:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWIN PEAKS - SEIZOEN 2
TWIN PEAKS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2007-06-13
SERIE
We hebben er verduiveld lang op moeten wachten maar eindelijk is het tweede seizoen van Twin Peaks een feit. Aanslepende perikelen omtrent de uitgaverechten en getouwtrek tussen verschillende rechthebbenden en filmdistributeurs hebben voor een flinke vertraging gezorgd. Fans van de legendarische tv-serie hebben maar liefst vijf jaar moeten wachten op het vervolg van het in 2002 op dvd uitgegeven eerste seizoen.

In het tweede seizoen neemt David Lynch een stapje terug om de regie van de meeste afleveringen over te laten aan diverse collega's. Hierdoor is het tweede seizoen visueel en inhoudelijk iets minder samenhangend dat het eerste. Toch blijft overal de unieke sfeer stevig overeind door de kleurrijke personages en de bizarre, surrealistische droomsfeer die tot in de kleinste details aanwezig is. Na de terugkomst van FBI-agent Dale Cooper (Kyle MacLachlan) in het Great Northern Hotel wordt hij door een mysterieuze aanvaller neergeschoten. Cooper overleeft het incident en terwijl hij herstelt, duikt uit het niets een reus op die hem enkele bizarre aanwijzingen over de moord op Laura geeft. Na een brand in de molen blijken enkele bewoners - en mogelijke verdachten - vermist te zijn. Ook wordt Laura Palmer's geheime dagboek gevonden. Daarin staan details die Laura in een geheel ander daglicht stellen.

Na enkele afleveringen draait het verhaal een beetje in rondjes en krijgen we vooral een personality show te zien waarin droomsequenties en vreemde rituelen mekaar afwisselen. Zelfs met een dosis hallucinogene paddestoelen achter de kiezen krijg je als kijker kop-noch-staart aan vele gebeurtenissen. Wie hier doorheen kijkt zal zich echter rot amuseren met het nog steeds unieke karakter van de serie. Bovendien is het erg leuk om Samson uit Carnivale in zijn bekendste rol opnieuw aan het werk te zien. Het einde van de reeks stelt ook een beetje teleur en komt als gehaast over.

BEELD EN GELUID
De oorspronkelijke masters in 1.33:1-verhouding werden digitaal opgewaardeerd en dat merk je. De serie kan uiteraard niet verbergen een product te zijn van de jaren negentig, maar de beeldscherpte en de zwartwaarden werden mooi bijgestuurd en ogen beter dan ooit. Filmgrain werd hier en daar tot een minimum herleid en compressiefouten blijven zo goed als overal achterwege. Het geluid kreeg een Dolby Digital 5.1-bewerking mee en focust zich vooral op het centerkanaal en de twee voorste speakers. De sub neemt heel sporadisch deel aan de actie en de surrounds kleuren het geluidsbeeld waar nodig. Technisch is deze release zeker in orde.

EXTRA'S
Wat meteen opvalt is de andere vormgeving van de dvd-box. Jammer genoeg zien seizoen 1 en 2 er redelijk verschillend uit, waardoor ze in de kast geen mooi geheel vormen. Dat is jammer en een beetje zonde als je weet dat de uitgever verschillende jaren de tijd heeft gehad om hierover na te denken. Dit gezegd zijnde kijken we even naar de extra’s. Jammer genoeg stellen ook die een beetje teleur. Geen boeiende making of, geen achter de schermen en ook geen featurettes met recente opnames van de castleden. De Interviews en Diepte-Interviews waarvan sprake is op de cover nemen per stuk niet meer dan vier minuten in beslag en geven een eerder tamme indruk, waarbij slechts met mondjesmaat nuttige details vrijgegeven worden. De zogenaade LogLady Introductie die volgens de cover optioneel kan aan- en uitgeschakeld worden bij elke aflevering, ontbreekt bij bijna de helft van de meer dan twintig afleveringen. De Script Notities en het unieke Archiefmateriaal zijn alweer een verderzetting van de holle beloftes op de hoes en stellen voor de zoveelste maal niet veel voor. Na vijf jaar wachten heb je als kijker beslist recht op meer en beter. Pure schande en een grote teleurstelling!

CONCLUSIE
Het tweede en laatste seizoen van Twin Peaks is, ondanks de inhoudelijk rotslechte extra's, een must-have voor ieders dvd-collectie. Stap gewoon blindelings de winkel binnen en graai die box in één sierlijke beweging mee. Dan kunnen ook eindelijk die grijs gespeelde VHS-banden de vuilnisbak op. Hopelijk verschijnt er ooit in de toekomst een schitterende box die heel de serie herbergt, en ons overstelpt met leuke extra's. Misschien iets voor op HD-DVD of Blu-ray? De tijd zal het leren...


coverStudio: Paramount

Regie: Caleb Deschanel, David Lynch e.a.
Met: Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Lara Flynn Boyle, Sherilyn Fenn, Warren Frost, Peggy Lipton, James Marshall, Everett McGill, Jack Nance, Kimmy Robertson, Ray Wise, Joan Chen

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
16

Speelduur:
1036 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865553206


Beeldformaat:
1.33:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Interviews & Diepte-Interviews
• LogLady Introductie
• Script Notities
• Archiefmateriaal

Andere recente releases van deze maatschappij