermeer te zien was in King Arthur van regisseur Antoine Fuqua.U zegt meer schoon volk? Zeker en vast: "Creator" John Milius mag er dan wel bij momenten een dubieus gedachtengoed op na houden, hij staat bij ons nog steeds goed aangeschreven voor zijn bijdrage aan Apocalypse Now, Conan The Barbarian en diverse films uit de Dirty Harry franchise. Voor Rome weet Milius samen met Bruno Heller (scenario-credit voor de meeste afleveringen) tot een erg fijn resultaat te komen. Ook al klinken de hoofdverhaallijnen u wellicht bekend in de oren (tenzij u helemaal niet heeft opgelet in de les geschiedenis) toch weet Rome te verrassen en te overtuigen. Op inhoudelijk vlak krijgen we niet alleen levensechte personages met de nodige diepgang, maar ook talloze interessante verhaallijnen die de kijker doen snakken naar meer.

Over naar het regievlak waar we een aantal interessante namen terugvinden. Regisseur Michael Apted (regie van de eerste drie afleveringen) wist ons te charmeren met films als Gorillas In The Mist en Gorky Park, maar was ook verantwoordelijk voor miskleunen als The World Is Not Enough (na Die Another Die ongetwijfeld en Tomorrow Never Dies ongetwijfeld de slechtste Bondfilm) en Extreme Measures. Na regiewerk voor Deadwood, The Sopranos en The Wire kreeg onze jeugdheld Timothy Van Patten (een status die hij te danken heeft aan zijn rol naast Lee Van Cleef in de campy 80's ninjaserie The Master) ook de mogelijkheid om een aflevering (Pharsalus) van Rome te regisseren.

Meer nog dan bij een serie met een hedendaagse setting zijn de decors en de kostuums van groot belang bij een historische serie als Rome. Gelukkig zijn er kosten nog moeite gespaard om tot een erg overtuigend resultaat te komen. In de legendarische Cinecitta Studios in Rome, waar de meeste 60's-sandalenfilms werden gedraaid, is Rome tot leven gebracht op een set van verschillende hectaren. Voor het eerste seizoen is ook door de kostuumafdeling hard gewerkt met meer dan 4000 kledingstukken tot gevolg.

De realistische sfeer, de prachtige muziek, de interessante personages, het sublieme acteerwerk en de erg boeiende verhaallijnen zorgen ervoor dat Rome een serie is die u moet gezien hebben.AFLEVERINGEN
Het eerste seizoen van Rome bestaat uit de volgende 12 afleveringen:

Disk I:
1. The Stolen Eagle
52 v.C. Caesar heeft net Gallië veroverd. Centurion Lucius Vorenus (Kevin Mckidd) en Legionair Titus Pullo (Ray Stevenson) krijgen de opdracht om de gestolen gouden standaard van het leger op te sporen.

2. How Titus Pullo Brought Down The Republic
Pullo's gedrag veroorzaakt een straatrel die de impasse tussen Pompeius en Caesar doorbreekt.

3. An Owl In A Thornbush
Het besluit van Pompeius om Rome voorlopig aan Caesar over te laten, dwingt de patriciërsfamilies om partij te kiezen.

Disk II:
4. Stealing From Saturn
Pompeius houdt gevechtsoefeningen buiten de stad, Atia organiseert een verwelkomingsfeestje voor Caesar en ook Vorenus heeft iets te vieren.

5. The Ram Has Touched The Wall
Vorenus moet zijn carrière herzien, terwijl Atia driftig comploteert om Caesar en Servilia uit elkaar te halen.

6. Egeria
Antonius krijgt een aanlokkelijk aanbod van Pompeius, Atia probeert het bij te leggen met Servilia.

Disk III:
7. Pharsalus
Opnieuw zien Caesar en Pompeius hun kansen keren, Atia schakelt Octavia in om Servilia om een gunst te vragen.

8. Caesarion
Caesar komt met Vorenus en Pullo in Egypte aan, waar hij een alliantie smeedt met Cleopatra.Disk IV:
9. Utica
Caesar keert triomfantelijk naar Rome terug; Vorenus zet zich schrap voor een krachtmeting; Servilia probeert een geheim omtrent Caesar te ontsluieren.

10. Triumph
Caesar wordt met pracht en praal tot keizer gezalfd. Vorenus en Pullo stippelen hun toekomst binnen het nieuwe Rome uit.

Disk V:
11. The Spoils
Terwijl Pullo afdaalt in de onderbuik van Rome; oogst Vorenus de beloning voor zijn trouw aan Caesar.

12. Kalends Of February
Door zijn verdediging van Caesar belandt Vorenus in een onverwachte machtspositie, Servilia ruimt de laatste hindernis voor haar ambitieuze wraakplan op.BEELD EN GELUID
Zowel wat de beeld- als de geluidskwaliteit betreft benadert deze release de perfectie. We krijgen een beeldtransfer die hoge ogen gooit op alle vlakken: zowel de scherpte, het contrast, de kleurverzadiging als het zwartniveau zijn erg goed. Ruis, edge enhancement of andere fouten zijn er niet te vinden. Ook de geluidskwaliteit is uitstekend met een goede spreiding en laag. Deze Engelstalige Dolby Digital 5.1-track behoort dan ook zeker tot de beste die wij tijdens een tv-serie konden beluisteren.

EXTRA'S
Terwijl de meeste Warner/HBO-releases slechts matig weten te scoren op het gebied van extra's krijgen we hier een uitgave die hoge ogen weet te gooien. Eerst een vooral is er de prachtige verpakking die bestaat uit verschillende delen: een digipack die in een houten box zit waarrond een kartonnen sleave past. Binnenin de digipack vinden we een boekje met de belangrijkste personages en de korte inhoud van de verschillende afleveringen . We beginnen de echte extra's met maar liefst 8 commentaartracks die allemaal de moeite lonen: Aflevering 1, 2, 7 en 12: commentaar door Bruno Heller (producent / schrijver) en Jonathan Stamp (adviseur), Aflevering 5: commentaar door Ray Stevenson (de acteur die de rol van Titus Pullo vertolkt) Aflevering 8: commentaar door Steve Shill (de regisseur van de aflevering), Aflevering 9: commentaar door Jermey Podewsa (regisseur van de aflevering) en Aflevering 11: commentaar door hoofdrolspeler Kevin McKidd. Naast de audiocommentaren krijgen we nog een pak andere extra's. Zo heeft iedere aflevering een informatief ondertitelspoor vol historische weetjes. Op de eerste disk krijgen we de featurette Friends, Romans, Countrymen (11 minuten) waarin de belangrijkste personages geïntroduceerd worden. Disc vier heeft de boeiende shot x shot: De Triomf van Caesar (22 minuten) voor ons in petto. Daarin krijgen we te zien wat er allemaal komt kijken bij het opnemen van een moeilijke scène. Ook op disk vijf krijgen we een shot x shot featurette, ditmaal voor aflevering 11, genaamd Shot x shot: Gladiator (23 minuten). We krijgen informatie over de scène in de arena waarbij Titus Pullo het moet opnemen tegen een aantal gladiatoren. Op het zesde schijfje krijgen we om te beginnen de informatieve achter-de-schermen-documentaire The Rise of Rome (23 minuten) die aandacht heeft voor heel wat aspecten van de productie zoals de decors, de kostuums en de militaire training van de acteurs. De extra's worden afgesloten door When in Rome (22 minuten), een documentaire over de cultuur van het oude Rome en een fotogalerij met een 50-tal beelden uit de serie.CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Rome is op alle vlakken een top-release, niet meer dan logisch dus dat deze uitgave een plaats kreeg in het eindejaarslijstje van ondergetekende voor 2006.


cover
Studio: Warner

Regie: Michael Apted, Julian Farino, Allen Coulter, Alan Poul, Tim Van Patten, Steve Shill, Jeremy Podeswa, Alan Taylor, Mikael Salomon
Met: Kevin Mckidd, Ray Stevenson, Ciaran Hinds, James Purefoy, David Bamber, Indira Varma, Polly Walker, Kenneth Cranham, Tobias Menzies

Film:
9,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931821711


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Featurettes
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij