:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LARA CROFT - TOMB RAIDER
LARA CROFT - TOMB RAIDER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-01-18
FILM
Tomb Raider, al jarenlang een fenomeen in de pc- en consolewereld, verscheen vorig jaar op het witte doek. Het zat er trouwens aan te komen dat Lara Croft ooit wel eens verfilmd zou worden. Angelina Jolie neemt deze rol voor haar rekening en het moet gezegd, een betere actrice hadden ze niet kunnen treffen. Jolie ziet er niet alleen sexy en onweerstaanbaar uit, net zoals Lara Croft trouwens, de rol is haar bovendien op het lijf geschreven. De camera toont ons waar mogelijk telkens het haast perfecte lichaam van Jolie, niet dat we dat erg vinden, helemaal niet, maar het is soms een beetje teveel van het goede. Voorts houdt regisseur Simon West de regieteugels strak in handen en weet hij de actiescènes goed in beeld te brengen. Veel diepgang zit er niet in het verhaal en de personages zijn ook al stereotiep en van karton, maar dat hadden we ook wel verwacht. Tomb Raider is puur entertainment, met goede speciale effecten en boordevol actie. Een sequel zal niet lang op zich laten wachten, vermoeden we. Het verhaal dan: Lara Croft woont samen met haar butler Hilary en informaticus Bryce in een groot kasteel. Lara, die de dood van haar vader nog niet helemaal verwerkt heeft, ontdekt op een dag tussen zijn oude spullen een mysterieuze antieke klok. Via een bevriend archeoloog kan Lara een afspraak maken met ene Manfred Powell, een specialist in klokken, die bijzonder geïnteresseerd is. De klok zo blijkt kan de dimensies van tijd en ruimte openen en wordt al jaren gezocht door de organisatie Illuminati. Het tijdstip waarop deze dimensie geopend kan worden, doet zich eens om de vijfduizend jaar voor. Twee partijen gaan in allerijl op zoek naar de sleutels die op twee verschillende plaatsen verborgen liggen. De zoektocht leidt ze naar enkele oude tempels in Cambodja én naar het ijskoude Siberië. Lara's taak bestaat erin om de sleutels buit te maken en ze te vernietigen, maar de leden van de Illuminati zijn nooit ver uit de buurt.

BEELD EN GELUID
De technische kant van deze release is voortreffellijk. De film wordt gepresenteerd in het originele 2.35:1-beeldformaat en is bovendien anamorf op de dvd gezet. De beeldkwaliteit is uitstekend, haarscherp, gedetailleerd, met mooie kleuren en solide zwarttinten. De prent dateert van vorig jaar dus de kwaliteit van de print is goed, zonder beschadigingen. Compressiefouten zijn ook nergens te bespeuren. Minieme filmgrain is wel heel af en toe zichtbaar maar is zeker niet storend. De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) klinkt heel doeltreffend en benut ten volle alle beschikbare kanalen waarbij de surrounds efficiënt worden aangesproken voor achter- en sfeergeluiden in split-surround. De songs en filmmuziek klinken krachtig en ondersteunen het geheel perfect. Puike transfer.

EXTRA'S
De vele extra's op deze dvd worden ons in geanimeerde menu's gepresenteerd mét Dolby Digital 5.1-geluid. Mooi zo. Behalve de audiocommentaar hebben alle extra's Nederlandse ondertitels. Digging Into Tomb Raider (Nederlands ondertiteld - 25 min. 30) is een making-of die ons achter de schermen van de film voert met beelden en interviews met cast en crew. Crafting Lara Croft (Nederlands ondertiteld - 7 min.): om in de huid van Lara Croft te kruipen diende Angelina Jolie zich te onderwerpen aan een reeks fysieke trainingen. We kijken even mee in de trainingszaal waar ze met een persoonlijke trainer haar oefeningen doet. Stunts (Nederlands ondertiteld - 9 min. 30): uit dit filmpje leren we dat Angelina Jolie het meeste stuntwerk zelf heeft gedaan! Visual Effects (Nederlands ondertiteld - 20 min.): bijzonder informatieve filmpjes met uitleg over de speciale effecten in acht scènes. Are You Game? (Nederlands ondertiteld - 8 min.): deze featurette vertelt meer over het ontstaan van het computerspel aan de hand van interviews met onder meer de makers van het spel bij Eidos.

Audiocommentaar
(Engels ondertiteld): regisseur Simon West geeft commentaar bij een aantal specifieke scènes. De informatie is interessant, maar er vallen iets te veel pauzes. Verwijderde scènes (Nederlands ondertiteld - 7 min.): vier stuks die bovendien een anamorf 2.35:1-beeldformaat hebben. Alternatieve filmopbouw: een alternatieve opening van de film (2 min.). Muziekvideo: U2 "Elevation" (4 min.). Easter Egg (Nederlands ondertiteld - 2 min.): een makkelijk te vinden Easter Egg (verborgen extra) toont ons een kort interview met Angelina Jolie en haar vader Jon Voight. 

DVD-ROM Features: beschik je over een dvd-ROM op de pc, dan  kan je bovendien nog een aantal leuke en informatieve extra's bekijken, o.a. een Tomb Raider Timeline met een overzicht van de ontwikkelingen van het computerspel en de film, een Chronicles Game Demo, een uitgebreid archief en een weblink naar Online Experience. De hoofdbrok is het archief waar je door mooie geanimeerde 3D-menu's geleid wordt met achtergrondmuziek van Graeme Revell. Het archief is onderverdeeld in verschillende rubrieken. 1. Behind the scenes: vijf onderwerpen worden aan de hand van tekst nader toegelicht; elke rubriek bevat tevens een filmpje of interview. 2. The Movie (tekst): het verhaal - Lara Croft - Cast en crew informatie - Fotogalerij met beelden uit film - Fotogalerij met schetsen, ontwerpen, decors - Overzicht gebruikte songs. 3. Interviews: Angelina Jolie - Simon West - Noah Taylor - Iain Glenn. Zij praten over hun ervaringen tijdens de opnames en de personages die ze vertolken. 4. Downloads (Windows en Macintosh): screensaver - 8 knappe Wallpapers (resoluties 640x480, 800x600, 1024x768). Explore Lara's World: via 360° animaties kan je zelf rondlopen in Lara's huis of één van de sets in IJsland of Cambodja een bezoekje brengen. Webring: enkele foto's van Lara Croft-websites.

CONCLUSIE
Tomb Raider is een pure amusementsfilm en slaagt met glans in dat opzet. De dvd is technisch dik in orde, zowel beeld- als geluidstransfers scoren hoog en de extra's zijn zeer uitgebreid en interessant. Een aanrader!


cover
Studio: Paramount

Regie: Simon West
Met: Angelina Jolie, Jon Voight, Iain Glenn, Noah Taylor

Film:
6,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865556122


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Digging Into Tomb Raider
• Crafting Lara Croft
• Stunts
• Visual Effects
• Are You Game?
• Audiocommentaar door regisseur
• 4 verwijderde scènes
• Alternatieve filmopbouw
• Muziekvideo U2
• DVD-ROM Features
• Easter Egg

Andere recente releases van deze maatschappij