:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 300
300
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2007-08-29
FILM
We schrijven het jaar 480 vóór Christus. De sadistische en op macht beluste Perzische koning Xerxes (Rodrigo Santoro) stuurt zijn sadistische miljoenenleger uit om heel Griekenland in te palmen. De moedige koning Leonidas (Gerard Butler) ziet een overgave helemaal niet zitten en besluit tegen de zin van de Spartaanse raad in om met een leger van driehonderd van zijn beste manschappen naar Thermopylae te trekken. Op deze rotsige plek kunnen de Spartanen profiteren van een strategisch belangrijke ligging, maar ondanks dit enorme voordeel beseffen de vrouwen en kinderen thuis dat het een bloedige zelfmoordmissie is...

"Prepare for glory!"

"This is Sparta!" schreeuwt hoofdrolspeler Gerard Butler vol overgave aan het begin van 300 en vanaf dan is de toon gezet. Regisseur Zack Snyder slaagt erin om net als bij zijn briljante remake van George A. Romero's Dawn Of The Dead de kijker onmiddellijk bij de lurven te grijpen en mee te nemen op een avontuurlijke achtbaanrit vol creaturen en stoere krijgers. Snyder blijkt - net als Robert Rodriguez - de bizarre wereld van Frank Miller volledig te begrijpen en die op een verbluffende manier over te brengen op het scherm. En dat mag je gerust letterlijk nemen want doordat de cast gedurende de hele productieperiode voor een groen scherm moest acteren en de film ondergedompeld werd in een aangepast kleurenpatroon, lijkt het heel de prent lang of je naar de strip zit te kijken. De film is tevens tot aan de nok gevuld met indrukwekkende gevechten en spectaculaire veldslagen. Zack Snyder en zijn technisch team wisten deze stuk voor stuk dynamisch, stijlvol en met een ongeziene intensiteit in beeld te brengen. Al de gekende kneepjes van het vak - zoals slow motion, beeldversnellingen en een conservenblik van de meest geschifte cameratrucs - worden uit de kast gehaald, maar komen toch nergens over als versleten middeltjes. Oorlog is uiteraard niet voor teergevoelige zieltjes, dus het zal niemand verbazen dat het geweld in 300 bijna letterlijk van het scherm spat. Gelukkig draait Snyder de camera niet weg tijdens het grauwe oorlogsgeweld en laat hij het bloed lustig in het rond spatten. Net wanneer je denkt dat de regisseur geen nieuwe manier kan uitvinden om iemand om zeep te helpen met speren en zwaarden, word je volledig omvergeblazen door een testosteron aangedreven gewelduitbarsting!

De strips van Frank Miller moeten het vooral hebben van het visuele en het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de kostuums, de visuele effecten en het productiedesign tot in de puntjes verzorgd zijn. Het geheel oogt realistisch - met uitzondering van één plat CGI-creatuur - en de bombastische soundtrack (gecomponeerd door Tyler Bates) onderlijnt het epische aspect van 300 perfect met een gedurfde maar zeker geslaagde mix van bekende klassieke orkestrale tonen en dreunende elektrische gitaartunes. En de cast? Die levert stuk voor stuk prima acteerwerk af. Het mannelijke gedeelte van de affiche kan zich volledig te buiten gaan aan de met de heftigste testosteron beladen dialogen sinds Commando en Rambo III en in het vrouwenkamp komt Lena Headey sterk uit de hoek. Maar degene die de kijker van het ene kippenvelmoment naar het andere brengt is niemand minder dan Gerard Butler. De Schotse acteur heeft gedurende de laatste jaren al een interessante filmografie bij elkaar gespeeld, maar het échte sterrendom bleef wat uit. Neem van ons aan dat Butler dankzij zijn vertolking in 300 een A-lijster wordt in Hollywood, want de acteur ziet er enorm imposant uit en is perfect gecast als koning Leonidas. Gerard Butler slaagt erin om de bijna Shakespeareaanse dialogen op een geloofwaardige manier uit te spuwen en het enorme ego van de koning uit te beelden zonder het personage uit de gratie te laten vallen bij de kijker. We durven zelfs gerust zeggen dat 300 bijna volledig op Butlers letterlijk brede schouders is gebouwd. Dames en heren, een nieuwe actiester is geboren! Op het moment van schrijven is de man dan ook gecast in de prequel van Brian De Palma's The Untouchables en de remake van Escape From New York.

In een filmzomer die overladen zou worden met banale CGI-spektakels zoals Spider-Man 3, Transformers en onnozele Pirates Of The Caribbean: At World's End, groeide 300 uit tot de eerste én vooral meest verrassende blockbuster van het jaar. De 65 miljoen dollar kostende Zack Snyderprent bracht wereldwijd meer dan 456 miljoen dollar in het laatje en groeide op recordtijd uit tot een waar cultureel fenomeen. De stortvloed van merchandising is niet te stoppen en de fans kennen de stoere quotes van koning Leonidas volledig van buiten. Kortom, Zack Snyders ultrastoere 300 is een briljante comicverfilming geworden die ongetwijfeld bij héél wat filmliefhebbers in het eindejaarslijstje zal eindigen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.40:1-beeld heeft - ondanks de grove korrel die Zack Snyder ongetwijfeld toevoegde voor de groezelige sfeer - een bevredigend scherp uitzicht. Het contrast is goed en het schaduwdetail dik in orde. Het zwartniveau is op zijn beurt solide en de gefilterde kleuren ogen realistisch zonder echt van het scherm af te spatten. Bij een recente prent als deze is het uiteraard ondenkbaar dat er spatjes of vuiltjes te bespeuren zijn, dus wees gerust: het beeld is volledig vrij van dergelijke oneffenheden. Het enige wat we hebben kunnen waarnemen is enkele trillende beeldlijntjes. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een dynamisch en lekker levendig geluidspoor met heldere en goed verstaanbare dialogen. De geluidseffecten zijn prima geplaatst en de subwoofer zorgt voor de nodige onderlijning. Je waant je bij momenten in het midden van de veldslag! We hebben tenslotte geen storingen of ruis opgemerkt.

EXTRA'S
De speciale editie van de hitfilm zit netjes verpakt in een knappe steelbook met daarin twee glimmende schijfjes. De aftrap van de extra’s op de eerste dvd wordt gegeven door regisseur Snyder zelf in een commentaartrack die hij heeft ingesproken met schrijver Kurt Johnstad en cinematograaf Larry Fong. De drie heren spuien weetjes over de strip, de visuele effecten en uiteraard het vele werk tijdens de post-productie. Behoorlijk informatief, maar helaas vallen er hier en daar wel wat stiltes. Er is eveneens een Easter Egg aanwezig op de eerste disc en deze vind je zo: Ga met de cursor van je afstandbediening staan op de commentaaraanduiding en druk met je pijltjestoets naar boven tot de woorden 'Special Features' bespat zijn met bloed. Duw op enter en je krijgt een korte featurette (7 min.) over de omvorming van de strip naar een film. Het geheel is doorspekt met afbeeldingen uit de comic en interviewsnippers met de makers én uiteraard Frank Miller. Maar het coolste zijn de previews die Snyder maakte om Warner te overtuigen. Erg waardevol!

Op de tweede dvd treffen we uiteraard nog véél meer aan. In "The 300: Fact or Fiction?" (25 min.) proberen historici en enkele cast- en crewleden ons duidelijk te maken dat er toch wel wat historische waarheid in de film blijkt te zitten. En al wie thuis de riem terug wat vaster wil aantrekken zit goed met een blik op de levensstijl en gebruiken van de Spartanen in "Who Were the Spartans? - The Warriors of 300" (4 min). In "The Frank Miller Tapes" krijgt de kijker een 15 minuten durende kijk op zijn carrière. Uiteraard schenkt men ook aandacht aan de stripavonturen van koning Leonidas. Vervolgens valt er in een typische EPK Making of-featurette (6 min.) en aan de hand van het korte "Making 300 In Images" te ontdekken dat er bijzonder weinig setwerk aan de film te pas kwam. Leve computers niet waar? Er blijken ook een drietal scènes (3 min.) uit de film gehaald te zijn en deze krijgt u achtereenvolgens te zien voorzien van een introductie van regisseur Snyder. Van de eerste twee snap je wel waarom ze het uiteindelijke product niet haalden, terwijl de derde scène een mooie bonus is voor liefhebbers van 'blood & guts'. Tenslotte vallen er een resem webisodes te ontdekken die telkens een ander stuk van het maken van de film belichten. Het gaat om een twaalftal stuks met onderwerpen als de production design, de vele kostuums, het spectaculaire stuntwerk, uiteraard de originele strip, de hoofdrolspelers, het trainen van de acteurs, de cultuur van Sparta, de sets, de lengte van Xerxes en de vele creaturen - samen goed voor bijna 40 minuten. Gelukkig voegde de fijne mensen bij Warner een handige 'play all'-knop toe. Bijna stuk voor stuk leuke en boeiende extra's, maar het is een absolute doodzonde dat de briljante promotiecampagne en de fantastische trailers niet werden toegevoegd. Mischien voor de Super Special Spartan Edition?

CONCLUSIE
Na de verbluffende Sin City was het aan Zack Snyder om Frank Millers fantasievolle stripwereld op een geloofwaardige manier op het scherm te brengen. En het eindresultaat is tegelijk heerlijk over-the-top en adembenemend! De getekende pracht en praal uit de dikke comic wordt op indrukwekkende manier overgebracht op het scherm. 300 hangt aan elkaar van de kippenvelmomenten en Gerard Butler is briljant in de hoofdrol. Een absolute must en hetzelfde kunnen we zeggen van Warner's fraai uitgevoerde speciale editie. Halen die handel en be ready to dine in hell!


cover
Studio: Warner

Regie: Zack Snyder
Met: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Rodrigo Santoro

Film:
9/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Spektakel

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321916162853


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
Disc 1:
• Audiocommentaar
• Easter Egg
Disc 2:
• 300: Fact or Fiction?
• Who Were the Spartans?
• Frank Miller Tapes
• Making of 300
• Making 300 In Images
• 3 deleted scenes
• 12 webisodes

Andere recente releases van deze maatschappij