:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 2
XENA, WARRIOR PRINCESS - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-11-22
SERIE
Yip yip yip yip yip... Bij Zeus! Het tweede seizoen van Xena, Warrior Princess is net als het eerste seizoen nog steeds een pulpige pastiche waarbij al wat enigszins van ver of dichtbij het de oudheid te maken heeft op één hoopje wordt bijeengeveegd, met niet het minste, maar dan ook niet het minste, oog voor historisch detail, maar des te meer voor skimpy outfits in alle combinaties van zijde, leer en maliënkolder. Xena (Lucy Lawless) en Gabrielle (Renee O'Connor) reizen door het één of andere onbestemde Oudgriekse (maar het kan even goed Romeinse of Byzantijnse zijn) wereld, en bieden hulp aan de zwakken en verdrukten, en geven en passant alle bendes struikrovers die hen daarbij in de weg staan een memorabel pak rammel. Af en toe kruist hun pad dat van de ongelofelijk aan eigenwaan lijdende Joxer (een schitterende Ted Raimi, broer van), moeten ze het opnemen tegen oorlogsgod Ares (Kevin Smith), krijgt Xena af te rekenen met haar maar niet dood te maken aartsvijandin Callisto (Hudson Leick) of moeten ze een overwachte alliantie aangaan met dievenkoning Autolycus (Bruce Campbell), om maar een paar van de vaste nevenpersonages te noemen. Vooral Joxer wordt aflevering na aflevering beter te genieten; Ted Raimi groeit in zijn rol, en met zo'n lelijk smoelwerk als hij is een clownesk personage als Joxer bijna op zijn maat gesneden. Every circus needs a clown...

De balans tussen drama en komedie is echter in dit tweede seizoen duidelijk overgeslagen naar het laatste, en dat was volgens mij zeker de juiste keuze, want het zijn net de komische capriolen van de twee olijke krijgsvrouwen die het meest tot de verbeelding spreken. In dit seizoen zien we onder meer Xena deelnemen aan een oudheid-variant van een missverkiezing (Here She Comes... Miss Amphipolis), tonen Gabrielle en Xena Scrooge-gewijs een oude vrek de ware mening van Kerstmis, pardon, Winterzonnewende (A Solstice Carol), en krijgt Xena af te rekenen met een dubbelgangster én een euh... tripelgangster (Warrior... Princess... Tramp). In die laatste aflevering bewijst Lucy Lawless ook dat ze moeiteloos kan switchen tussen drie uiteenlopende personages, door alleen al haar stem wat te verbuigen. Eén van de interessantste denkpistes, namelijk een naar een hedendaagse context getransporteerde versie waarbij de rollen van Xena en Gabrielle (én Joxer) worden ingenomen door hun verre nazaten (The Xena Scrolls) - met Gabrielle als de onechte zus van Indiana Jones - wordt echter genadeloos geslachtofferd op het altaar van de clip shows: de aflevering is een miserabel excuus om nog eens allerlei fragmentjes uit vorige afleveringen te tonen, lekker goedkoop. Anderzijds is er toch dit seizoen een iets ruimer budget voor speciale effecten te zien, alhoewel dat natuurlijk relatief blijft ten opzichte van vergelijkbare televisieproducties. De hand van regisseur Sam Raimi, die voor deze reeks tekende als uitvoerend producent, is onder meer duidelijk te zien in de beverige zoomshots in meer horror-geïnspireerde afleveringen als het vampierenverhaaltje Girls Just Wanna Have Fun.

De mythische, semi-historische en echte historische personages, maar dan compleet uit hun context gerukt, vallen elkaar in de reeks voor de voeten: Julius Caesar (Destiny), Cupido (For Him The Bell Tolls en A Comedy Of Eros), Ulysses (de gelijknamige aflevering), David en Goliath (The Giant Killer) hebben allemaal hun plaatsje in het Xenaverse. Personages komen en gaan, sterven en herrijzen terug dat het een lieve lust is. In de oudheid volgens Xena is niemand ooit echt dood: Callisto niet, Xena zelf niet... De verhaallijn rond Julius Caesar wordt echter niet genoeg uitgewerkt, en het stoort ook tot op zekere hoogte dat Caesar en Cupido door dezelfde acteur (Karl Urban) vertolkt worden, die we na zijn optreden in Lord Of The Rings nog maar moeilijk niét kunnen herkennen.

AFLEVERINGEN
Disc 1:
25. Orphan Of War
Xena en Gabrielle geraken in een strijd verwikkeld waarin de Centauren de krijgsheer Dagnine (Mark Feguson) bevechten, die de steen in zijn bezit wil krijgen waarin al het kwade van het centaurenras bevat zit. Hierbij kruist Xena's pad dat van Solan (David Taylor), haar natuurlijke zoon, die ze voor adoptie heeft afgestaan aan de centaurenleider Kaleipus (Paul Gittins), en die niet beter weet dan dat Xena zijn vader vermoord heeft.

26. Remember Nothing
Xena redt de tempel van de Schikgodinnen, en mag in ruil een wens doen. Ze keert terug in een alternatief heden waarin haar broer Lyceus (Aaron Devitt) nog leeft, maar waar een paar andere dingen niet helemaal zijn zoals het hoort. De catch is bovendien dat dit alternatieve universum zal verdwijnen zodra Xena één druppel bloed vergiet.

27. The Giant Killer
Xena verdedigt de Israëlieten tegen de Filistijnen van Dagon (Calbin Tuteao) die hen wil onderwerpen, en daarbij gebruik kan maken van het schrikbewond van de onverslaagbare reus Goliath (Todd Rippon). Goliath is de kwaadste nog niet, maar heeft in deze strijd duidelijk het verkeerde kamp gekozen, omdat Dagon beweert dat hij de moordenaar van zijn gezin kan onthullen.

28. Girls Just Wanna Have Fun
De poging om een paar ontvoerde meisjes uit de klauwen van de god Bacchus (Anthony Ray Parker) te redden, levert Xena en Gabrielle een ontmoeting met Joxer op, die ze noodgedwongen op sleeptouw moeten nemen omdat hij de harp van Orpheus (Matthew Chamberlain) kan bespelen. Bacchus wil van de meisjes bacchanieten, een soort vampirella's, maken, en hij heeft zijn volgende slachtoffer al klaar...

Disc 2:
29. Return Of Callisto
Callisto (Hudson Leick) breekt uit uit haar gevangenis, en zweert om in naam van Xena een spoor van lijken achter zich te laten. Om er zeker van te zijn Xena naar haar toe te lokken, vermoordt ze Perdicas (Scott Garrison), die net daarvoor getrouwd is met Gabrielle. Die wil nog maar één ding en dat is wraak, en liefst zo bloederig mogelijk.

30. Warrior... Princess... Tramp
Xena's dubbelgangster Diana ontbiedt haar omdat haar vader, koning Lias (Norman Forsey) op zijn sterfbed ligt. Xena wordt echter door een paar ongure cafétypes opgehouden, en de vijandige Agis (Chris Bailey) heeft een, euh... "tripelgangster", Meg, ergens uit het riool gevist om zowel de plaats van Xena als die van Diana in te nemen. Meg heeft echter een zwak voor Joxer.

31. Intimate Stranger
Callisto kan het met Ares op een akkoordje gooien, ze lokt Xena naar Tartarus, en verwisselt van lichaam met haar. Xena, gevangen in het lichaam van Callisto, bepleit bij de god van de onderwereld, Hades (Erik Thomson), dat ze Tartarus mag verlaten om Callisto terug te halen. Hades staat dat toe, maar Xena heeft maar één dag om Callisto terug te vinden.

32. Ten Little Warlords
Niet alleen Xena maakt in het lichaam van Callisto slechte tijden door, ook Ares is door de slinkse Sisyphus (Charles Siebert) het zwaard kwijtgeraakt waar hij zijn goddelijke status aan te danken heeft. Sisyphus heeft tien krijgsheren bij elkaar geroepen waartussen hij de opvolger van Ares zal kiezen. Onder de uitverkorenen bevindt zich Callisto. Met Ares onttroond vinden de gewone mensen het bovendien alsmaar moeilijker om hun woede te beheersen.

Disc 3:
33. A Solstice Carol
Koning Silvas (Peter Vere-Jones) heeft na de verdwijning van zijn vrouw het Zonnewendefeest verboden, en schept er duivels genoegen in om de mensen middels allerlei belastingen leeg te zuigen. Xena gaat hem een Scrooge-achtig bezoekje brengen, terwijl Gabrielle met een speelgoedmaker die luistert naar de naam Senticles (!) (Joe Berryman) de schoorstenen van de kindertjes onveilig gaat maken.s

34. The Xena Scrolls
In 1940 staat de archeologe Janis Covington (Renée O'Connor) op het punt de legendarische Geschriften van Xena boven te halen, en ze doet een beroep op de experte in oude geschriften Melinda Pappas (Lucy Lawless) om de tekst te vertalen. Ene John Smythe (Mark Ferguson) is echter vastberaden om de schat. Xena's chakram, veilig te stellen, en tot overmaat van ramp worden de twee archeologes van de kant in de gracht geholpen door de Franse officier Jacques S'Er (Ted Raimi). Per ongeluk laten ze Ares ontwaken uit zijn graf. It sucks noodles dat dit mooie gegeven wordt versmost aan een compilatieaflevering.

35. Here She Comes... Miss Amphipolis
Een paar koninkrijken die een wankele vrede hebben afgesloten, houden om de vriendschapsbanden te versterken een missverkiezing. Iemand is echter vastberaden om de boel te saboteren, en organisator Salmoneus (Robert Trebor) vraagt Xena om hulp. De krijsprinses heeft geen andere optie dan undercover te gaan... als kandidate.

Disc 4:
36. Destiny (1)
Na een slag op het hoofd zweeft Xena tussen leven en dood, en herleeft haar herinneringen aan de tijd dat ze de jonge ambitieuze Romeinse soldaat Julius Caesar (Karl Urban) krijsgevangen hield voor losgeld, en dat ze van de slavin M'Lila (Ebonie Smith) leerde om haar dodelijke kneep te zetten.

37. The Quest (2)
Gabrielle wil het lichaam van Xena terugbrengen naar haar geboortestad, maar wordt opgehouden door de Amazones die willen dat ze hun koningin wordt. Xena's geest heeft intussen bezit genomen van dievenkoning Autolycus (de onvolprezen Bruce Campbell), aan wie ze vraagt om haar lichaam ambrozijn te voeden, opdat ze zou kunnen herrijzen.

38. A Necessary Evil
Amazonekoningin Velasca (Melinda Clarke) heeft van de ambrozijn gegeten, en is een onsterfelijke godin geworden. Ze ziet het als haar heilige queeste om Gabrielle, haar concurrente, om zeep te helpen. Xena meent dat de enige manier om Velasca te stoppen is om een andere onsterfelijke er tegen uit te spelen. Ze haalt daarom haar aartsvijandin Callisto uit haar kerker.

39. A Day In The Life
Xena en Gabrielle krijgen het verzoek om twee dorpen tegelijkertijd te redden, de éne van een moordzuchtige krijgsheer, de andere van een schrikbarende reus. Intussen bekvechten ze omdat Xena een pan van Gabrielle heeft beschadigd, en omdat Xena een perkament van Gabrielle heeft gebruikt bij gebrek aan toiletpapier (!)

Disc 5:
40. For Him The Bell Tolls
Joxer wordt betoverd door Aphrodite (Alexandra Tydings): telkens wanneer hij een belletje hoort rinkelen, verandert hij van een übercoole krijgsheld naar zijn gebruikelijke schijtlaarzen-rol en weer terug.

41. The Execution
Gabrielle's held Meleagor (Tim Thomerson) wordt door de strenge rechter Arbus (Tony Blackett) veroordeeld tot de strop voor moord. Meleagor is terug in zijn slechte gewoonten hervallen en is terug het drankorgel waarvan hij gehoopt had dat hij het nooit meer opnieuw zou worden.

42. Blind Faith
Xena wordt uitgedaagd door de krijger Palaemon (Jeremy Callaghan), die haar per sé in een eerlijk duel wil verslagen. Xena krijgt echter olie in haar ogen, waardoor ze blind wordt. Met haar laatste ziende vermogen ketent ze zichzelf vast aan Paelaemon, zodat hem alles zal overkomen wat haar ook overkomt. Gabrielle is ontvoerd dor de hofhouding van een koning die haar tot koningin win nemen. Maar vooral het rare gedrag van hogepriester Apex en de voortdurende afwezigheid van de koning zelf doen een paar verdachte belletjes rinkelen...

43. Ulysses
Op het strand ontmoeten Xena en Gabrielle Ulysses (John Aquino), de legendarische Trojaanse soldaat en erfgenaam van de kroon van Ithaka. Ulysses wordt door Poseidon tegengehouden omdat hij diens zoon, de cycloop, heeft vermoord. Op Ithaka verdringen echter de suitors zich bij Ulysses' vrouw Penelope (Rachel Blakeley): als Ulysses niet meer weerkeert, zal ze vroeg of laat een andere man moeten kiezen. Ze kiest dan maar voor diegene die de ultieme beproeving kan volbrengen: diegene die Ulysses' boog kan opspannen.

Disc 6:
44. The Price
Het pad van Xena en Gabrielle kruist dat van de overblijfselen van een lokaal legioen, die totnogtoe met zware verliezen hebben genoegen moeten nemen in hun strijd tegen De Horde, een bende niets ontziende inboorlingen. Wanneer de generaal van het legioen er het bijltje bij neerlegt, moet Xena weer haar oude rol van militaire leidster op zich nemen, en dat wil ze eigenlijk niet...

45. The Lost Mariner
Gabrielle heeft geen andere mogelijkheid dan te vluchten op een spookschip van de piraat Crecorps (Tony Todd), die door Poseidon is vervloekt zodat het verlaten van het schip enkel kan bekocht worden met de dood. Tegen beter weten in komt ook Xena aan boord, niet alleen vastbesloten om hier een oplossing voor te vinden, maar tevens bereid om haar eigen leven voor in de waagschaal te gooien.

46. A Comedy Of Eros
De kleine van Cupido (Karl Urban) is met pappie zijn pijlenkoker aan de haal gegaan, en schiet at random verliefde koppeltjes bij elkaar. Xena wordt getroffen en kan daardoor haar ogen niet meer afhouden van Draco (Jay Laga'aia), die net op het punt staat weer eens te bewijzen wat voor een slechterik hij is door een tempel met Hestiaanse maagden te willen plunderen.

BEELD EN GELUID
Ook weer gespreid over zes discs en met en frequentie van vier of drie afleveringen per disc bevat deze reeks 22 afleveringen, 2 minder dan het vorige seizoen. De reeks is uitgewerkt in Dolby Surround 2.0, wat een beetje jammer is aangezien er in regio 1 een versie van Anchor Bay te krijgen is die veel puiker is afgewerkt in Dolby Digital 5.1 (alhoewel we die nog niet hebben mogen smaken), en daarnaast nog een berg extra's huisvest. De videokwaliteit is gemiddeld en wat storend NTSC-to-PAL gehakkel waar nogal eens meer Universal-releases (ik denk aan Sliders seizoen 3) last van hebben is regelmatig merkbaar. Interlacing is frequent aanwezig, alsook een zweem van ghosting en occasioneel wat ruis. De kleuren zien er niet echt scherp uit; kortom, de videokwaliteit doet een beetje aan een VHS-band denken, wat uiterst jammer is. Vanaf de 38ste minuut in de aflevering The Execution zit er bovendien een kanjer van een hik in waarbij we de eerste keer dachten dat de speakers van de muren zouden vallen.

EXTRA'S
Op discs 3 en 6 opnieuw een kleine fotogalerij. Een half puntje voor de moeite dus.

CONCLUSIE
De tweede reeks van Xena, Warrior Princess is een beetje luchtiger dan de eerste, en is ideaal en weinig intellectuele inspanningen eisend entertainment na een lange werkdag.


coverStudio: Universal

Regie: Charles Siebert, Anson Williams, Gary Jones, T.J. Scott, Josh Becker, Gary Jones, John T. Kretchmer, Charlie Haskell, Marina Sargenti, Robert G. Tapert, Michael Levine, Mark Beesley, Michael Hurst, Josh Becker, Garth Maxwell, Michael Levine, Oley Sassone
Met: Lucy Lawless, Renee O'Connor, Ted Raimi, Kevin Smith, Hudson Leick

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996-97

Leeftijd:
12

Speelduur:
931 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• 2 fotogalerijen

Andere recente releases van deze maatschappij