:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREDDY DE VADDER - GEARRANGEERD
FREDDY DE VADDER - GEARRANGEERD
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2007-10-26
SHOW
Toen we Freddy De Vadder voor de eerste maal aan het werk zagen tijdens de opnames van Comedy Casino leek het alter ego van Bart Vanneste ons een vrij ééndimensionaal karakter. Let wel, het gaat hier zeker en vast niet om een 'typetje' à la Chris van den Durpel's creaties, maar eerder om een naadloze vleesgeworden samenvoeging tussen de twee hersenhelften van de bedenker. Al vrij gauw ontdek je echter dat hier veel meer achter schuilt dan de vuilbekkerij van een oerluie Westvlaamse zuipschuit uit Menen. Net zoals z'n goeie vrienden Gunter Lamoot en Piet Depraîtere komt Bart Vanneste uit de stal van studio Kafka. Daar was hij verantwoordelijk voor De avonturen van de Here Jesus en Frank en Frank. Het was echter pas vanaf de geboorte van z'n tweelingbroer Freddy De Vadder dat hij aansloeg bij het grote publiek. Met Mikrokosmos liet hij De Vadder los op de radio, en met 'Wa sta 'k ik ier eigenlik te doen?' won hij in 2001 zelfs de prestigieuze Humo's Comedy Cup. Goe Marchandizze, de opvolger van z'n succesvolle show, was eveneens een schot in de roos, maar het is pas met deze Gearrangeerd dat het Freddy De Vadder-personage volledig tot ontplooiing komt.

Reeds vanaf de eerste stap op het podium en het vullen van de frigobox met fleskes jupiler zien we dat Freddy volwassen geworden is. Volledig in kostuum maar nog steeds met de obligatoire cowboy-boots, bakkebaarden en z'n weerborstel onder de neus weerspiegelt hij de 'nieuwe rijke', en deinst hij er zelfs niet voor terug om z'n publiek uit te dagen en te doen nadenken met enkele straffe uitspraken alsook door in te gaan op de diepere dingen des levens. Zelfs af en toe doorspekt met poëzie (!) en met de nodige verhaallijnen die tijdens het verloop van de show perfekt samenvloeien, is dit 75 minuten durende pareltje veel meer dan alleen maar het 'k goan op je mulle sloan'-aspect dat we zo goed kennen van dit buitenbeentje in de wereld van de stand-up.

BEELD EN GELUID
De rokerige, donkere zaal van het cultureel centrum De Spil in Roeselare was hoogstwaarschijlijk een uitdaging voor de mensen van Pias, maar ze hebben het er al bij al nog goed vanaf gebracht. Hier en daar zitten er wel enkele oneffenheden en vuiltjes in het beeld, maar de zwarttinten zijn wel goed en als er kleuren geprojecteerd worden, komen deze helder en duidelijk door. Bij de Kaboom-release van Alex Agnew waren er nog een paar probleempjes met het geluid, maar met deze track herpakte men zich volledig bij Pias. De duidelijk verstaanbare monoloog van Freddy komt op een aanvaardbaar volume door en klinkt nooit hol.

EXTRA'S
Het gedeelte 'klassiekers' duurt zo'n 17 minuten en is eigenlijk niks minder dan een mini-optreden van Freddy De Vadder met een kleine acte de présence van Gunter Lamoot. De tweede extra is een live-performance van Allez gow zeg: een machtige rocksong (zoals Freddy het zelf zou zeggen), voortgedreven door middel van een stevige riff. Het geheel wordt naar voorgebracht door de heer De Vadder zelf, in samenwerking met een heuse rockband.

CONCLUSIE
Het Freddy De Vadder-personage is een aanrader voor elke stand up-liefhebber met het nodige vermogen tot ironie en relativering. Beeld en geluid zijn in orde en de weinige extra's zijn meer dan te pruimen.


coverStudio: Pias

Regie: Joost Laperre
Met: Bart Vanneste

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Cabaret

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
+-100 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Westvlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Mini-optreden,
• Live-song: Allez gow zeg!


Andere recente releases van deze maatschappij