:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIE HARD 2 - DIE HARDER
DIE HARD 2 - DIE HARDER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-13
FILM
In Die Hard 2: Die Harder hebben McClane en zijn vrouw de ruzies uitgepraat. Deze keer speelt het verhaal zich af op de luchthaven van Washington D.C. waar hij zijn vrouw zal opwachten die op één van de aankomende vluchten zit. Dit is echter niet gerekend op een bende criminelen die de luchthaven via hoogstaande computertechnologie gijzelt. Blijkbaar hebben ze hun oog laten vallen op een vlucht met een speciale passagier. Hiervoor gaan ze tot het uiterste en voeren ze hun plan meedogenloos uit. McClane is opnieuw the wrong guy at the wrong place at the wrong time en vat een persoonlijk onderzoek aan naar de daders. Dit valt niet in goede aarde bij de luchthavenpolitie die hem maar een bemoeizuchtige ettertje vinden. Wanneer hij toch met resultaten afkomt, gaan de poppen aan het dansen en komen de twee partijen tegenover elkaar te staan. McClane gaat tot het uiterste om de aankomende vluchten te laten landen vermits de brandstof uitgeput raakt. Opnieuw barst een hevige en spannende strijd los tussen McClane en de misdadigers.

BEELD EN GELUID
Net als bij Die Hard krijgt de film hier een anamorf 2.35:1 beeldformaat dat er vrij goed uitziet maar toch niet geheel gevrijwaard wordt van enige onvolmaaktheden. Soms is het contrast niet helemaal perfect geregeld en ogen de kleuren wat flets. Filmgrain is eveneens aanwezig. Printbeschadigingen ontbreken geheel. Zowel de bitrates van de Dolby Digital 5.1 (384 kbps) als de DTS 5.1 (754 kbps) worden niet volledig benut. Desondanks klinken beide tracks redelijk goed waarbij het grootste deel op de voorste kanalen gefocused is met een correct gebruik van de surrounds. Het valt eveneens op dat het geluid tijdens de actiescènes niet voldoende impact blijkt te hebben. Dit heeft te maken met het feit dat het subwooferkanaal haast niet aangesproken wordt (een foutje op de disc misschien?).

EXTRA'S
De release van Die Hard 2 bestaat uit twee discs met een interessante audiocommentaar door regisseur Renny Harlin die met plezier terugblikt. De commentaar kent haast geen pauzes waardoor het verteltempo voldoende hoog blijft.

De tweede schijf bevat een uitgebreide documentaire "The Making of Die Hard 2" (23 min.) met heel wat beelden achter de schermen en interviews. De promotionele featurette (4 min.) behandelt zowat dezelfde thema's maar dan korter. Het profiel van de slechterikken uit de film wordt nader bekeken in de featurette "Villain's Profile" (6 min. 30), met toelichting van acteur William Sadler. De toevoeging van vier verwijderde scènes is best leuk maar het wordt al gauw duidelijk dat het schrappen ervan een wijze beslissing was. Voorts krijgen we nog twee featurettes voorgeschoteld die onder meer storyboardsequenties en behind the scenes beelden bevatten en meer uitleg verschaffen over het totstandkomen van de speciale effecten bij twee scènes. Eveneens leuk om te zien zijn de verschillende "Side by Side Comparisons" waarbij je een scène bekijkt in de diverse stadia van de opname. Het lijstje van extra's wordt vervolledigd met vier bioscooptrailers en een interview (6 min. 45) met regisseur Renny Harlin.

CONCLUSIE
Die Hard 2 is een leuke actiefilm zonder meer. Heb je de vorige versie nooit aangeschaft, doe je er goed aan deze nieuwe re-release in huis te halen vermits de extra's deze keer wel talrijk aanwezig zijn.

(Wat de geluidstrack betreft, zullen wij ons bevragen bij Fox. Meer nieuws hierover volgt.)


cover
Studio: Fox

Regie: Renny Harlin
Met: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, William Atherton, Reginald VelJohnson, Franco Nero, William Sadler, John Amos, Dennis Franz, Art Evans, Fred Dalton Thompson, Tom Bower, Sheila McCarthy

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626010753


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Hebreeuws
Extra's:
Disk 1:
• Audiocommentaar van regisseur
Disk 2:
• Documentaire "The Making of Die Hard 2"
• Featurette "The Making of Die Hard 2"
• Featurette "Villain's Profile"
• Vier verwijderde scènes
• Featurette "Breaking the Ice"
• Featurette "Chaos on the Conveyer Belt"
• Uitleg special effects
• Interview met regisseur Renny Harlin
• 4 originele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij