:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK & LARRY
I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK & LARRY
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2007-12-12
FILM
Chuck Levine (Adam Sandler) en Larry Valentine (Kevin James) zijn brandweermannen en ze vormen sinds jaar en dag een team. Chuck is vrijgezel en een eerste klas womanizer die elke dag een grietje mee naar huis neemt. Zijn collega Larry is daar niet aan toe. Hij rouwt nog over de dood van zijn vrouw Paula een jaar geleden en probeert z'n beide jonge kinderen Eric (Cole Morgan) en Tori (Shelby Adamowsky) met de hulp van een huishoudster op te voeden. Te laat beseft Larry dat hij z'n administratieve verplichtingen verwaarloosd heeft waardoor de kans verkeken is om z'n kinderen na z'n dood van zijn pensioenregeling te laten genieten. Volgens de ambtenaar is er maar één oplossing: een nieuwe partner zoeken en haar de voordelen toekennen. Maar Larry vertrouwt die uitweg niet en bovendien kent hij geen vrouw die met hem zou willen trouwen. Tijdens een moeilijke en gevaarlijke blusoperatie redt hij zijn teamgenoot Chuck uit een hachelijke situatie die hem het leven had kunnen kosten en dus staat Chuck zwaar bij Larry in het krijt. Je mag me vragen wat je wilt, zegt Chuck, waarop Larry de oplossing voor zijn problemen meent te hebben gevonden: een samenlevingscontract met Chuck, zijn beste vriend, degene die hij het meest op aarde vertrouwt.

Voor de formaliteiten maken Chuck en Larry een korte trip naar Canada, want daar kunnen mensen van hetzelfde geslacht trouwen om daarna in de States een partnerovereenkomst te sluiten die de stad New York probleemloos erkent. De zaken lopen evenwel niet zoals Larry het zich had voorgesteld. Zijn en Chucks werkgever, de stad New York, heeft eerder een paar werknemers vervolgd wegens het oneigenlijk gebruik van de partnerschapregistratie: ze bleken geen homo's te zijn en ook geen gezin te vormen. Inspecteur Clinton Fitzer (Steve Buscemi) komt bij Larry op bezoek en stelt vast dat zijn huis er weinig homoseksueel uitziet en dat de inhoud van z'n vuilnisbak dat bevestigt. Larry raakt in paniek en praat met Chuck. Als ze een jarenlange gevangenisstraf wegens fraude willen vermijden zullen ze het anders moeten aanpakken. Dus trekt Chuck bij Larry in en kopen ze in de supermarkt spullen die homovriendelijk zijn en het dus uitstekend zullen doen in de vuilnisbak. Chuck wordt evenwel op bijna hetzelfde moment smoorverliefd op hun beider juridische raadsvrouw, de bloedmooie Alex McDonough (Jessica Biel, The Illusionist), die zich op haar beurt aangetrokken voelt tot haar homocliënt Chuck Levine. Maar Chuck weet zich te beheersen en de schijn op te houden. Na een homofeestje waarop hij met Larry verschijnt op uitnodiging van Alex, raakt Chuck in de vroege uurtjes slaags met een groepje anti-homobetogers op straat. De dag nadien staat hun foto in de New York Times en worden ze in alle vroegte ontboden bij hun korpschef, kapitein Phineas J. Tucker (Dan Aykroyd), die hen van fraude beschuldigt omdat ze zich voor homo's uitgeven en op die manier de stadskas proberen te tillen. De situatie wordt nog een stuk moeilijker wanneer hun collega-brandweermannen niets meer met hen van doen willen hebben en inspecteur Fitzer met Larry's dochter Tori praat en verneemt dat Chuck heel veel tijd doorbrengt met Alex McDonough.

I Now Pronounce You Chuck & Larry wordt de wereld ingestuurd als een gay-comedy, maar feitelijk gaat het hier om een stel hetero's dat zich voor homo's uitgeeft. I Now Pronounce You Chuck & Larry is geen film door en voor homo's, maar een film door en voor hetero's, waarbij de bekende vooroordelen in een nieuw en grappig kleedje zijn gestopt om op de lachspieren te werken van wie interesse heeft voor dit soort materiaal. Regisseur Dennis Dugan houdt uiteraard rekening met het tijdskader en dus is zijn film ook rijkelijk voorzien van sociale commentaar en tegen het einde van de film zelfs van een echte zedenles aan het adres dan degenen die hun homofobe gedachtegoed nog niet hebben opgeborgen of tenminste drastisch bijgesteld om voor politiek correct door te kunnen gaan.

Het is jammer dat de regisseur de kans niet aangrijpt om de problematiek van same sex-relaties te verdiepen, want zijn heteroseksueel homostel biedt meer dan voldoende mogelijkheden en aanknopingspunten. Zijn hoofdfiguur Larry, duidelijk de sympathiekste van de tandem, heeft het uiteraard niet op een seksrelatie begrepen, maar hij ziet wel de voordelen van een co-ouderschapregeling waarbij zijn collega Chuck een inbreng krijgt in de opvoeding van Eric en Tori. Medehoofdrolspeler Chuck is evenwel het heterohaantje – nog zo’n afgekloven vooroordeel – dat alleen maar aan seks denkt en een hele film lang niet veel meer doet dan zijn penis achternahollen. De fragmenten waarin hij zich bezighoudt met de opvoeding van Larry's kinderen, krijgen een anekdotische behandeling en worden nauwelijks uitgewerkt, terwijl ze van fundamenteel belang zijn voor het portret dat van hem kan worden getekend. Maar dat zou regisseur Dennis Dugan op té serieuze paden leiden en dat is niet de bedoeling van I Now Pronounce You Chuck & Larry. Deze film behoort vooral komisch te zijn en grappig, en toegegeven, er zitten een aantal uitstekende gags in Dugans film. Maar het werkt niet altijd. Sommige grappen zijn zo oudbakken dat zelfs een grijns moeite kost, cfr. de zeepscène in de douche die niet één maar twee keer wordt opgevoerd en een tijdje eerder de ongeloofwaardige en nauwelijks grappige bedscène met Larry's huishoudster.

Op het vlak van de stunts kan I Now Pronounce You Chuck & Larry op een milder oordeel rekenen: de scène waarbij de vloer van een brandend gebouw instort en Chuck naar beneden valt en wordt opgevangen door een heldhaftige Larry, is zonder meer spectaculair. De scène met de moddervette jongen die ze uit de brand redden is pure kolder à la Laurel & Hardy maar dan veel minder grappig. Er zitten overigens wel meer humoristische scènes in deze film waarvan de versheiddatum lang overschreden lijkt.

Heel wat bekende acteurs leveren een korte bijdrage in nevenrollen: Steve Buscemi (Coffee and Cigarettes, 2003) als de uitstekende kommaneukende inspecteur van de stad New York, Ving Rhames (Mission: Impossible I, II & III) als de supermacho die uit de kast komt en in de brandweerkazerne een prachtige scène weggeeft onder de douche, Richard Chamberlain (The Thorn Birds) als de ernstige en begripvolle voorzitter van de sociale dienst, Blake Clark (Mr. Deeds, 2002) in de rol van een zeer geloofwaardige dakloze die voor een blikje bier als getuige wil optreden bij het huwelijk van Chuck en Larry in Canada en Rob Schneider (Big Daddy, 1999) als de zeer grappige Aziatische dominee die het huwelijk inzegent.

BEELD EN GELUID
Technisch valt er nauwelijks iets op deze film aan te merken. De kleuren zijn fel en verzadigd, het zwart-witcontrast is in orde en in de donkere scènes blijven de details voldoende afgetekend. De gebruikte master is vrij van onregelmatigheden en vuiltjes.
Het geluid is zeer belangrijk in deze film en het spat letterlijk uit de geluidsboxen. Zowat de hele gay-top-10 passeert de revue: van Abba’s Dancing Queen over Nat King Cole's Love en van Ace Of Base (Beautiful Life), The Pet Shop Boys (Always On My Mind), Cyndi Lauper (Girls Just Want To Have Fun), The Smithereens, Chaka Khan, Radiohead, The Bee Gees, James Blunt en Neil Sedaka tot – hoe kan het ook anders - Queen (Under Pressure & You're My Best Friend).

EXTRA'S
Nogal wat extra's op deze dvd die uiteenvallen in een buitensporige reeks Weggelaten Scènes, waarin een aantal gags en verhaaltjes die de film niét hebben gehaald, allemaal voorzien van commentaar door de regisseur, een tweevoudig Filmcommentaar, eerst door de hoofdrolspelers én de regisseur, vervolgens alleen door de regisseur alleen. De lange reeks kortere bijdragen vormt een soort Making of met daarin aandacht voor de stunts, de stuntmen, de acteerprestatie van de regisseur en van een aantal belangrijke gasten die commentaar leveren op mekaars optreden en hun samenwerking met de regisseur.

CONCLUSIE
I Now Pronounce You Chuck & Larry is een beetje een ouderwetse comedy voor wie van humoristische films houdt en niet genoeg krijgt van belegen grappen over homo’s. Regisseur Dennis Duncan laat een unieke kans voorbijgaan om én grappig te zijn én een relevant verhaal te vertellen dat past in de tijdsgeest. Hij bewandelt liever platgetreden paden die de kassa makkelijk doen rinkelen en levert bijgevolg een film af waarvan er al dertien in een dozijn bestaan. I Now Pronounce You Chuck & Larry is uiteraard een beetje provocerend, nooit beledigend, af en toe grappig en voor de rest redelijk oubollig.


cover
Studio: Universal

Regie: Dennis Dugan
Met: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi, Nicholas Turturro, Allen Covert, Richard Chamberlain, Nick Swardson, Blake Clark, Mary Pat Gleason, Matt Winston

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582510171


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Hongaars, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Weggelaten Scènes
• Lachen werkt aanstekelijk
• Hierbij verklaar ik u man en… man?
• Kijk eens wie er is
• Wat te doen bij brand?
• Dugan: de regisseur die een handje toesteekt
• Filmcommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij