:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DONE THE IMPOSSIBLE - THE FAN'S TALE OF FIREFLY & SERENITY
DONE THE IMPOSSIBLE - THE FAN'S TALE OF FIREFLY & SERENITY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2007-12-24
DOCUMENTAIRE
"We've done the impossible, and that makes us mighty" zei Malcolm Reynolds (Nathan Fillion), wooden die producent Joss Whedon hem had ingefluisterd. En het klopte, op een hoop niveau's tegelijkertijd.

Al van bij het begin was Firefly gedoemd om neer te storten op de één of andere desolate planeet, waar Fox produkten als Harsh Realm, The Lone Gunmen, Futurama en Space: Above And Beyond "parkeert": als ze niet (genoeg) opbrengren worden ze zonder pardon van het scherm gehaald en vervangen door alweer een reality show waarin de kijkers moeten per SMS de kandidaten aanmoedigen wie er als eerste een mede-kandidaat verminkt met een scheermes.

Firefly
, zoals U in onze eerdere review kon lezen, was echter niet zomaar een televisieshow. De gritty science fiction-western met moreel zeer ambigue hoofdpersonages kreeg dadelijk een forse aanhang, dankzij, of eerder ondanks, het feit dat Fox een zooitje maakte van de uitzendvolgorde. De pilootaflevering werd geskipt, waardoor het publiek "in medias res" de dingen maar moesten volgen, de afleveringen werden onregelmatig geprogrammeerd, en als doodsteek werd de pilootaflevering uiteindelijk toch uitgezonden... als afsluiter van de reeks, nadat bekend werd dat drie afleveringen het scherm nooit zouden halen, en nadat Firefly onherroepelijk op de lijst af te voeren shows was verschenen. Het gebeurt vaak in Tinseltown, maar deze operatie was wel érg met de botte bijl uitgevoerd.

Er zijn dan televisieshows die zodanig massaal steun krijgen van hun fan-base dat de studio wel verplicht is om nog iets te doen. De fans van Jericho vroegen en kregen hun verlenging nadat ze de hoofdkwartieren van het netwerk bestookten met tienduizenden kilo's pindanoten, Futurama is overgenomen door Comedy Central en ongeveer rond deze tijd hoop ik een exemplaar te ontvangen van de eerste van een reeks dvd's van Futurama nieuwe stijl, waarvan ik U hopelijk binnenkort een review van mag aanbieden. En dan was er nog Family Guy, die zelfs door Fox heropgepikt werd (kan je nagaan, Fox, die nooit fouten maken...)

Maar het staaltje devotie dat de Browncoats (de Firefly-fans tentoon spreiden was buiten alle proporties. Tijdens shindigs, fan-bijeenkomsten, werden bedragen ingezameld om in grote kranten gigantische advertenties te laten plaatsen waarin de kijkers beloofden dat ze zouden blijven kijken, als de Firefly maar zou blijven vliegen. Vooral de commerciële bedrijven die reclametijd hadden gekocht tijdens de originele uitzending van Firefly werden nog eens op hun plichten gewezen, met de belofte dat de kijkers hun produkten zouden kopen als Firefly mocht herleven; indien niet... tja, er zit ook een duister trekje aan guerilla marketing.

Tijdens deze documentaire volgen we enkele fans op de voet, die hun hart en ziel aan Firefly hebben verpand, en die het als hun heilige missie zien om het voortijdig stopzetten van de reeks zo wereldkundig mogelijk te maken, én het daarbij vooral erg ludiek te houden. Ze slagen erin om de dvd-release vn Firefly weken bovenaan de verkoopcijfers van de dvd's te houden, omdat zowat iedereen in hun familie, van jong tot oud, een Firefly dvd-box onder de kerstboom vindt. De zware kern van de Browncoats voert dan tegelijkertijd een oorlog op internet, ze adverteren zelfs met kaartjes voor bijrollen in een mogelijk komende Firefly-verfilming op het witte doek, waar op dat moment nog helemaal geen sprake was. Joss Whedon staat erbij en kijkt ernaar, maar na de manier waarop hij als een hond bij Fox is buitengetrapt, lacht hij zich lekker in het vuistje.

En dan komt het verlossende woord: de mond-op-mondcampagne van de Browncoats heeft iemand van het lagere echelon van Universal bereikt, die misschien het idee wel eens wil voorleggen aan de grote bazen. En er worden afspraken geregeld en meetings georganiseerd. Na betrekkelijk korte vergaderingen is de kogel dan door de kerk: Universal zet het licht op groen voor een verfilming op het grote doek van een Firefly-sequel die ook genoeg op zichzelf staat om nieuw publiek te trekken. De film heeft ironisch genoeg dezelfde naam meegegeven als de door Fox verprutste pilootfilm: <A HREF="http://www.dvdinfo.be/bespreking.php?id=2774">Serenity</A>. De film wordt kritisch nogal vrij goed onthaald, en alhoewel het geen miljoenenproject is, gaat de film toch minstens kostendekkend zijn. Niet in het minst met dank aan de fans...

Done The Impossible
is eigenlijk niet meer dan een documentaire, gepresenteerd door Adam Baldwin (Jayne Cobb) uit de reeks, die het wel en wee van de horden teleurgestelde fans, maar ook van de acteurs, die op de set te horen krijgen dat het de laatste draaidag is, beschrijft. De documentaire is een interessante zedenschets die toont hoe ver mensen bereid zijn te gaan om het herleven van hun favoriete (fictieve) personages te bewerkstelligen. Geld is wat dat betreft al zeker geen probleem, het regent fundraisers, en de acteurs doen ook hun duit in het zakje door props te verkopen en op conventies rijkelijk handtekeningen uit te delen. Fans komen met vuur hun dertig seconden opmaken om te vertellen waarom de reeks volgens hen had moeten blijven. En bij die fans zitten niet van de minsten, onder meer sci-fi auteur Orson Scott Card steekt een vurig pleidooi af voor het behoud van Firefly. De ene reddingsoperatie voor een gecancelde TV-show is al wat beter georganiseerd dan de andere, en wie eens een standaardvoorbeeld achter de schermen wil van hoe het wél moet, kan gerust eens deze dvd aanschaffen. En het werkt, want ik was nu al fan van beide reeksen, maar na het bekijken van de documentaires ben ik mogelijk nog wat scherper opgedraaid, en heb ik zin om hier en nu wat Firefly-afleveringen te gaan bekijken.

BEELD EN GELUID
Voor een initiatief dat louter steunt op vrijwilligerswerk is dit een meer dan acceptabele documentaire, die misschien iets minder opdringerig-prijzend van toon is, en waarvoor ook het laatste niet uit de kast is gehaald om van de film een promo-praatje te maken. Een hoop fans vertellen hoe de reeks impact maakte op hun eigen leven, en waarom ze van alle shows waar ze uit tussen kunnen kiezen na een hersenafstompende nine-to-fivedag toch steevast voor de avonturen van kapitein Reynolds en zijn onbetrouwbare staf kiezen. Wetende dat er weinig tot geen materiaal van de twee filmmaatschappijen (Fox wegens pissed off, Universal wegens nog niet klaar beschikbaar is gesteld, en de documentaire is opgebouwd uit still photo's, interviews met acteurs op comic-con conventions en stukken interview, is het toch merkwaardig dat deze dvd kwalitatief niet moet onderdoen voor de meeste van zijn soortgenoten. De beeldkwaliteit is in 1.78-1 widescreen maar in NTSC opgenomen, maar het geheel ziet er erg professioneel uit, en ook de Dolby Surround 2.0-audiotrack klinkt zeer verzorgd.

EXTRA'S 
Ongelofelijk maar waar, de dvd-kunstenaars van deze uitgave hebben nog enkele leuke extraatjes voorzien, niet echt schitterend, maar voor een in eigen beheer uitgegeven dvd méér dan wat men zou verwachten. De gehele geschiedenis van opkomst en ondergang van Firefly wordt geillusteerd met een Interactieve tijdslijn, waarin je onder meer stukjes krantenverslaggeving uit de vakpers kan raadplegen.

In de bonusfeatures vinden we eerst en vooral een Audiocommentaartrack terug van samenstellers Jeremy Neish, Jared Nelson, Tony Hadlock, Brian Weiser en Jason Heppler, die de hoofddocumentaire van de nodige uitleg voorzien. Dan krijgen we een multiple choice quiz, met 3 niveau's van niet zo heel makkelijke meerkeuzevragen. De Verse dictionary is, zoals bij elke sci-fi van epische proporties, een handig middeltje om snel de juiste begrippen te leren benoemen. Wat is de Alliance? Hoe zit dat weer met de sociale status van de companions? Waar komen de Reavers vandaan? En... zijn het mensen? Tribute To Lux is een negen minuten durend eerbetoon aan één van de meest actieve leden van het internet-forum, Kerry Pearson, die één van de eerste shindigs, bijeenkomsten van Firefly-fans, organiseerde, de cast vereeuwigde als South Park-figuurtjes, maar in het begin van zijn '40-er jaren plots overleed. De sponsors kunnen bij een custom made dvd als deze niet onvermeld blijven, maar dit wordt zeer netjes en zonder te veel overdreven reclame gedaan. Verder staat er nog een 7 minutende documentaire over het liefdadigheidsprogramma Equality Now, wat bedenker Joss Whedon nauw aan het hart ligt. De bands die allemaal een nummer voor deze dvd hebben geschreven, onveranderlijk nummers waarin de lof wordt gezwaaid over Firefly en Serenity, krijgen in de sectie Music nog eens de gelegenheid om zichzelf kort voor te stellen en een klein stukje van hun werk te laten horen. De dvd extra's-sectie eindigt uiteraard met een reeks Credits.

Tot slot is er nog een hoop DVD-rom materiaal te vinden op de rom-sectie. We zijn over het algemeen geen ROM-liefhebbers, maar de advertentie op de dvd "see what it's like to see DVD ROM used right" trok wel mijn aandacht. De IVEX-showcase is een handig middeltje waarin je de film kan bekijken, en tegelijkertijd bijvoorbeeld de woorden uit het Firefly-verse kan opzoeken. Tevens is het mogelijk om van de stukjes interview de integrale versie te bekijken, en nog veel meer.

CONCLUSIE
Wie geen affiniteit heeft met Firefly en/of Serenity laat deze disc beter links liggen. Voor fans van de serie en de film is dit een zeer diepgravende documentaire, die van binnenuit toont hoe guerilla marketing werkt. Beeld-en geluidsafwerking zijn prima in orde, het bonusmateriaal is voor een Browncoat een onmisbaar zakboekje.cover
Studio: Rivetal

Regie: Brian Wiser, Jared Nelson, Jason Heppler, Jeremy Neish en Tony Hadlock
Met: Adam Baldwin, Alan Tudyk, Christina Hendrickks, Christopher Buchanan, Greg Edmondson, Jewel Staithe, Joss Whedon, Loni Peristere, Mary Parent, Morena Baccarin, Nathan Fillion, Orson Scott Card, Rafael Feldman, Ron Glass, Tim Minear, Yan Feldman

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Documentaire

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2006

Leeftijd:
E

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
822732036221


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaartrack door de regisseurs,
• Interactieve tijdlijn
• Featurette "Equality now"
• Featurette "Tribute to Lux"
• Tekstschermen "What is Firefly?"
• Kwis
• Verklarende woordenlijst
• Muziek
• Sponsors
• Credits
• DVD ROM-sectie

Andere recente releases van deze maatschappij