:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> V - THE ORIGINAL MINISERIES
V - THE ORIGINAL MINISERIES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-02-14
SERIE
Waar is de tijd dat we in ons geval als tienjarige aan het scherm van de Nederlandse televisie gekluisterd zaten toen "V" werd uitgezonden. Met open mond keken we naar de strijd tussen het verzet en de buitenaardse bezoekers, bewoners van een bedreigde planeet die de mensen op aarde willen uitroeien om hun eigen leven te redden. Vijftig ruimtevaartuigen zweven dreigend boven de hoofdsteden van de aarde. De wezens die ontschepen, zien er menselijk uit en lijken in vrede te komen. Op onze aarde vinden de buitenaardse bezoekers de grondstoffen die het voortbestaan van hun ras kunnen verzekeren. Wat de nietsvermoedende mensheid niet weet is dat hun eigen toekomst op het spel staat, want de bezoekers zijn helemaal niet van plan om de rijkdommen van de planeet te delen.

Wie heeft er toen deze miniserie niet op TV gevolgd? Wereldwijd bleken miljoenen kijkers gefascineerd door de avonturen van de verzetstrijders tegen de buitenaardse bezoekers. 1983 was het jaar dat de originele miniserie in verschillende delen werd uitgezonden. Nadien volgde in 1984 het vervolg van deze strijd in The Final Battle, waarna er in 1984-85 een televisiereeks aan gebreid werd die niet zoveel voorstelde. "V" is eveneens hét voorbeeld waar Emmerich, Devlin en de Wachowski's de mosterd hebben gehaald voor hun films (we gaan hier niets verklappen, sommige kijkers zijn misschien niet vertrouwd met de serie). De cultserie, ontsproten aan het brein van Kenneth Johnson (The Incredible Hulk, The Bionic Woman, Alien Nation), is één van de klassieke sciencefictionreeksen uit de jaren '80, met een meeslepend scenario, doorleefde vertolkingen en voor die tijd bijzonder in het oog springende speciale effecten en actiescènes.


BEELD EN GELUID
Bijna twintig jaar oud zijn deze afleveringen en dat merk je toch wel. Bij een groot aantal scènes is het beeld wel vrij goed, bij het andere deel dan weer minder. De kleuren ogen soms een beetje dof en ruis is eveneens zichtbaar. Het contrast in de donkere scènes mocht ook beter geregeld zijn. Het geluid is een Dolby Surround track (192 kbps) met een beperkte spreiding. Enkel de voorste kanalen worden aangesproken, het gebruik van surrounds blijft eerder beperkt tot de actiescènes. Dialogen blijven constant helder en verstaanbaar.

De miniserie wordt over de twee zijden van de DVD gespreid, met elk een begin- en eindgeneriek. Kant A heeft een speelduur van zo'n 101 min, kant B telt ongeveer 88 min.


EXTRA'S
Verrassend genoeg vinden we twee extra's terug op deze release. Regisseur en bedenker van de serie Kenneth Johnson spreekt vlotjes een audiocommentaar in. Hij weet de kijker te boeien met leuke en informatieve weetjes en haalt herinneringen op alsof de serie gisteren werd ingeblikt. De Making Of (26 min.) bevindt zich op kant B en toont een heleboel beelden achter de schermen en tijdens de opnames afgewisseld met enkele interviews. De extra's worden niet Nederlands ondertiteld.


CONCLUSIE
"V - The Original Miniseries" is een klassieker in het genre van sciencefiction televisieseries. Vandaag de dag kijken we met veel plezier terug naar deze brok jeugdsentiment. Ook de jongere kijkers onder ons raden we aan om van deze cultserie te proeven.
cover
Studio: Warner

Regie: Kenneth Johnson
Met: Jane Badler, Michael Durrell, Faye Grant, Peter Nelson, David Packer, Neva Patterson, Tommy Peterson, Marc Singer, Blair Tefkin, Michael Wright, Robert Englund

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1983

Leeftijd:
16

Speelduur:
189 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
7321931114899


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Portugees, Fins, Zweeds, Grieks, Pools,
Extra's:
• Audiocommentaar door regisseur,
• Making Of

Andere recente releases van deze maatschappij